User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

25 november 2019

Bevægelsesløb december

Det er ikke fordi jeg har fået mere tid, men jeg fik en ide i weekenden, som jeg blev nødt til at tage mig tid til at få lavet. Og så satser jeg på, at jeg vender stærkt tilbage i løbet af den næste måneds tid...

Forleden var jeg med i 1. klasse, hvor min kollega satte eleverne igang med et stafetløb, hvor de fandt bogstaver og herefter skulle prøve at lave ord. Den ide har jeg gået og tygget lidt på, så nu har jeg lavet en lignende aktivitet, men hvor de bogstaver eleverne finder skal laves til 4 juleord. Og så er spørgsmålet jo, om gruppen kan finde de 4 ord? Jeg har forsøgt at lave en udførlig vejledning, som jeg håber er til at forstå - det er svært at vide, om det mest er i mit hoved, at det giver mening. ;-)

Opgaven kan f.eks. bruges til en juleklippedag, hvor der lige skal ske noget andet eller måske sidste skoledag inden jul? Den kan selvfølgelig også blot bruges som en aktivitet en hvilken som helst dag i december. 

Der er lavet ord af forskellige sværhedsgrader, så der er ord der kan bruges i 1.-3. klasse (evt. 0. og 4. klasse også - kig på det og se om det kan bruges med dine elever).

Materialet kan findes på Jul under dagens dato.


18 november 2019

Snart december

Tiden flyver og lige om lidt skriver vi 1. december. Jeg har stadig lidt for meget om ørerne, så det er desværre ikke blevet til nye julematerialer lige pt. Men, jeg ville alligevel lige lave et indlæg og slå et slag for mine julematerialer - måske er der lige noget af det, som du står og mangler?

Jul kan du bl.a. finde:

  • en julekalender med musik til lidt hygge om morgenen
  • ark med juleord - skriveark med juleord
  • små opgavehæfter og enkelt ark med opgaver
  • en masse forskellige skriveopgaver
  • julelæseforståelse
  • Spil: 4 på stribe, slå et ord samt en spilleplade til en hyggestund med f.eks. forældre eller venskabsklasse
  • skrivebog med forskellige små skriveopgaver - eventuelt en til hver dag i december
  • en anderledes jule-pakke-kalender som jeg selv brugte for 3 år siden
  • juleord + ordkort - f.eks. til spil eller ophæng
  • opgave om navneord og udsagnsord med juleord
  • og sikkert en masse andet
Sværhedsgrad på opgaverne er meget forskelligt, så du kan finde opgaver til både 0. og 3. klasse - kig forbi og se, om der ikke er noget du lige står og mangler.



Jeg har også et enkelt hæfte til engelsk, som jeg brugte sidste år i 2. klasse. Jeg har planer om at bruge det igen i år i min nuværende 2. klasse. Jeg ville også gerne have lavet et til 1. klasse, men om jeg får det gjort ved jeg endnu ikke... Kig forbi Engelsk og scroll ned til 26/11-18 for at finde hæftet. Der er også en bog lavet i Book Creator som man eventuelt kan bruge, men det er ikke nødvendigt - hæftet kan godt bruges uden. Der er desuden også en quiz og byt opgave, som måske også kan bruges (se datoen 10/12-18).


03 november 2019

Julekalender med elevernes indtalte julehistorier

Tiden flyver simpelthen afsted! Mit sidste indlæg var den 14. oktober, og jeg havde store intentioner om at få lavet et par filer. Men så ramte Aula... Jeg er admin og superbruger på min skole, og må erkende, at jeg de sidste uger har brugt en del krudt på Aula, så bloggen er blevet nedprioriteret. Derudover har jeg bare generelt haft travlt, og jeg kan allerede nu se at de næste 20 arbejdsdage hurtigt får ben at gå på... Men frygt ikke, jeg vender stærkt tilbage - og hvem med, måske lykkedes det mig at få lavet en ting eller to indimellem.

Men, tilbage til efterårsferien. I løbet af ferien fik jeg nemlig en ide til december måned, som jeg vidste, at jeg blev nødt til at gøre klar til jer her til starten af november, for ellers vil I ikke kunne nå selv at få det gjort klar til 1. december. Så derfor præsenterer jeg nu - "Julekalender med julehistorier". Kort og godt - I skal have jeres elever til at indtale eller filme dem selv læse en julehistorie højt, som de så deler med jer, og så skal I sætte de små film ind i en skabelon, jeg har gjort klar til formålet. Og jeg ved, at der allerede nu vil være nogen af jer der tænker, 'ahh, det er måske lige svært nok'. Men læs lige færdig og se vejledningen og overvej, om det måske vil være noget for dig. 

Denne opgave kan bruges på flere klassetrin, og er ikke kun beregnet til indskolingen - måske vil den især give mening at bruge på mellemtrin eller sågar i overbygningen? Jo ældre elever, jo mere kan man lege med video/lyd og indsætte effekter undervejs. 

Først skal du tage stilling til historien. Skal dine elever skrive deres egne julehistorier og indlæse, så I hører en af disse hver dag? Skal der sættes fokus på oplæsning med intonation osv., så der tages udgangspunkt i små simple julehistorier, så der kan høres en ny hver dag? Eller skal du bruge en kalenderhistorie, og så give et kapitel til hver elev, så der høres et nyt kapitel hver dag? Mulighederne er mange og det er en beslutning, som du skal tage, inden du sætter gang i opgaven.

Når du har valgt opgaven, skal du tage stilling til om eleverne skal optage en video (webcam) eller blot lave en lydfil. Der kan være forskellige fordele eller ulemper, så overvej hvad du tænker giver mening og vil virke. Laves der lydfil er der mulighed for, at eleverne kan lave en tegning der passer til, og som kan indsættes, så man kan se den, mens man lytter. 
Er eleverne ældre, kan de indsætte lydeffekter undervejs og dermed skabe en lydfortælling. Dette er ikke et krav men blot en måde at tilføje elementer til opgaven, så den bliver mere kompleks. 
Har I adgang til Skoletube, kan der laves både video og lydfil med WeVideo. Har I Chromebook kan I også blot bruge kameraet på Chromebook til at lave video med (webcam). Der er forskellige muligheder alt efter jeres device, så det er svært at give en konkret hjælp, men skriv gerne til mig, hvis det er. Og spørg jeres elever, ofte har de tjek på en eller anden måde at løse opgaven på. ;-)

Når eleverne har lavet deres videoer, skal de dele dem med jer/sende til jer/eller hvordan I nu får fat i dem. Herefter er der så blot tilbage, at I indsætter elementerne i skabelonen, og I har nu en julekalender med julehistorier til december måned.
På fanen Jul under dagens dato har jeg placeret en vejledning, som vil give god mening at læse først. Her har jeg også inkluderet en video der viser, hvordan du indsætter filmene i skabelonen. Derudover finder du selvfølgelig skabelonen, som du skal lave en kopi af eller downloade som powerpoint.




Sidste år introducerede jeg en lignende ide til Book Creator, hvor eleverne selv arbejder direkte i kalenderen. Måske du hellere vil bruge den ide - find indlægget HER. (Måske den fungerer bedre med de yngre elever? Det er svært at sige... Ulempen her er, at eleverne skal holde sig til deres egen side og ikke må kigge de andre sider i bogen.)

NB: Jeg har tjekket julekalenderne med musik, som I finder øverst på fanen Jul - alle videoer virker, så har man lyst til at starte dagen med en sang, er det også en mulighed.

OPDATERET 11/11-19: Der er blevet efterspurgt titler der kan bruges - der findes jo et hav af julebøger, men jeg har forsøgt mig med en liste; jeg skal nok tilføje flere titler hvis jeg kommer i tanke om flere hen af vejen. Find listen HER.