User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

29 oktober 2018

The very lazy ladybird

Jeg har på CFU lånt bogen "The very lazy ladybird", som vi skal arbejde med i november i mine 2. klasser. Inden vi læser bogen, skal vi have en snak om 'Action words', som er det næste emne vi skal i gang med i Come on 2. Herunder kommer vi bl.a. til at tale om udsagnsord/verber (da det jo egentlig er disse ord som er i bogen) - hvad er udsagnsord? Vi skal have knyttet ord på, at verber ofte er noget man kan gøre.

Dernæst skal vi tale lidt om titlen "The very lazy ladybird" - hvad betyder det? Er der mon forskel på en ladybird og en ladybug, som eleverne tidligere har lært? (Til info: Det er der ikke; ladybug er amerikansk, ladybird britisk.) Hvordan er en mariehøne mon doven? 

Herefter læser jeg bogen højt, og eleverne følger 2-og-2 med i en bog. Jeg tænker, at jeg nok læser den højt 2 gange, hvorefter vi taler om bogen. Hvad hører vi om, hvad sker der? Mødte vi nogle 'action words'? Var der andre slags ord vi mødte? I det hele taget skal jeg være sikker på, at alle elever har forstået historien og ved hvad den handler om. Måske er der også nogle, som har mod på at læse lidt højt selv?

I den næste time skal eleverne bruge deres chromebook. Jeg har på forhånd oprettet et bibliotek i Book Creator, hvor klassen skal ind. (Er du i tvivl om, hvordan man gør, så bare skriv.) Her har jeg delt en bog med dem, som de skal tage en kopi af, så de på den måde får deres egen udgave af bogen. Bogen er en slags opgavebog. Dvs. der er opgaver (spil) i, som de kan lave og derudover en række opgaver, som de skal løse, så de får deres egen bog om "The very lazy ladybird". I bogen er også en video, hvor bogen læses højt, så man kan høre den igen, hvis man lige skal have det genopfrisket. I finder filen til bogen under den 29/10-18 her og I kan se bogen som den ser ud nederst i indlægget her.

Vi bruger et par gange på at lave bogen. Når eleverne er færdige (eller vi ikke har mere tid), skal de udgive bogen til en kanal i skoletube, som jeg har oprettet. Herefter skal vi på MinUddannelse, hvor jeg oprettet en opgave, og de skal så vedhæfte deres bog og efterfølgende lægge den i portføljen. På den måde kan eleverne hjemme vise deres forældre, hvad de har lavet i engelsk og hvordan de har besvaret opgaverne.

Jeg skal som nævnt bruge det i 2. klasse, men materialet kan også sagtens bruges i 3. klasse. Måske også i 4. klasse?


21 oktober 2018

Lav elektronisk julekalender i Book Creator

I går lavede jeg et indlæg om et par nye filer til jul og at jeg har opdateret min elektroniske julekalender med musik (indlægget kan ses her, hvis I ikke har set det). Jeg nævnte i indlægget, at jeg havde fået en ide til kalender i Book Creator, og det har selvfølgelig rumsteret hele natten, så måtte straks i gang her til formiddag. :-)

Jeg ved, at en del bruger, at eleverne selv skrive en julehistorie i løbet af november og disse læses så højt i december. Så hvorfor ikke lade eleverne gøre dette i Book Creator, hvor det hele så er samlet et sted, og hvor den enkelte elev kan gøre brug af f.eks. indtaling af speak eller tale-til-tekst, så alle kan være med (AppWriter og lignende virker selvfølgelig også i Book Creator). Eleverne kan selvfølgelig også lave baggrund og sætte billeder ind. De har dog kun 1 side at arbejde på. Historierne kan laves multimodale, da det kan vises via klassens projektor, så der kan selvfølgelig også laves små videoer eller lignende i stedet for skriftelige historier, alt efter hvor meget tid, man vil bruge på det.
Jeg har lavet en sådan gør du herunder - der er også en mindre vejledning, der hvor du finder linket til filen.

Jeg har lavet en julekalender, hvor alt er gjort klar og kun mangler elevernes egne historier. I kan se den ved at klikke på linket herunder, så får I en ide om, hvordan den er bygget op. Selve filen finder I på "Jul" under 21/10-18. Kan bruges fra 2. klasse og op, dog kun hvis man bruger web-versionen af Book Creator.
Sådan gør du:
Download filen 'Julekalender til Book Creator' som du finder på "Jul".
Gå til Book Creator og lav et bibliotek - kald det f.eks. jul. Vælg at du inviterer eleverne senere.
I biblioteket vælger du Import book - du finder det under ikonet med de 3 bøger. Find filen som du netop har downloadet og tryk ok.
Julekalenderen er nu inde i biblioteket.
Giv nu dine elever en dato, som de skal skrive til. Har du mindre end 24 elever, kan et par elever evt. få flere datoer - har du flere end 24 elever, kan nogle elever arbejde sammen om en dato.
Inviter eleverne til biblioteket - find koden ved at klikke på de 3 prikker ud for det bibliotek du har lavet og tryk på inviter. En kode kommer nu frem, som eleverne skal bruge for at komme ind i biblioteket.

Når eleverne er inde skal du under kalenderen vælge "Collaborate" - det gør du ved at klikke på ikonet du ser herunder.


Nu kan alle elever skrive i bogen. Det kan være en ide at man på forhånd har en snak om, at man kun arbejder under sin egen dato og ikke læser hvad de andre skriver. Eleverne kan med fordel trykke på pages for at finde frem til deres side - så skal de ikke klikke sig gennem andres sider.
Når alle er færdige trykker du på ikonet igen og vælger "stop collaboration" - nu kan eleverne ikke skrive i bogen mere.
Du kan afspille bogen direkte hvor den er ved at klikke på play-knappen under bogen, eller du kan publish den online/til skoletube og læse bogen her.
Julekuglen/datoen i hjørnerne fører tilbage til forsiden, når man klikker på den

NB: Når bogen er færdig, kan det være en ide at flytte den til dit eget bibliotek, så eleverne ikke længere kan se den i biblioteket - på den måde undgår du, at eleverne kan læse i bogen undervejs. Du flytter den ved at klikke på de 3 bøger under bogen og vælge 'move to library' og vælger her 'My books'. 

20 oktober 2018

Bloggens fødselsdag og lidt nyt til jul

Jeg har været lidt optaget denne uge, så jeg har helt glemt, at bloggen har haft fødselsdag. Den 15. oktober var det 3 år siden, at jeg startede bloggen. Det er slet ikke til at forstå, alle de ting der er sket siden da, det har været en spændende rejse, som jeg er sikker på fortsætter de kommende år. Jeg har ikke længere tal på, hvor mange filer jeg har lagt ud her på bloggen - jeg ved blot der er mange. 400? Måske flere. Det skal jeg vist ikke tænke nærmere over! 😅🙈

Jeg ved godt, at der fortsat er længe til, men jeg har allerede haft den første henvendelse ift. min julekalender med musik. Så jeg har derfor været et smut forbi fanen "Jul", hvor jeg har tjekket min julekalender igennem (den finder du øverst på siden), så alle sange i kalenderen nu kan afspilles. Der findes efterhånden flere forskellige versioner af lignende kalendere rundt omkring, nogle med små film, andre med sange der ikke kun handler om vinter/jul. Men min er med sange, jeg synes det er så hyggeligt at starte dagen med en sang. Så kan I bruge den, så brug den endelig! 
(Jeg har i løbet af ugen fået en ide til noget kalenderværk i Book Creator, men nu skal jeg lige se, om jeg får tiden til at få det lavet - i så fald hører I selvfølgelig nærmere!)

Jeg har også opdateret jule-fanen med et par nye materialer, som I finder nederst under 10/10-18 og 16/10-18. Først finder I en lille læsebog inspireret af mine "Jeg kan læse ark" og har også lavet en fil med "Vi lærer ord - juleord", hvor ord fra bogen gennemgås. Den kan evt. bruges først eller sideløbende med læsebogen. Jeg tænker materialet henvender sig til 0.-1. klasse. 
Dernæst har jeg lavet et kompendium med juleopgaver til 3. klasse - dog er der flere af opgaverne (måske dem alle?), som også vil kunne bruges i 2. klasse, så kig det igennem og brug, hvad du kan. Side 3-6 i filen hører sammen, men ellers kan siderne i filen bruges uafhængigt af hinanden.

    

04 oktober 2018

Ordblindeuge

Uge 40 er ordblindeuge og over hele landet er der forskellige arrangementer med fokus på ordblindhed, hjælpemidler, osv.

For et års tid siden lavede jeg et indlæg her på bloggen, som jeg tænker sagtens kan tåle et gensyn. Jeg blev lige mindet om det, da jeg onsdag var forbi Hjørring bibliotek til et arrangement, hvor jeg fortalte om AppWriter. Her var Jesper Sehested nemlig på talerstolen først, og det var lige præcis ham, som havde skrevet til mig for et års tid siden, og var skyld i indlægget dengang. 

Måske har du ikke læst det - i så fald, så kig lige HER.

Husk også mit site om "Læse- og skrivestøtte", som I er velkommen til at bruge, hvis I bruger AppWriter hos jer.

03 oktober 2018

Halloween engelsk

Lige om lidt er der Halloween, som er et emne der helt sikkert arbejdes med i engelskundervisningen rundt omkring. Det er så oplagt, og ungerne synes som regel, at det er et fedt emne at have. 
Jeg vil lige starte med at dele en af mine favorit sange til emnet, som dog også måske kan være en smule uhyggeligt - de helt mindste elever skal som regel lige se den en gang eller to først før de helt falder for den, mens de i 2.-3. klasse som regel synes den er ret fed. Og så er den til at holde til at høre som lærer - bortset fra at man efter at have hørt den for 5. gang en dag, som regel har fået den på hjernen. Kig den HER.

På min skole har vi Gyldendals portaler, og jeg kiggede lige for, for at se, hvilke ord der bliver præsenteret til emnet. Gyldendal har 2 sæt flashcards, jeg har taget udgangspunkt i sæt 1. Her er der 8 ord. Disse 8 ord har jeg lavet en bog med i Book Creator - på den måde kan mine materialer evt. bruges sammen med de ting, som er at finde hos Gyldendal. I Book Creator bogen har jeg indsat 3 forskellige sange også, samt lavet 2 spil. I kan se bogen nederst her i opslaget (og i materialet jeg beskriver her under er linket til bogen).

Da jeg havde lavet ovennævnte bog, forsøgte jeg mig med at lave et par simple opgaver til emnet. Vi plejer at bruge et par lektioner på emnet, så det er blot nogle små opgaver. De kan samles i et A4 hæfte, eller man kan blot vælge enkelte af opgaverne ud. I opgaverne bruger jeg de samme billeder, som er brugt i Book Creator bogen, blot er de i opgaverne sort/hvid. 

Bogen i Book Creator og opgaverne skal jeg bruge i min 1. klasse, men det kan nok også bruges i 2. klasse. Hvis jeg får tiden til det, laver jeg et lignende materiale med ordene fra flashcard 2 hos Gyldendal til mine 2. klasser - men det må tiden vise. Dette tog lidt længere tid at lave end jeg først lige havde regnet med. :-D

Find materialet på "Engelsk" under 3. oktober 2018.






OPDATERET 8. OKTOBER 2018
Så fik jeg lavet bog og materiale til 2. klasse også. Bygget op på samme måde med en bog i Book Creator og efterfølgende ark til eleverne. 
Materialet kan ses på fanen "Engelsk" under datoen 8/10-18.