0. klasse

Hvis du arbejder på en skole, som indrapporterer til Copy-Dan, så husk at indrapportere brugen af mine materialer, hvis du bruger dem i din klasse.


Der er flere af mine ideer rundt omkring på bloggen, som kan bruges i 0. klasse. Men, jeg har også lavet nogle opgaver, som primært er til 0. klasse, så derfor får 0. klasse en særskilt plads på bloggen. Nogle af filerne kan I også finde andre steder her på bloggen.


Jeg lærer bogstaver
Vi lærer små ord

Slanger og stiger (4 spil i alt)

Ord-memory

Ordfamilier

CL - jeg har, hvem har - ordfamilier

Også lidt til matematik...

Alt om tallet

Lige eller ulige

4 på stribe, plus

Hvem er jeg?

Slå, slå, slå

5 på stribe, det dobbelte

Ift. JUL, så kig under fanen jul :-)

3/11-15: Opdateret med et sorteringsark til konsonanter og vokaler - der er et ark med de små og et med de store bogstaver
Konsonanter og vokaler - sorter

1/1-16:
Et puslespil med tallene fra 1-10.
Puslespil 1-10
1/1-16: Blev lige endnu engang inspireret til at lave en opgave set på pinterest. Billederne jeg har brugt er fundet på pixabay.com (fantastisk hjemmeside!) og Picto-Selector.
Lav terninger i karton med bogstaver - og gå så i gang med at slå efter ord. Denne opgave kan nok bruges i 0-1. klasse - men måske også lidt svagere elever på andre klassetrin.
Slå ord med terninger

2/1-16: Alt om tal - fokus på tallene fra 1-20.
Alt om tal - fra 1-20
3/1-16: Jeg kan læse - tænkt til 0.-1. klasse. Bruger nogle af de hyppige ord. Har lavet filen både med og uden billeder. (Se desuden på fanen læsning hvor jeg den 23. januar har lagt en fil ud med 14 nye tekster.)
Jeg kan læse - hyppige ord
Jeg kan læse - hyppige ord, med billeder

21/1-16: Der kom et ønske om at lave spillet slanger og stiger med de store bogstaver - det kommer her. 
Slanger og stiger med store bogstaver
24/1-16: Jeg har lavet et puslespil, hvor de store og små bogstaver skal matches. Æ brikken er også lavet i en udgave, hvor man selv kan skrive et almindeligt æ, hvis det er.
Puslespil - match store og små bogstaver
Har også lavet et, hvor der laves ord på 2 bogtaver - måske det også kan bruges i 0. klasse??
Puslespil - ord på 2 bogstaver

27/2-16: Bogstavpletter (se evt. mere under fanen omkring bevægelse). Kig også på fanen alligevel, for der ligger også en mappe med nogle små præsentationer med bogstaverne og små ord, som kan bruges i undervisningen til en brain-break ;-)
Bogstav plet - læs og
27/2-16: Forlyd, udlyd, midterlyd - kort info på første side i filen.
Forlyd, udlyd, midterlyd
Lidt flere ord. 
Forlyd, udlyd, midterlyd 2


28/2-16: Spil - forlyde. Instruktion er på spillepladen. Kan måske med fordel kopieres op i A3. Der er 5 forskellige plader.
Spil - forlyde
Spil - slå en forlyd. Instruktion på spillepladen Jeg havde egentlig intention om at lave en plade eller 2 mere, men jeg gik død i at finde ord der kunne bruges... Så i stedet har jeg lavet en tom skabelon sidst i filen, så kan man måske selv kreere en..
Spil - slå en forlyd

25/3-16: Spilleplader til at arbejde med bogstavernes lyde.
Link 1: Spillepladen findes nederst på siden (under billedet i sort/hvid). Man kan printe spillet i sort/hvid eller i farver. Man skal selv skrive bogstaverne på, dvs. man kan skrive lige nøjagtig de bogstaver på man pt. har fokus på. Blogskriveren anbefaler, at man ikke har fokus på for mange bogstaver af gangen, men holder sig til en 5-6 forskellige.

Link 2: Her er spillepladerne lavet på forhånd - men de er så fine, at jeg blev nødt til at dele dem her :-) Da det er de engelske bogstaver, skal man selvfølgelig være opmærksom på også at få lavet en spilleplade til æ, ø og å. Tryk på det store blå link (download here) nederst på siden og indskriv din mailadresse, så får du adgang til at hente spillepladerne. 


13/7-16: Jeg fik en forespørgsel på vokalark, så har lavet nedenstående. Der er 3 forskellige ark til æ, så man også har muligheden for selv at lave det lille æ, inden man kopierer.
Vokalark

25/7-2017: En opgavetype jeg er faldet over flere gange, men jeg har indtil videre udskudt at gå igang med den, da den virkede en smule uoverskuelig :-) Nu er der lavet til ord på 2 bogstaver (med både forlyd og udlyd), så må vi se, om jeg får lavet flere på et tidspunkt. Vejledning/info første side i filen. (Opgaven findes også på fanen ordarbejde - her kan der også findes en fil, hvor der laves ord på 3 bogstaver.)
Forlyd og udlyd - lav nye ord (2 bogstaver)

5/8-17: Alfabet- og talplakater
Alfabetet
Talplakater
Talplakater med hænderne modsat
6/8-2017: Arbejdskort opgaver til brug i 0.-1. klasse - især noget ift. alfabet/bogstaver.
Arbejdskort opgaver

19/10-17: Et spil der efterligner spillet "Dobble". Med lydrette ord på 2 bogstaver. På fanen "Spil" findes også et tilsvarende spil med ord på 3 bogstaver, der fortrinsvis er lydrette. På første side i filen introduktion til spillet.


Dobble med ord på 2 bogstaver
9/3-18: Jeg fik lyst til at forsøge mig med at lave nogle lydrette læseforståelsesopgaver til brug i slut 0. klasse og frem. De er ikke 100% lydrette, for de skal også give bare en smule mening. Forsøger at holde mig til lydrette ord og nogle af de hyppige ord, som eleverne ofte lærer forholdsvis hurtigt. Siden er bygget op som mine andre læseforståelsesopgaver. Mette Møller Mathiasen har foreslået, at elever der ikke er så vilde med at tegne evt. kan skrive i rammen nederst på siden, og det er en fin ide. Jeg har ikke skrevet det på arket, men tænkte jeg lige ville skrive forslaget her - så kan man jo sige til de elever som ikke er så begejstrede for tegneopgaven, at de kan skrive den lille tekst af i stedet for. Jeg vil forsøge at se, om jeg kan få digtet en ordentlig stak mere og få dem udgivet som en lille bog i min "Jeg kan læse og forstå"-serie.
Læseforståelsesopgaver lydret

18/4-18: Opgaverne her er bygget op på samme måde som "Vi lærer små ord" der findes øverst på denne side. I denne fil er der ord på tre bogstaver - 20 sider i alt.
Vi lærer små ord (3 bogstaver)

19/6-18: Bogstavark - et ark til hvert bogstav i alfabetet undtagen Q, W og X. Information på første side i filen.
Bogstavark

21/6-18: Inspireret af "Jeg kan læse" arkene, som I finder længere oppe på siden (under 3/1-16), har jeg lavet nogle nye ark, som jeg kalder "Lær, læs, skriv". 
Lær, læs, skriv


23/6-18: Jeg har samlet alle ordene fra ovenstående ark og lavet "Lær, læs, skriv - ord". Der er 44 forskellige ord samlet på 6 sider. En ide som måske kan være medvirkende til, at arket ikke er så uoverskueligt og bombastisk med ord - laminer arket og klip en række ord ud hver for sig. Eleven lærer nu ordet, læser det, skriver oveni og skrive selv med en whiteboardtusch. Rækken kan viskes ren igen efter brug, så det kan bruges til en ny elev.
Lær, læs, skriv - ord

14 kommentarer:

 1. Supergode materialer! Lige til at bruge! Jeg har dog lige opdaget, at der mangler et e i "slanger og stiger"-spillet med de små bogstaver. Desuden er det svært at læse ordet "gul" i samme spil med farverne. Bare en kommentar ;-)
  Det kunne være rigtig dejligt, hvis du også tilføjede et spil med de store bogstaver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak :-)
   Det lille e er skam med - det står lige før slut ;-)
   Mht. gul så har den farve desværre den ulempe, at den er svær at se - både når man selv farver med gul, men især når man printer. Er desværre ikke sikker på, at jeg kan gøre det mere tydeligt, idet den så vil nærme sig orange i stedet...
   Ideen med at lave et spil med de store bogstaver er hermed noteret - tak!
   Mvh. Susanne

   Slet
  2. Så er der kommet et spil slanger og stiger med de store bogstaver - se under den 21/1-16.

   Slet
 2. Hej Susanne. Jeg har lige et enkelt spørgsmål vedr. dine "Slanger og stiger". Hvilken vej skal spillerne går, når de forlader "start"? Jeg synes nemlig, at pilene er lidt misvisende, så jeg har brug for lidt hjælp :-). På forhånd tak. Venlig hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Ved start går man til siden, så dvs til højre. Så burde pilene give sig selv...
   Mvh. Susanne

   Slet
 3. Det er helt utroligt så mange gode ideer du har tak for det.

  SvarSlet
 4. Hej Susanne. Hvordan bruger man bogstavplet? TAK for så mange fantastiske ting! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Astrid
   Jeg tænker, de kan bruges på mange forskellige måder. Læg dem f.eks. rundt i klassen/gymnastiksalen og sæt eleverne igang på forskellige bogstaver, og lad dem så gå rundt til de forskellige bogstaver og sige/gøre det der sker. Brug dem i forbindelse med et løb, hvor der er poster, men hvor man skal sige/gøre det der står, før man løser postens opgaver. Brug dem i klassen, og lad en gruppe gå dem igennem og sige/gøre, det der står - tænker du selv sætter grænserne for, hvordan de skal bruges.
   Mvh. Susanne

   Slet
 5. Hvor er det en fin samling af gode ting du har lavet.

  Mvh Louise

  SvarSlet
 6. Hvor er du dog fantastisk (!), at du vil dele alle dine guldkorn. Jeg skal helt sikkert hygge mig med nogle af dine opgaver og spil med mine 3 indskolings-børn!

  Tusind tak!

  KH Camilla

  SvarSlet