User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

18 januar 2021

Skriv på PDF

Jeg fik på facebook et spørgsmål om, hvordan man skrive i PDF'er, hvis man arbejder på Chromebook. Nogle af jer er måske selv vant til at bruge et program som DocHub eller Kami, når I skriver på en pdf, men man skal have databehandleraftale med disse virksomheder for at de må anvendes i skoleregi. De er derfor ikke en mulighed. 

På min skole har vi AppWriter, og jeg har derfor lavet video til mine kolleger om, at de kan bruge AppWriters pdf-fremviser, når eleverne skal skrive på en PDF. Derudover kan man også tegne og lave highlights via chromebrowserens egen pdf-fremviser, hvilket kun virker på chromebook. Jeg har lavet et par videoer, hvis det er nyt for dig, så du kan formidle videre til dine elever (og del gerne indlægget med kolleger, hvis du tænker andre kan få glæde af det). Nederst i indlægget desuden et par linjer om skriv på pdf på andre enheder.

Skriv i PDF-fremviser fra AppWriter:
Denne løsning kan også bruges, hvis I bruger AppWriter Cloud og arbejder på f.eks. Windows, så er dermed ikke kun beregnet til chromebook-brugere. 
Højreklik på filen i drev og vælg åbn med AppWriter - findes den mulighed ikke, så gå direkte til PDF-fremviseren gennem AppWriter menuen og åben filen den vej igennem. Har eleven brug for ordforslag, virker disse også her. Videoen kan også ses HER.


Brug Chromes pdf-viser og highlight/tegn
På en Chromebook kan du i Chromes egen pdf-viser trykke på blyanten og få mulighed for at lave hightlights (især god hvis man skal markere noget i en tekst). Har eleverne touchskærm er pennen også rigtig fin, og de kan tegne eller skrive med finger eller pen med blød dut for enden. Videoen kan også ses HER.


PDF med skrivefelter
Indimellem støder du måske på en PDF med skrivefelter, f.eks. Grammatikrytterens PDF'er. Dem kan du skrive direkte i med AppWriters PDF-fremviser (især godt for de elever som har brug for ordforslag, da de kan få denne støtte her). Men du kan også åbne dem i Chrome og skrive i felterne. Denne fremgangsmåde kan også bruges på Windows, hvis filen åbnes i Chromebrowseren. Videoen kan også ses HER.


Andre devices
Arbejder du og dine elever på f.eks. en Windows-maskine, så anvender I sikkert Adobe Acrobat Reader, hvor man også kan skrive, tegne, mv. på en PDF.
Arbejder I på Ipad har jeg hørt, at man kan skrive på PDF gennem appen Bøger (Books), hvilket jeg også kan bekræfte. Og her kan man tegne, skrive tekst, indsætte figurer, osv., så den har mange muligheder. (Du kan for øvrigt det samme på en Iphone.) Men det kræver en smule mere guidning af elever at få filen frem og tilbage mellem drev og bøger, så den kan deles med lærer efterfølgende.

Opdateret august 2022
Chromebook er blevet opdateret med programmet Galleri, som gør det muligt nemt og smidigt at skrive/annotere på en pdf. Har eleven brug for ordforslag, skal der fortsat anvendes PDF-fremviser gennem AppWriter/Intowords.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar