Ordklasser

Hvis du arbejder på en skole, som indrapporterer til Copy-Dan, 

så husk at indrapportere brugen af mine materialer, hvis du bruger dem i din klasse.

Jeg har valgt at lave en ny fane... Jeg får indimellem lavet nogle opgaver til de forskellige ordklasser, og har nu bestemt mig for, at det måske er bedst, at de får deres egen side... Jeg skal nok få fundet de andre opgaver jeg har lavet hen af vejen og få dem flyttet over på denne fane...

24/1-16: Jeg sad og lavede puslespil med match store og små bogstaver samt ord på to bogstaver og kom til at tænke på, at måske kunne man godt gøre noget lignende med bøjning af navneord?? Så nu har jeg forsøgt mig med en opgave... Tænker eleverne samler puslespillet og skrive dem i skemaet (som også findes i filen).
Puslespil - bøjning navneord
Ordkort til de forskellige ordklasser. Findes også andetsteds på bloggen.
Navneord
Tillægsord
Udsagnsord

Opgave med tillægsord - sorter tillægsord.

22/2-16: Har lavet et spil til verber og substantiver. Man rykker rundt på spillepladen og lander på et ord. Herefter slår man med en terning for at finde ud af, hvordan ordet skal bøjes. Man kan eventuelt selv lave regler ift. om man må rykke videre hvis man bøjer rigtigt, eller vente en omgang hvis man ikke kan - det må være op til den enkelte klasse/gruppe af elever.
Spil - verber
Spil - substantiver
25/2-16: Spillet om verber. Findes i 2 versioner - med ordet verber eller udsagnsord (samt med farvet ramme eller sort/hvid ramme).
Spillet om verber

9/10-16: Jeg har lavet nogle plancher til ophæng omkring de forskellige ordklasser. Det er ment som en inspirationsvæg/oplysningsvæg. Jeg har med vilje udeladt, hvordan man bøjer de forskellige ordklasser, men det kunne man nemt tilføje selv. Der er lavet 2 udgaver - en med de danske betegnelser og en med de latinske betegnelser. Ordene kan enten hænges op som de er, eller klippes ud så de hænger hver for sig under hver planche. Jeg overvejer pt., om jeg mon kan hænge dem på gangen uden for min klasse, så andre elever også kan få gavn af dem...
Farverne der er brugt, har jeg selv valgt ud - de er altså ikke koblet på hverken det ene eller andet system ;-)
Danske betegnelser
Latinske betegnelser

17/1-17: Vendespil med navneord og udsagnsord. Der er to ark til navneord og to ark med udsagnsord. Dvs. 18 stik i alt - kan selvfølgelig deles i mindre spil også. Opgaven er simpel - sørg for at lave et stik med et ord og dets bøjningsform, f.eks. er bord stik med ental ubestemt, danse er stik med navneform, osv. Man kan selvfølgelig også blande spillene, hvis det er... På sidste side er en tom skabelon, som passer i størrelsen med de andre, så man kan lave sine egne brikker, hvis der er brug for det.
Vendespil navneord og udsagnsord
17/1-17: Spil: 4 på stribe med ordklassernes bøjning - der står fremgangsmåde på spillepladen. Der findes en tilsvarende plade med juleord på fanen "Jul".
4 på stribe ordklassernes bøjning

3 kommentarer:

 1. Altid godt ar søge på dine opgaver ! Fanatisk arbejde! Jeg har lige en forespørgsel: via dig, har jeg efterhånden introduceret mange børn til learningapps😀👍. Ved du, om eleverne kan lave opgaver til hinanden? Som jeg ser det, kan de nemlig lave opgaver....tilsyneladende kun til sig selv....mvh Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Tak :-)
   Hvis eleverne bliver oprettet med en bruger, så de kan logge på learningapps, så kan de sagens lave opgaver til hinanden. Når en opgave er lavet, er der nederst på siden forskellige muligheder for at dele opgaven - enten via link eller ved at embedde dem. De ting du finder på indskolingspil.blogspot.dk er embeddet, men i princippet kunne der også blot være lavet et link til learningapps. Hvis jeg husker rigtigt (ved at være længe siden jeg har været på), så kan man vælge om en opgave skal være synlig for andre - måske er det derfor, at det ser ud til at de kun kan lave opgaver til sig selv? Uanset hvad er jeg ret sikker på at link/embed kode er synlig på siden (nederst under spillet).
   Skriv endelig igen, hvis det volder problemer, så prøver jeg at kigge nærmere på det!!
   Mvh. Susanne

   Slet