Sætninger

Hvis du arbejder på en skole, som indrapporterer til Copy-Dan, 

så husk at indrapportere brugen af mine materialer, hvis du bruger dem i din klasse.

Ofte har jeg taget mig selv i at sige til mine elever, at de skal lave deres sætning længere - sætte flere ord på. Og ofte kigger ungerne på mig som om de tænker "øhh...". Så efter at have set noget lignende på pinterest blev jeg inspireret til at lave nogle ark der fortæller lidt om det at lave en sætning. Og da jeg præsenterede oversigten for min klasse, var det tydeligt at se, at mange kunne se fidussen i det - og har taget det til sig.

Hvad består en sætning af?

Stræk sætningen

Lav sætninger

Nedenstående fil har jeg planer om at laminere som små kort, hvor eleverne så kan skrive på dem med whiteboard-pen.

Lav sætninger på kort

I klassen har jeg en pose med ord. Ordene er skrevet på "lima-bønner" - store tygge hvide bønner. Bønnerne kan bruges til mange ting. Jeg har nogle med bogstaver på, nogle med de 120 ord, nogle med små ord til puslesætninger og til slut en pose med navneord, udsagnsord og tillægsord. Nedenstående ark kan bruges til puslesætninger. 


Fra ord til sætning

26/10-15 - Lav en sætning (ud fra ord skrevet rundt om et billede)
(NB: selvom billedet viser et forkert ord, er filen tilrettet - ligger i stedet for lægger ;-) )

Lav en sætning

31/10-15 - Bogstav, ord, sætning - hvad er hvad? Samt slå en sætning.

Bogstav, ord, sætning

Slå en sætning
28/2-16: Kan du skrive sætningerne korrekt? Info om materialet på første side i filen. Der er 10 forskellige ark - i princippet til 10 uger, hvis man laver et ark om ugen.
Skriv sætningerne korrekt
13/3-16: Vi arbejder med sætninger. Der er lavet 30 opgaveark. Først i filen er en tom skabelon, så man kan lave sine egne - eller eleverne kan måske lave til hinanden.
Skal man differentiere opgaver til lidt dygtigere elever kan de bag på arket (eller i et hæfte) skrive en ny sætning, hvor de bruger en eller to ord fra sætningen på arket.
Vi arbejder med sætninger

8/5-16: Har lavet nogle andre opgaver til det at skrive sætninger. Første side i filen er et eksempel som måske kan hænges i klassen til inspiration.


Skriv sætninger

15 kommentarer:

 1. Virkelig gode opgave - tak fordi du deler :)
  KH Lotte

  SvarSlet
 2. Lav en sætning (ud fra ord skrevet rundt om et billede) : Virkelig godt materiale, jeg vil bruge det til min to-sprogs elever. Tak for du deler

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor er jeg glad for at høre det! Jeg synes egentlig også selv, at det var en ret godt opgave, så glad for at høre, at den kan bruges! :)

   Slet
 3. Tusinde tak, et fantastisk materiale du der har lavet.Jeg vil bruge det til min klasse, på i alt 8 elever, elever med særlige sproglige udfordringer. Jeg tillader mig at sende dig min mail...hvis du på et tidspunkt,får lyst til at laver andre forløb. Flot arbejde.. Mvh egdorner@hotmail.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Jeg laver jævnligt andre ting og tilføjer her til bloggen, men jeg sender ikke - så hold øje med bloggen, enten ved at følge den eller lave et bogmærke. Jeg skriver på startsiden, når jeg har lagt nyt indhold op!

   Slet
 4. Tusind tak fordi du deler :-) God sommer :-)

  SvarSlet
 5. FEDE FEDE opgaver. Stor hjælp til hverdagen:-)

  SvarSlet
 6. Lærer. Hvor er det skønt at finde så gennemført gratis materiale. Tak for det

  SvarSlet
 7. Tak for en super god blog, hvor jeg finder meget inspiration.
  Jeg er dog nødt til også at nævne, at jeg har fundet en fejl i "Lav en sætning" side et (den med hønen). For at kunne lave sætningen med alle ord bliver sætningen "hønen lægger på æg i en rede" og det må da være "ligger", for den lægger jo ikke æg i dette tilfælde. Tager jeg fejl???

  SvarSlet
  Svar
  1. Pyha, det var dælme en grum fejl jeg har lavet! Taget i betragtning af at opgaven har ligget der i over 1,5 år er det da pinligt!
   Den skal jeg nok få rettet en af dagene!

   Slet
  2. Så er filen rettet, så den rette udgave nu er at finde.

   Slet
 8. fantastisk materiale. Tusind tak fordi du deler :0)

  SvarSlet