User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

19 juli 2019

Deling af materialer - må man dele andres materialer?

Må man dele andres materialer?


Da STIL tilbage i april annoncerede, at de lukker skolekom pr. 31. december 2019 tænkte jeg 2 ting.
1. ØV! (Jeg er glad for skolekom, det er ikke nogen hemmelighed.) 
2. Hvad med alle materialerne?
Ret hurtigt stod det klart, at det med de mange filer kan der ikke gøres noget ved. Det vidste jeg egentlig godt, men jeg tjekkede nu med folkene bag skolekom for at være helt sikker. Man må hjertens gerne gå på skolekom og downloade alle tingene til EGET forbrug. Men man må ikke gengive filerne andetsteds, da det er forfatterne bag de mange materialer, som har rettighederne til dem. Det betyder, at vil du uploade dem et sted, f.eks. på facebook eller din egen hjemmeside, så skal du have fat i den enkelte forfatter til materialet for at spørge om du må. 


Indskudt bemærkning: Det bliver et langt indlæg, så er du advaret! ;-) Jeg forsøgte, men jeg tror det er umuligt at gøre det kort, når man gerne vil skrive om ophavsret. Så her får du de vise sten, som jeg også slutter indlægget af med:
Link til materiale/hjemmesider, som du gerne vil henvise andre til - upload ikke andres filer til sociale medier, google sites, og lignende.
Og vil du gerne vide hvorfor, ja så læs meget gerne med i nedenstående. Det er værd at bemærke, at mit primære udgangspunkt for dette skriv er vi semi-professionelle udgivere af materialer - dvs. de blogs/hjemmesider, hvor lærere deler deres materialer (dog er det vigtigt at pointerer, at ophavsretten jeg beskriver nedenfor bestemt også handler om de professionelle udgivere!). Hvis du som helt almindelig lærer har uploadet en fil eller ti på facebook, som du tænker andre kan have glæde af, ja så kan det være, at det er helt ok med dig, at denne deles videre på f.eks. facebook. I så fald kan det være en ide at notere på materialet, at det må deles videre (det kan f.eks. gøres med CC; find links omkring dette i slutningen af indlægget).


Med jævne mellemrum dukker der spørgsmål op på især facebook om de mange materialer på skolekom og om de ikke kan uploades et sted. Og der er efterhånden rigtig mange lærere som selv producerer og udgiver undervisningsmateriale. Så derfor har jeg det sidste lange stykke tid gået og tænkt over, om jeg mon skulle lave et indlæg omkring det med at dele materialer ift. ophavsretten. Mange der ser mig i facebookgrupperne ved, at jeg ofte har kommentarer omkring dette område og holder skarpt øje med, hvad der f.eks. deles i “For os der underviser i indskolingen” (selvom det til tider er et svært og yderst komplekst område). Og mange spørger mig ofte om, hvorfor jeg dog blander mig i det? Det sidste vil jeg godt svare på - jeg blander mig fordi det er ulovligt at dele materialer, som man ikke har fået tilladelse til at dele. Langt de fleste gange gør folk det ikke af ond vilje, ofte er det fordi man ikke kender reglerne eller ikke tænker over, at det man gør er ulovligt. Og det kan jeg godt forstå, for diverse artikler mv. om ophavsret er ikke så let og ligetil at læse og forstå (og jeg lærer nyt hver eneste dag og synes også at det er svært område helt at få styr på). Men vi har et ansvar for at sikre os, at vi kun deler materialer, som vi selv har rettighederne til (og at vi dernæst sørger for at kreditere korrekt og ikke får det til at se ud som om, at man selv står bag et givent materiale). Facebook har selv stor fokus på de immaterielle rettigheder, så hvis forlagene f.eks. opdagede en gruppe, hvor materialer bliver delt i stor stil, vil der være god grund til at anmelde gruppen og den kan potentielt blive lukket ned. Og det vil vi jo gerne undgå. ;-)


Hvis du selv har lavet et materiale, må du hjertens gerne uploade det på facebook/skolekom/osv. (men husk at tjekke diverse billeder mv., om du har tilladelse til at måtte bruge disse), så andre kan få glæde af det. Hvis du tænker, at andre gerne må dele dette materiale videre, kan det være en god ide at notere et sted på materiale, at det er CC - kig på creativecommons.org og få hjælp til, hvilken CC der passer til dit materiale. 
Men hvad nu, hvis du har fundet materiale på en hjemmeside eller lignende og for dig selv tænker, at det var da en fil mange andre kunne bruge? Må du så dele den? Det mest nærliggende svar er nej - er det ikke din fil, må du ikke dele den. Der kan dog være tilfælde, hvor du gerne må. Er det f.eks. en fil som er lagt ud, hvor der på filen står ‘fri kopiering’, ja så kan det være ok at dele den. Dog skal du altid kreditere, hvor du har fundet filen henne (tjek §3 i loven om ophavsret).


Men hvad så med de ting som jeg og de mange andre lærere som selv laver undervisningsmaterialer og udgiver på hjemmeside/blogs - os der er semi-professionelle? Må man dele disse filer. Nej! Du må ikke downloade et materiale fra en sådan side og uploade til f.eks. facebook eller eget forum. Men, du må gerne linke til siden (evt. med et screendump) og fortælle om et spændende materiale, som du har fundet og som andre måske kan have glæde af (link til en mappe man har lavet f.eks. på Google drev og samlet en række materialer i er altså også no-go!). 
Hvorfor må man ikke blot dele pdf-filen selv? Fordi den der har udarbejdet materialet har ophavsretten til det - punktum! Dvs. vil du dele et sådan materiale andetsteds, skal du have tilladelse fra forfatteren.


Rigtig mange lærerhjemmesider må anvendes efter aftale med Copydan Tekst & Node (som skoler/institutioner har aftale med og som betyder, at man på skolen må kopiere materialet). Kigger du på min side, mattip.dk, hanneduebak.dk, legoglektie.dk, printland.dk mv., vil du se, at de alle et eller andet sted skriver noget i retning af:
Brug af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner og intern brug er tilladt efter aftale med Copydan tekst og node.
Brugen skal ske inden for aftalens begrænsninger.
Det betyder altså, at disse steder alle er oprettet som udgivere eller forfattere hos Copydan, og dermed bliver støttet af dem, når indberetningskoler indberetter brugen af deres materialer. Og hvis du uploader et materiale andetsteds, så ved brugeren af dette sted jo ikke, at forfatteren bag materialet har aftale med Copydan. Sagt på en lidt anden måde - vi er semi-professionelle udgivere, og har derfor ophavsretten til vores materiale, og derfor skal der spørges om tilladelse før det evt. uploades andre steder.


tekstognode.dk kan man læse en FAQ med spørgsmål og svar ift. rettighedshavere. Her kan man bl.a. læse følgende spørgsmål og svar:
Sp.: Mine tekster/noder er blevet brugt på en hjemmeside, uden at jeg er blevet spurgt. Hvad gør jeg?
Svar: Som udgangspunkt har du altid ophavsretten til dine tekster og noder og dermed ret til at bestemme, om dit materiale må offentliggøres på en hjemmeside. Du kan derfor rette henvendelse til den, der står bag hjemmesiden og forlange, at dit materiale bliver fjernet. Du har også mulighed for at kræve erstatning for den krænkelse, der har fundet sted. Copydan Tekst & Node kan desværre ikke assistere ved sådanne tilfælde.


Ovenstående fortæller meget tydeligt, at det ikke er i orden at uploade andres materiale andre steder! Hvis man deler materialer via facebook eller andre fora overholder man ikke Ophavsrettens §2 - denne angiver nemlig hvilke rettigheder man som ophavsretshaver har. 
Dansklærerforeningen har lavet en rigtig fin guide om Ophavsret, som jeg kun kan anbefale at man læser - du kan finde den HER.
På side 7 i denne guide, skriver de således:
Paragraf 2 sikrer ophavsretsmanden følgende rettigheder:
- At fremstille eksemplarer af værket. Også kaldet Eksemplarfremstillingsretten
- At sprede eksemplarer til offentligheden. Også kaldet Spredningsretten
- At vise eksemplarer af værket offentligt. Også kaldet Visningsretten
- At fremføre værket offentligt. Også kaldet Fremførelsesretten


Jeg har set eksempler på, at nogle har tolket §2 således, at denne betyder, at man har ret til at gengive et værk, som en anden har lavet. De har f.eks. læst nedenstående linje fra ejura.dk, og mener dermed at de er i deres gode ret til at dele en pdf-fil i en gruppe på facebook.
Ophavsretsbeskyttelse/copyright-beskyttelse gælder ikke i forhold til videresalg, udlåning, og vise til almenheden, hvis en erhverver lovligt har skaffet det beskyttede værk
Men tænk lige over det - hvis ovenstående tolkes på denne måde, betyder det jo, at når man lovligt har erhvervet et værk, så kan man blot dele det ukritisk (tænk ebøger, kopimaterialer, bøger, mv.). Og sådan spiller klaveret (heldigvis) ikke. Hvis du nu ikke selv, har interesse i at gå ind på linket længere oppe, som linker til retsinformationen, så se lige §2 her: 
§ 2. Ophavsretten medfører, med de i denne lov angivne indskrænkninger, eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden i oprindelig eller ændret skikkelse, i oversættelse, omarbejdelse i anden litteratur- eller kunstart eller i anden teknik.
Stk. 2. Som eksemplarfremstilling anses enhver direkte eller indirekte, midlertidig eller permanent og hel eller delvis eksemplarfremstilling på en hvilken som helst måde og i en hvilken som helst form. Som fremstilling af eksemplarer anses også det forhold, at værket overføres på indretninger, som kan gengive det.
Stk. 3. Værket gøres tilgængeligt for almenheden, når
1) eksemplarer af værket udbydes til salg, udlejning eller udlån eller på anden måde spredes til almenheden,
2) eksemplarer af værket vises offentligt, eller
3) værket fremføres offentligt.


Så bliver det ret tydeligt, at det er indehaveren af ophavsretten, som har rettigheden til at gøre værket tilgængelig for offentligheden - det er IKKE alle andre, som lovligt må uploade og dele ens materiale.
Kan desuden virkelige anbefale at læse “Ophavsret for begyndere” af Morten Rosenmeier.


Det blev et meget langt indlæg, men det er for pokker også et svært område at forsøge at gøre letforståelig. Jeg ved ikke om det er lykkedes… Men det håber jeg! Om ikke andet håber jeg, at det har skabt en forståelse for hvorfor man ikke blot kan tage alle materialerne på skolekom og uploade et andet sted, samt hvorfor vi lærere der er semi-professionelle udgivere af materialer er på stikkerne, når vi ser vores filer uploadet andre steder. 


Hvis nu nu blot er sprunget til at læse det sidste ord i dette indlæg, fordi alt det andet bliver for tungt og uoverskueligt ;-) - så lad dette blive sætningen du tager med dig:
Link til materiale/hjemmesider, som du gerne vil henvise andre til - upload ikke andres filer til sociale medier, google sites, og lignende.


Hvis du som helt almindelig lærer godt kunne tænke dig, at det materiale du i ny og næ deler på facebook også kan deles af andre, ja så se nærmere på creativecommons.org og opendenmark.dk - sidstnævnte hjælper meget gerne med spørgsmål! 

17 juli 2019

Interaktive opgaver

Det er lidt pudsigt... Jeg har gennem et stykke tid gået og tænkt på, hvordan jeg mon kunne forny mig og få ideer til andre opgaver. Jeg har også længe tænkt, at jeg godt kunne tænke mig at lave interaktive opgaver, men ikke helt vidst, hvordan jeg skulle få taget hul på det. Men så blev der sommerferie og vupti - der kom ny energi til hjernen, interessante blogs blev læst, og det sprudler med ideer!! Det er fedt og jeg ELSKER det! For mig er det ren afslapning at sidde foran computeren og nørde med sådan noget - jeg ryger ind i en helt anden verden (og vil langt hellere lave dette end at gøre rent!! 😆) Men bare rolig, jeg holder altså også ferie - og lige om lidt er jeg uden computer en uges tid, så bliver der i hvert fald slet ikke lavet noget. 😉

Men altså, nu har jeg startet på en helt ny type opgaver - nemlig interaktive opgaver. Nogle af dem kan laves online, dvs. de kræver ikke google konto/powerpoint, men de fleste bliver i udgaver, som eleverne selv skal lave på eget device. Opgaverne kan laves i google slides på chromebook/pc/mac, hvis blot man er logget ind med en google konto i chromebrowseren - men jeg har også lagt link til en powerpointfil som kan downloades og bruges i powerpoint, hvis man udelukkende gør i Windows. De kan også laves på ipad, men kræver at man har app'en Slides installeret. 

Jeg har indtil videre lavet 6 vidt forskellige opgaver - dem jeg er mest vild med lige pt. er "Find 115 ord", "Find de gemte ord" og "Tastaturtræning". Jeg håber, at der er en masse som har mod på at afprøve dem det kommende skoleår - jeg har i hvert fald nogle kollegaer jeg skal forbi, hvor jeg skal have sat deres klasser igang. 
Du finder det hele på den nye fane "Interaktive opgaver". Øverst på denne har jeg lagt et link til en oversigt, hvor du hurtigt får et overblik over de opgaver, jeg har lavet - oversigten bliver selvfølgelig udbygget efterhånden som jeg får lavet nye opgaver. Så lav et bogmærke, eller tilføj den til dit drev, så du hurtigt kan finde den igen. Du kan se oversigten lige HER.

Nedenfor kan du se en video, hvor jeg gennemgår det nyeste materiale - Tastaturtræning. Det skal jeg i hvert fald have afprøvet på vores kommende 2. årgang.

Fortsat god ferie!