User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

27 oktober 2020

Mandagstanker

Jeg faldt over en tråd på twitter, som satte nogle tanker i gang hos mig omkring weekenddagbog. Jeg har stort set altid brugt weekenddagbog i mine klasser. Jeg har som regel haft dansk mandag morgen, og det har været en god måde at starte dagen på. Jeg har også altid startet timen med at skrive min egen weekenddagbog - dels til inspiration, dels for at modellere opgaven. Men, jeg er sikker på, at mange af jer kan genkende følgende udsagn:
- Jeg kan ikke huske hvad jeg har lavet.
- Jeg har ikke lavet noget.
- Jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive.

Og som sagt inspireret af en tråd på twitter fik det mig til at tænke over, at måske skulle man prøve at gøre noget helt andet. Så jeg har derfor lavet hæftet 'Mandagstanker'. I hæftet har jeg lavet 11 forskellige overskrifter, hvor der ikke nødvendigvis er fokus på weekenden - eller om ikke andet, ikke fokus på elevernes egen weekend. 

En opgave lyder f.eks. således: Hvad fik du ikke gjort i weekenden? Her kan man med fordel prikke til eleverne og gøre det sjovt og skørt, så man selv modellerer opgaven med vilde og absurde ting. "Hvad tænker du på i dag?" er en anden opgave, og hvor eleverne jo kan skrive alt mellem himmel og jord, som lige er i tankerne på netop det tidspunkt. 

Opgaverne kan som nævnt kopieres som et hæfte, men de kan også bruges som enkeltark, så eleverne blot får et nyt ark mandag morgen. Hæftet er fint at have i en skuffe eller tasken, så eleven kan finde det frem uge for uge. Kopiere man som hæfte kan man holde pause, når alle 11 opgaver er besvaret, og så lave det igen senere på året. Jeg kunne forestille mig, at det kunne være sjovt at læse hæfterne igennem ved skoleårets afslutning. 
I finder kompendiet på fanen Skrivning under dagens dato. Målgruppen er umiddelbart 2.-3. klasse, men vil sikkert også kunne bruges fra anden halvdel af 1. klasse.


Jeg har også lavet et nyt forfatterhæfte med 11 nye skriveark. Det kan findes på fanen Skriveark under dagens dato. Jeg lavede et forfatterhæfte med 11 ark sidste år i maj, som du kan læse om her. Hæftet er bygget op med 'hvem, hvad, hvor, hvornår', så eleven laver stikord til tegningen, inden historien skrives. Der er en intro til materialet på første side i filen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar