User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

20 september 2021

Jeg fandt det på Google

Jeg fandt det på Google. Hvor mange af jer har hørt jeg selv sige det eller hørt elever sige det, når der er anvendt billeder i materialer? Jeg hører det tit - alt for tid. 

Jeg tror jeg har skrevet den før, men en sjov historie fra en af mine tidligere klasser. De havde i historie (ikke mit fag) lavet plancher omkring stenalderen. En af grupperne havde illustrationer fra Minecraft. Det gjorde mig nysgerrig, så jeg spurgte lidt ind til det. "Jamen det kom frem, da vi søgte på stenalderen på Google." Det førte til en snak om dels minecraft og om det mon fandtes i stenalderen, dels det her med at søge på Google og snuppe det første det bedste billede.

Hvad vi ikke kom så meget omkring var rettighederne til at bruge billedet. Men det var heller ikke lige det jeg var mest opmærksom på, da jeg blev nysgerrig på minecraft-illustrationen. Men for pokker, de er altså vigtige de rettigheder! Det er altså ikke tilladt bare at finde noget på Google og bruge det. Og slet ikke hvis det er noget du skal have videre ud i verden.

Jeg havde i torsdags et kursus på CFU i Aalborg, hvor vi undervejs kom til at tale om det her med billeder - hvordan man kan se, at man må anvende et billede, som er fundet ved en billedsøgning på Google? 

Det første tip er at man bliver nødt til at besøge den hjemmeside, hvor billedet kommer fra. Er billedet fra en firmahjemmeside, osv., ja så er sandsynligheden for at du må 'tage' billedet stort set lig nul. Du kan være heldig, at der under billedet står, hvor billedet er fra, hos andre står der ikke noget - så er det ofte virksomhedens egne billeder. Står der eksempelvis Shutterstuck under billedet, har virksomheden købt billedet - og du må ikke bare have lov til at tage billedet og bruge det. Så må du selv til Shutterstuck og finde billedet og købe det.

Tip nr. 2 er at man under værktøjer kan lave billedsøgningne, så der søges på Creative Commons-licenser. Disse billeder/illustrationer må som regel anvendes. Man bliver dog fortsat nødt til at være opmærksom, og besøge billedet hjemmeside, for at se hvad kravene er ift. kreditering. Nogle steder (eksempelvis pixabay) har ikke krav om kreditering, andre steder er der krav om at kreditere fotograf/hjemmeside. Og selvom pixabay ikke stiller krav om kreditering, vil det være en god ide at notere det alligevel. 

Peter Leth står bag siden medierforalle.dk og har netop delt et indlæg ift. hvordan man kan organisere det her med billedsøgning mv. for de enkelte klassetrin. Det er en ret fin oversigt, som jeg godt kan anbefale at kigge forbi. Der er også lavet en facebookside, som jeg også kan anbefale at søge og hvor spørgsmål altid er velkommen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar