User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

29 marts 2019

Find vokalen + match ord og billede

Lene Weinkouff og Mette Kragh Mathiasen afholdt i tirsdags kursus på CFU i Aalborg om NUZO-metoden. Lene og Mette har arbejdet med denne metode de sidste 10 år i specialundervisningen, og holdt kursus om, hvad det handler om, og hvordan man bygger det op. På mange måder er der lighedstræk med ugeskema, men en af de helt store forskelle er, at elever der arbejder efter NUZO-metoden ofte gentager de samme opgaver mange gange, før de får nye opgaver. Strukturen er ideel i både specialklasser og specialskoler, men også mange af de elever vi har i folkeskolen, vil kunne have gavn af metoden. Kig endelig forbi Lene og Mettes hjemmeside for at blive klogere, hvis I ikke har hørt om det før - jeg ved at de også rigtig gerne vil fortælle mere om det, hvis man er interesseret!

På kurset i tirsdags medbragte de også eksempler på nogle af de opgaver, som de anvender. Jeg ved, at de f.eks. har været meget begejstret for mine "Jeg kan læse"-tekster (Læsning), som de bl.a. har kombineret med puslesætning, så eleverne efter at have læst teksten, laver sætningen med pusleord. 
Jeg så et par af de materialer som de havde liggende og tænkte, at dem måtte jeg kunne lave noget lignende (da de materialer Mette og Lene havde med var selvkomponeret), så andre også kan få glæde af dem.

Det ene materiale har jeg kaldt "Find vokalen" - det var en 'strimmel' med et billede og en del af ordet, hvor vokalen var udeladt. Eleverne skal så finde vokalen og sætte på (i dette tilfælde med velcrobånd). Jeg har lavet det som en A4 side med 4 billeder på hvert ark - disse vil man selvfølgelig sagtens kunne klippe ud, så man har de enkelte ord hver for sig. Der er lavet 2 forskellige udgaver af filen - en med de store bogstaver og en med de små. Og i hver fil er der yderligere 2 forskellige udgaver, da jeg har lavet hvert sæt med 2 forskellige skrifttyper (så hver opmærksom på det, når du printer). Der er ord fra 2-5 bogstaver.


Det andet materiale har jeg kaldt "Match ord og billede". Det var A4 ark med 4 ord, hvor eleven skal finde de matchende billeder - eller vice versa. Jeg har selvfølgelig lavet både billede og ordkort, så man har alt hvad man skal bruge. Jeg har desuden inkluderet en tom skabelon, hvis man hellere vil skrive sine egne ordkort i hånden. Der er ord fra 2-6 bogstaver. 
På første side i begge filer finder I en vejledning til materialet. Begge materialer kan anvendes i specialundervisningen, børnehaveklasse og 1. klasse. Førstnævnte materiale findes på både 0. klasse og Ordarbejde, sidstnævnte kun på Ordarbejde.

1 kommentar:

  1. Hej Susanne
    Mange tak for den fine omtale.
    Tak til dig for alle dine super gode opgaver. De passer rigtig godt til NUZO-metoden.Vi har brugt dem flittig som opgaver til elever på flere forskellige niveauer.
    Det er dejligt og godt at vi kan bruge hinanden som inspiration og med praktiske opgaver.
    Venlig hilsen Mette Krag

    SvarSlet