User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

08 september 2023

Ugens ord

Først en disclaimer: Jeg har modtaget materialet i gave fra forfatteren, så derfor er det et reklameindslag. Men hvilken gave - jeg er begejstre!

Jeg har gennem årene ofte arbejdet med ugens ord. Jeg kan huske, at vi i mit team for det der nu er ved at være nogle år siden, startede hver uge ud med et nyt ord, og eleverne skulle tegne og skrive i deres hæfter, hvad ordet betød. Vi samlede hæfterne sammen og læste igennem, og der var nogle virkelig sjove beskrivelser fra ungerne indimellem. Det kunne være ord som bænkevarmer, kartoffelferie og agurketid. Sidst på ugen talte vi så om ordet igen og hvad det virkelig betød - til stor 'aha' oplevelse for nogle. 

Hvis man har prøvet at være på kursus med Kenneth Jakobsen Bøye, har man helt sikkert også hørt om hans fortællinger om ord. Fx den om blomsten og sexsygdommen som i sin tid havde fået byttet navn. ;-) Kenneth er fantastisk til at finde på disse fantasifortællinger - og det er jeg på ingen måde! Jeg har gennem årene flere gange sagt til Kenneth, han burde nedskrive nogle og hjælpe os fantasiløse, og det har han nu gjort. Kenneth har nemlig udgivet materialet "Ugens ord  - Ordkort med 32 gode ord og endnu flere aktiviteter". 

Materialet er en kasse med 32 ordkort, hvor der på bagsiden er en fantasifortælling samt 1-2 aktiviteter. Det er intet mindre end genialt, og er nogle virkelig sjove og finurlige fortællinger! Og så fin en måde at tale om ord og deres betydning. Der er også en meget kort og overskuelig vejledning, og desuden tomme ordkort som kan kopieres så eleverne kan skrive i dem. Eller man som lærere kan lave flere ordkort tænker jeg. Måske kan fantasifortællingerne være med til, at man selv kan komme i gang med at digte historier. 

Et ord om ugen giver mulighed for at komme gennem materialet på et år. Og de gode fortællinger giver anledning til, at eleverne får endnu flere og gode ord i deres ordforråd. For jeg tror på, at de sjove fortællinger er med til, at man som elev tænker 'hey', når de på et tidspunkt støder på ordet i en anden sammenhæng. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar