User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

21 september 2021

QR koder

Jeg tænker mange af os har prøvet at lave poster til et QR løb, og hver gang tænker jeg en del sidder og overvejen, hvordan er det nu lige man gør. Og så spørger man f.eks. på facebook og får gode råd eller man google og kommer frem til en QR kode generator. MEN, det er slut nu - for her får I det mest geniale tip til at lave QR koder til ophæng i klassen eller til et løb. Det eneste I skal bruge er en chromebrowser. 

Google lavede nemlig en opdatering til deres browser på et tidspunkt, som har betydet, at det er blevet ret simpelt at generere QR koder. Jeg tror blot ikke, at særlig mange har opdaget det eller helt luret, hvordan og hvorledes. Jeg havde ikke selv før for et par uger siden, og skal jeg være ærlig tænkte jeg for mig selv 'hvorfor pokker opdager du først det nu'. Så hvis nu andre har det sådan, så får I hermed en aha-oplevelse ganske gratis. ;-)

I videoen her nedenfor viser jeg, hvordan man gør. Den starter med at vise, hvordan man laver en QR kode til en hjemmeside og slutter med at vise, hvordan man yderligere kan bruge det, hvis man er på en Google skole, så man har adgang til Google drev. Man kan nemlig let lave en mappe til QR løb med poster og koder, så man kan genbruge koderne og blot ændre i posterne fra gang til gang. Så skal man ikke lave nye koder hver gang. Det er da genialt! Man kan også gøre det i O365, hvis man anvender chromebrowseren. Det skriver jeg lidt mere om efter videoen. (Ignorer mit fumleri omkring 3:55-4:05 - det blev afprøvet mens jeg sad og lavede videoen ;-))


Ift. skan af kode kan de fleste mobiltelefoner/ipads skanne via kameraet. Dvs. man skal blot åbne kameraet, som om man skal til at tage et billede, så kan man skanne koden. Ellers findes der gratis apps til skan, som kan hentes i appstore. Man kan også skanne med en chromebook. Åbn kamera på chromebook og klik på ikonet, som I kan se i den røde cirkel på billedet herunder.


O365: Arbejder du på en skole med adgang til O365 kan I også lave QR kode, hvis chromebrowseren anvendes. Jeg har lavet en kort video nedenfor, som er lavet lidt håndholdt med telefonen. 

20 september 2021

Jeg fandt det på Google

Jeg fandt det på Google. Hvor mange af jer har hørt jeg selv sige det eller hørt elever sige det, når der er anvendt billeder i materialer? Jeg hører det tit - alt for tid. 

Jeg tror jeg har skrevet den før, men en sjov historie fra en af mine tidligere klasser. De havde i historie (ikke mit fag) lavet plancher omkring stenalderen. En af grupperne havde illustrationer fra Minecraft. Det gjorde mig nysgerrig, så jeg spurgte lidt ind til det. "Jamen det kom frem, da vi søgte på stenalderen på Google." Det førte til en snak om dels minecraft og om det mon fandtes i stenalderen, dels det her med at søge på Google og snuppe det første det bedste billede.

Hvad vi ikke kom så meget omkring var rettighederne til at bruge billedet. Men det var heller ikke lige det jeg var mest opmærksom på, da jeg blev nysgerrig på minecraft-illustrationen. Men for pokker, de er altså vigtige de rettigheder! Det er altså ikke tilladt bare at finde noget på Google og bruge det. Og slet ikke hvis det er noget du skal have videre ud i verden.

Jeg havde i torsdags et kursus på CFU i Aalborg, hvor vi undervejs kom til at tale om det her med billeder - hvordan man kan se, at man må anvende et billede, som er fundet ved en billedsøgning på Google? 

Det første tip er at man bliver nødt til at besøge den hjemmeside, hvor billedet kommer fra. Er billedet fra en firmahjemmeside, osv., ja så er sandsynligheden for at du må 'tage' billedet stort set lig nul. Du kan være heldig, at der under billedet står, hvor billedet er fra, hos andre står der ikke noget - så er det ofte virksomhedens egne billeder. Står der eksempelvis Shutterstuck under billedet, har virksomheden købt billedet - og du må ikke bare have lov til at tage billedet og bruge det. Så må du selv til Shutterstuck og finde billedet og købe det.

Tip nr. 2 er at man under værktøjer kan lave billedsøgningne, så der søges på Creative Commons-licenser. Disse billeder/illustrationer må som regel anvendes. Man bliver dog fortsat nødt til at være opmærksom, og besøge billedet hjemmeside, for at se hvad kravene er ift. kreditering. Nogle steder (eksempelvis pixabay) har ikke krav om kreditering, andre steder er der krav om at kreditere fotograf/hjemmeside. Og selvom pixabay ikke stiller krav om kreditering, vil det være en god ide at notere det alligevel. 

Peter Leth står bag siden medierforalle.dk og har netop delt et indlæg ift. hvordan man kan organisere det her med billedsøgning mv. for de enkelte klassetrin. Det er en ret fin oversigt, som jeg godt kan anbefale at kigge forbi. Der er også lavet en facebookside, som jeg også kan anbefale at søge og hvor spørgsmål altid er velkommen.

05 september 2021

Lav pixel art

Jeg faldt over en sjov ide på Instagram her i weekenden. Den tager dog lidt længere tid at gennemskue (hvis det nogensinde lykkedes mig), men i min søgning efter, hvordan den kan laves, faldt jeg over at lave pixel art som er en mere simpel udgave af den sjove ide. Og det er da helt genialt til at lære et tastatur at kende for de yngste i skolen!

Vores børnehaveklasse får adgang til et klassesæt chromebooks her inden længe og jeg ved, at mine kolleger måske kan være lidt nervøse for, hvordan det skal gå. For mange er det meget nemmere med ipad, men jeg tror på, at chromebooks er vejen frem. Og denne måde at lave pixel art på, er en super måde at introducere tastaturet, så eleverne lærer at bruge tastaturet på en chromebook (eller computer for den sags skyld). Det vil også være oplagt, hvis en 1. klasse skal introduceres for chromebook for første gang (hvilket vores 1. klasser også skal).

Jeg har indtil videre lavet 3 forskellige udgaver af pixel art - bogstaver, tal (0-20) og 10'er venner. Sidstnævnte skal børnehaveklasserne nok først kaste sig over lidt senere på året. ;-)

Jeg har placeret de 3 forskellige filer på '0.klasse' og 'Interaktive opgaver'. Når I klikker på filen, laves der automatisk en kopi. Dvs. som det er lige nu, kan filerne kun anvendes med en google konto. Jeg skal lige først have afprøvet, om den blot kan downloades som excel og køre af den vej - hvis muligt, skal jeg nok smide links op til dem. (OBS: Mappe med filerne i excel kan findes HER - klik på pilen i højre hjørne og download dem til din computer.)

Jeg har samlet de tre filer på et google site. Måske kan man få ens IT-vejleder på skolen til at smide det ind som et bogmærke til eleverne, så de nemt kan finde det. Når en elev klikker på en af knapperne, skal de blot sige 'lav en kopi', og de får deres eget regneark, som de kan lave pixel art i. På den måde skal du som lærer ikke sørge for at dele dokumenterne med eleverne og hjælpe dem med at få lavet en kopi - de kan stort set være selvhjulpen, når de lige har fået vist, hvordan de finder bogmærket. Linket til sitet er: https://sites.google.com/view/pixelartindskoling/start

Hvis du er i tvivl om, hvad man reelt skal gøre, har jeg lavet en kort video i filen med bogstaver, hvor jeg viser hvordan (se herunder eller klik her). Afprøv selv og se, hvor let det er - er sikker på, at det lige er noget for ungerne!

OG - har du gode ideer til ord, tal, osv., som kan bruges til yderligere pixel art opgaver, så giv mig gerne et praj. Så laver jeg flere og opdaterer ovenstående site.


Opdateret 13/9-21: Jeg er blevet spurgt, hvordan man kan ændre farverne selv. Det viser jeg i videoen HER.

02 september 2021

Køn i undervisningen

Dette indlæg er ikke et af mine typiske indlæg, men det omhandler et emne, som efterhånden står mit hjerte er ret nært. Og efter at have set Lærestreger fra i går, kriblede det i fingrene for at skrive et indlæg. Målgruppen for dette indlæg er derfor også bredt folkeskolen.

I februar i år udkom en rapport fra LGBT+ Ungdom og LGBT+ Danmark omhandlende LGBT+ elevers trivsel og vilkår i grundskolen. Tallene viser, at skolerne skal have mere fokus på området, hvilket der også begynder at komme (eksempelvis Sex og Samfunds materiale i år om 'Lige køn leger bedst). "LGBTQ+ eleverne peger på, at mere undervisning og accept i skolen, vil gøre skolen mere mangfoldig og tryg." (rapporten s. 10)

  • 64% af LGBT+ eleverne har selvmordstanker, 53% har udført selvskade og 40% har en spiseforstyrrelse. 
  • Føler sig 6 gange oftere ensomme i skolen sammenlignet med svarfordelingen fra den nationale trivselsmåling.
  • Mere end 9 ud af 10 af LGBT+ eleverne oplever homofobiske skældsord i skolen.
  • 44% af LGBT+ eleverne har oplevet mobning eller diskrimination i skolen på baggrund af deres LGBT-identitet.
  • Kun 23% af LGBT+ eleverne har lært om forskellige seksuelle orienteringer i skolen og kun 9% har lært om forskellige kønsidentiteter i skolen. 

Da jeg læste disse tal tilbage i februar fik jeg helt ærligt en stor klump i maven. Vi har en kæmpe opgave i skolen for at forbedre disse tal. 

I går sendte Gyldendal programmet Lærestreger om Køn i undervisningen, som jeg var tilmeldt, men først har fået set her i eftermiddag. Lærestreger er små korte webinarer med fagligt indspark, pædagogiske perspektiver og inspiration gennem interviews med fageksperter og dygtige praktikere. I programmet om Køn i undervisning bliver Paula Tebbens interviewet. Paula skrev sidste år professionsbachelor om "Queering i sprog- og kulturundervisningen" - fokus var på sprogfagene, men Paulas fund og tanker om repræsentation i læremidler kan nok roligt foldes ud på folkeskolens øvrige fag (langt hen af vejen i hvert fald). Find artikel på folkeskolen med link til opgaven HER.

Jeg vil gerne varmt anbefale at gå ind og se webinaret med Paula (det varer ca. en halv time). For mig satte det igen en masse tanker i gang ift. ovenstående rapport. Her er i den grad et område vi bliver nødt til at være opmærksomme på, og jeg synes Paula kommer med nogle rigtig gode pointer og fif undervejs. Og måske bliver nogle af jer klogere på et område, som kan virke svært og sådan lidt 'hvorfor skal vi nu have fokus på det'. 

I videoen vises fagbøgerne De mange køn (de små fagbøger) og Køn (de store fagbøger), som jeg også varmt kan anbefale. Begge kan lånes i klassesæt på CFU. De forskellige CFU'er har derudover en række andre materialer, og jeg håber at flere kommer til i de kommende år. De kan ses via nedenstående links - du ser kun de materialer, som dit lokale CFU har.
Litteratur 0.-10. klasse
TV/film 0.-10. klasse

(Har dit CFU 'En fin sten' eller 'Jeg er havfrue' kan de også varmt anbefales - det er virkelig nogle skønne billedbøger.)