User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

09 december 2021

Nedlukning, plan og nytår

Så kom endnu et pressemøde, hvor "eleverne sendes på forlænget juleferie med onlineundervisning" - det var da den dårligste måde at formulere det på! Der kunne godt være fokus på noget retorik/sprogundervisning til folkene i epidemikommisionen, eller hvem der nu har skrevet det. ;-)

Lige nu knokler skolerne med at få enderne til at nå sammen, da de først kan planlægge endeligt, når de har alle info fra UVM og skoleforvaltningerne. Og som sidst kommer der til at være rigtig stor forskel på, hvordan man gør, så lad være med at sammenligne jeres skole med andre. Det er en umulig opgave. Nogle skoler har 3 dages undervisning der skal forberedes inden jul andre har 5 eller 6. 

Jeg vil gerne slå et slag for 'keep it simple'. Tænk i analoge materialer og knap så meget online (husk, målgruppen for denne blog er indskolingen, så det er dem der er mit udgangspunkt). Måske sendes rigtig mange børn på tidlig juleferie hos bedsteforældre, hvor de skal holde ferie - ikke gå i skole. Måske sendes børnene i skole til nødpasning og undervisning efter nødbekendtgørelsen. Måske har man på nogle skoler hybridundervisning, hvor en flok er i skole og en anden flok skal være med online - og det er på ingen måder særlig let!

Lad være med at tænke i fint opsatte skemaer og forkromede planer (brug tiden fornuftigt så vi ikke arbejder os selv ihjel). Brug de materialer I allerede har; arbejdsbøger, frilæsninger, kopimateriale, osv. Lav en enkel dagsplan for hver dag, skriv den i en besked på aula, på MinUddannelse/Meebook eller i et dokument, med tydelig angivelse af dag, fag og hvad der kan/skal arbejdes med. (Man kan blot lave et dokument med en tabel.) Og husk - vi snakker om børn i indskolingen, der må gerne være en enshed i struktur og opgaver, så ikke alt for mange ting laves om eller er nyt.

Mange af jer er uden tvivl præget af kopimaskiner der ikke kan printe pga. tonermangel - gå ikke i panik! Planen kan sagtens være digital til forældrene, som selv vælger om de vil printe elle blot have den 'online'. Afhængig af hvad jeres skole forventer, så lad være med at tænke, at de skal være online hver dag i hele tidsrummet. Måske har I en ledelse der vil være med til, at med enkle dagsplaner og analoge materialer, kan arbejdet laves, når det passer bedst i familierne og ingen krav om at mødes online (og måske er det ikke noget krav at opgaverne bliver lavet). Måske er det kun en mulighed i 0.-1. klasse, men måske kan 2.-3. klasse også være med i den 'analoge ikke møde online' verden. Tal med jeres ledelser om, hvad der vil passe bedst til jeres børnegruppe. De vil gerne have input og være lydhøre, for de sidder jo også og kæmper med, hvordan det gøres bedst muligt. 

PLAN

Hvis jeg skulle lave en plan for 4 lektioners undervisning i ca. 1. klasse (måske kan du blive inspireret af opgaverne og ændre sværhedsgrad til 0. og 2. klasse), med primært fokus på dansk og matematik, kunne det være noget a la følgende:

1.-2. lektion: Dansk
De første minutter: Gør dine danskmaterialer klar
15 minutter: Læs i en bog
15 minutter: Find et billede i en bog og skriv en tekst der passer til
10 minutters pause
15 minutter: Opgaver (enten et par hjemmeopgaver eller sider i en arbejdsbog/kopimateriale)
10 minutter: Lav en tegning/farv en mandala (et eller andet kreativt)
15 minutter: Find ord der start med S og K
De sidste minutter: Pak dine danskmaterialer sammen

PAUSE 30 minutter

3.-4 lektion: Matematik
De første minutter: Gør dine matematikmaterialer klar
15 minutter: Opgaver (sider i en arbejdsbog/kopimateriale)
15 minutter: Tegn/skriv en regnehistorie, hvor resultatet skal give 23
10 minutters pause
15 minutter: Opgaver (sider i en arbejdsbog/kopimateriale
10 minutter: 
Lav en tegning hvor der skal være: 3 cirkler, 2 kvadrater og 4 trekanter
15 minutter: Løs matematikgåden og lav en tegning der passer til: 
Sofus og Mie plukker kirsebær. De spiser 18 kirsebær til frokost. Mie spiser 6 kirsebær mere efter frokost. Hvor mange kirsebær spiser Sofus og Mie?
De sidste minutter: Pak dine matematikmaterialer sammen

Ud fra ovenstående har jeg forsøgt mig med at lave et dokument, som I er velkommen til at lave en kopi af og redigere/tilføje/slette i. Der er ændret lidt i enkelte opgaver i løbet af dagene, så dagene er ikke helt ens, men strukturen er. Så kig forbi og se, om det er noget du kan bruge. Dokumentet kan ses HER - klik på filer og lav en kopi, hvis I arbejder i Google. Klik på filer og download som word, hvis du har brug for en wordfil.

Under sidste nedlukning før jul og efter jul for et år siden, lavede jeg nogle hjemmeopgaver. Måske har I ikke brugt dem, og kan bruge dem nu, hvor der så laves et par opgaver dagligt. I er i hvert fald velkommen til at bruge dem. Direkte link til filerne HER og HER. Opgaverne findes også her som billedfiler klar til at dele digitalt. Der er 30 opgaver i alt i forskellige sværhedsgrader.

Det kan også være, at du vil læse det indlæg jeg lavede under sidste nedlukning, det kan du gøre HER. Jeg lavede også et indlæg tilbage i marts 2020, som måske kan være relevant at læse igen.

Nytår

På fanen Nytår har jeg opdateret alle relevante filer, så de kan bruges det kommende nytår. Der er flere forskellige nytårsopgaver, og der er både analoge og digitale opgaver at vælge imellem. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar