Materialer er beskyttet af lov om ophavsret og kan kopieres i henhold til gældende Copydan Tekst & Node-aftaler.
Jeg har lavet forskellige opgaver for at træne det at skrive historier. Kig opgaverne igennem og se hvilke der passer dine elever. Jeg kan desuden anbefale at søge på Skrivestund på skolekom (eller prøv at google det) - der findes nogle rigtig fine små tekstopgaver. I konferencen Børnestavning (under konference til dansk indskoling på skolekom) findes der også nogle rigtig fine billeder at skrive til (fantasikort).
16/1-16: Vi har her efter jul igen fokus på de 120 ord. Denne gang øver vi 12 ord om ugen ved hjælp af nogle af de forskellige spil jeg har lavet, og så laver vi diktat. I løbet af ugen laver vi også en skriveside, hvor vi øver vores håndskrift i skrivehus. Jeg har en elev, som har svært ved at overskue dette, da han gerne vil være helt sikker på, at gøre det korrekt, så jeg har derfor lavet de samme skrivesider med 'prikkede' bogstaver, så han blot skal skrive oveni. Måske andre kan have glæde af dem!
21/11-18: De 120 ord opsat som skriveark med 6 ord på hver side. Har brugt en anden skrifttype ("Gittes trykbogstaver), som er lavet grå, og som eleverne skal skrive oveni. På hvert ark er der to tomme skrivehuse, hvor de 6 ord kan skrives igen. Nederst på hvert ark står der 1a, 1b, 2a, 2b osv - det svarer til siderne i bogen "De 120 ord" fra Forlaget Vektor, samt flere af de spil mv. omkring de 120 ord, som kan findes her på bloggen.
8/12-18: Jeg har skrevet ordene i mindre skrivehuse. Denne gang er der 12 ord på en side. Side 1 svarer til 1a og 1b jf. ovenstående. I husene er der plads til at eleven selv skriver ordene til sidst.
2/10-17: Et skrivehæfte - vi kalder det et forfatter-hæfte. Har indsat 11 sider med en tegning og linier til at skrive på. Der er 3 forskellige forsider i filen. Side 3 er den forside, som er på mine elevers hæfte, så I kan se, hvad jeg har gjort. Men jeg også lavet en tom forside, så I kan lade jeres elever dekorere den. På den måde bliver hæftet på i alt 12 sider, så man kan kopiere den som et hæfte på kopimaskinen. Se indlæg fra den 2. oktober 2017 for at læse, hvordan vi skal bruge det i min klasse.
3/12-17: En lærer efterlyste skriveskabelonen længere oppe, så den kan bruges til at skrive om weekenden. Jeg har i en fil samlet lidt forskellige udgaver, som I måske kan bruge (der er 6 forskellige sider i filen). Filen kan ses HER. 20/11-18: Bogstaver i skrivehuse. Der er to forskellige filer. Den øverste fil er både de store og små bogstaver i skrivehus samt 2 tomme sider med skrivehuse. Der er lavet to sider med det store Å, blot til orientering. Filen nedenunder er blot med de små bogstaver. Her er der vist, hvordan bogstavet skrives. Tegningen af hvordan bogstavet skrives er fra deleskærm.dk - en stor tak til Rune Elmstrøm. I kan finde bl.a. finde en fin plakat til ophæng i klassen HER. Fonten i begge filer er "Gittes trykbogstaver".
21/11-18: De 120 ord opsat som skriveark med 6 ord på hver side. Har brugt en anden skrifttype ("Gittes trykbogstaver), som er lavet grå, og som eleverne skal skrive oveni. På hvert ark er der to tomme skrivehuse, hvor de 6 ord kan skrives igen. Nederst på hvert ark står der 1a, 1b, 2a, 2b osv - det svarer til siderne i bogen "De 120 ord" fra Forlaget Vektor, samt flere af de spil mv. omkring de 120 ord, som kan findes her på bloggen. NB: Hvis siden der bliver printet ikke fylder hele siden (dvs. ikke er identisk med PDF-filen), så sørg for at der er vinget af i tilpas til siden.
8/12-18: Jeg har skrevet ordene i mindre skrivehuse. Denne gang er der 12 ord på en side. Side 1 svarer til 1a og 1b jf. ovenstående. I husene er der plads til at eleven selv skriver ordene til sidst.
5/5-19: To forskellige slags forfatterhæfter. Det ene er bygget op på samme måde, som det der findes under 2/10-17. Det andet er lidt anderledes, her har jeg lavet en 'skriv stikord', før eleverne skal skrive en historie til billedet. Begge filer kan kopieres som hæfte, så eleverne får et forfatterhæfte - men kan selvfølgelig også bruges som selvstændige ark i f.eks. værksteder.
Find rækkefølgen og fortæl. Med flere sekvenser, og hvor det er en proces fra start til slut (f.eks. så et frø der bliver til en blomst). 6 opgaver i filen. Print gerne i A3.
27/10-20: Forfatterhæfte nr. 2 bygget op på samme måde, som det der kan findes under 5/5-19 lidt længere oppe. Her har jeg lavet en 'skriv stikord', før eleverne skal skrive en historie til billedet. Filen kan kopieres som hæfte, så eleverne får et forfatterhæfte - men kan selvfølgelig også bruges som selvstændige ark i f.eks. værksteder.
Har lavet 25 forskellige ark med Min mening, hvor eleverne skal vælge mellem to muligheder og begrunde deres valg. Der er ark til ophæng med mulige sætningsstartere i filen.
Det er nogle super flotte skriveark, du har lavet. Jeg kan se og læse mig til, at du er inspireret af pinterest. Det er jeg også selv, men har ikke rigtigt kunne få det ind digitalt. Super blog du her har. Den skal jeg have kigget nærmere på. Har også printet din opgave med tillægsord. Den kunne også laves med tre overbegreber og navneord som underbegreber. :o)
Tak :-) Og du har helt ret ift. opgaven med tillægsord, at man kan lave den med navneord. Har selv tænkt det samme, har blot ikke lige fået lavet nogen opgave omkring det... :-)
Hej Susanne. Superfine ark du har lavet. Jeg har længe ledt efter en skrifttype, som skriver bogstaverne som eleverne i 1. klasse skal skrive dem. Kan du fortælle mig, hvad skrifttypen hedder? Mvh og tak Henriette
Hej Henriette Nu ved jeg ikke hvilke af materialerne du henviser til, men prøv f.eks. med architects daughters eller shadows into light. Jeg bruger også ABeeZee en del, den er jeg blevet glad for. Alle skrifttyperne findes i google drev, som jeg bruger. Er du på word ved jeg, at man kan finde skrifttyper til download rundt omkring - f.eks. er der mange amerikanske lærere som har lavet skrifttyper... Vær dog opmærksom på, at ikke alle af disse kan skrive æ, ø og å. Mvh. Susanne
Lige nøjagtig de ark er lavet i word, hvor jeg har hentet en skrifttype - den hedder noget med KG primer så vidt jeg husker... Der er også skrifttyper i google doc som er prikket (bl.a. railway dots), men den er ikke helt lige så god.
Hej Nadja Er det for at have et skriveark med "Jeg kan.." feltet på? Går ud fra, at du ikke vil have noget nederst på siden, men blot skrivehuse på hele ark (dog med tegning øverst på siden?). Jeg vil gerne lave et ark til dig. I min klasse, bruger vi et almindeligt hæfte, hvor der er plads til at tegne øverst og linier nederst - her laver vi weekenddagbog. Mvh. Susanne
Jeg kunne godt tænke mig den med ‘Jeg kan’ feltet og jeg så selv kan tilføje, det der skal stå :-)
Jeg ville gerne have den uden felter forneden til mine stærke elever, men også med felter, da jeg har en stor gruppe meget svage elever. Her tænkte jeg, at der skulle stå ord som Disney sjov, fødselsdag mm :-)
Hej Nadja Jeg har samlet et par forskellige sider i en fil, håber der er noget af det du kan bruge, ellers skriv igen. Den ligger pt. nederst under datoen 3/12-17. Mvh. Susanne
Hej Ninna Jeg kan desværre ikke lægge filen ud, da de er lavet i forskellige programmer. Men, der findes forskellige fonte på nettet du kan hente og bruge (hvis du bruger f.eks. word). Prøv f.eks. at søge på KG Primary. Mange hilsner Susanne
Det er nogle super flotte skriveark, du har lavet. Jeg kan se og læse mig til, at du er inspireret af pinterest. Det er jeg også selv, men har ikke rigtigt kunne få det ind digitalt. Super blog du her har. Den skal jeg have kigget nærmere på. Har også printet din opgave med tillægsord. Den kunne også laves med tre overbegreber og navneord som underbegreber. :o)
SvarSletTak :-)
SletOg du har helt ret ift. opgaven med tillægsord, at man kan lave den med navneord. Har selv tænkt det samme, har blot ikke lige fået lavet nogen opgave omkring det... :-)
Hej Susanne. Superfine ark du har lavet. Jeg har længe ledt efter en skrifttype, som skriver bogstaverne som eleverne i 1. klasse skal skrive dem. Kan du fortælle mig, hvad skrifttypen hedder?
SvarSletMvh og tak Henriette
Hej Henriette
SletNu ved jeg ikke hvilke af materialerne du henviser til, men prøv f.eks. med architects daughters eller shadows into light. Jeg bruger også ABeeZee en del, den er jeg blevet glad for. Alle skrifttyperne findes i google drev, som jeg bruger. Er du på word ved jeg, at man kan finde skrifttyper til download rundt omkring - f.eks. er der mange amerikanske lærere som har lavet skrifttyper... Vær dog opmærksom på, at ikke alle af disse kan skrive æ, ø og å.
Mvh. Susanne
det var skrivearkene jeg henviste til, men tak for svaret, jeg kigger på det :)
SvarSletLige nøjagtig de ark er lavet i word, hvor jeg har hentet en skrifttype - den hedder noget med KG primer så vidt jeg husker... Der er også skrifttyper i google doc som er prikket (bl.a. railway dots), men den er ikke helt lige så god.
Slettusind tak, der sparede jeg lige en masse tid til selv at producere!
SvarSletDejligt at høre :-)
SletEr det muligt at få en tom skabelon til dine skriveark? Vi skriver jævnligt om, hvad vi har lavet i weekenden, og der ville den passe perfekt :-)
SvarSletHej Nadja
SletEr det for at have et skriveark med "Jeg kan.." feltet på? Går ud fra, at du ikke vil have noget nederst på siden, men blot skrivehuse på hele ark (dog med tegning øverst på siden?). Jeg vil gerne lave et ark til dig.
I min klasse, bruger vi et almindeligt hæfte, hvor der er plads til at tegne øverst og linier nederst - her laver vi weekenddagbog.
Mvh. Susanne
Hej Susanne,
SvarSletJeg kunne godt tænke mig den med ‘Jeg kan’ feltet og jeg så selv kan tilføje, det der skal stå :-)
Jeg ville gerne have den uden felter forneden til mine stærke elever, men også med felter, da jeg har en stor gruppe meget svage elever. Her tænkte jeg, at der skulle stå ord som Disney sjov, fødselsdag mm :-)
Mvh. Nadja
Hej Nadja
SletJeg har samlet et par forskellige sider i en fil, håber der er noget af det du kan bruge, ellers skriv igen. Den ligger pt. nederst under datoen 3/12-17.
Mvh. Susanne
Åh, hvor er det fint! Tusind tak, Susanne :-)
SvarSletHej Ninna
SvarSletJeg kan desværre ikke lægge filen ud, da de er lavet i forskellige programmer. Men, der findes forskellige fonte på nettet du kan hente og bruge (hvis du bruger f.eks. word). Prøv f.eks. at søge på KG Primary.
Mange hilsner
Susanne
Tak for siderne, Susanne.
SvarSletJeg spurgte min datter ind til noget hun har skrevet, og som jeg ikke kan læse. Hun foreslog selv at øve sig. Dine sider gør det super nemt.
Tak igen!
Mange hilsner.
Rie
Hej Rie
SletDejligt at læse :-)
Mange hilsner
Susanne
Det er helt imponerende, de materialer du har lavet. Tusind tak til dig, du er en ildsjæl. Sikke nogle lay-out du har, så flot.
SvarSletTusind tak :-)
SletMange tak! Nu skal vi i gang med at øve skrivning!
SvarSlet