User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

Ordarbejde

Materialer er beskyttet af lov om ophavsret og kan kopieres i henhold til gældende Copydan Tekst & Node-aftaler.

I arbejdet med de 120 ord har jeg ofte tænkt, at jeg manglede nogle opgaveark, som eleverne kunne arbejde med, men jeg er aldrig rigtig faldet over nogen og så måtte jeg jo selv i gang. I alt er der ark til næsten 140 ord.
Derudover har jeg lavet nogle lignende ark til korte lydrette ord på 2 bogstaver, som jeg tænker kan bruges i 0.-1. klasse.
Desuden findes der link til en række ordkort - der er vejledning på første side i filen. Min 2. klasse er vilde med dem!! 

Arbejdsark 120 ord a til å

Arbejdsark små og sine

Arbejdsark vi lærer små ord
Tom skabelon - vi lærer små ord

Kort til ordarbejde

Flere kort til ordarbejde

Stavemenu

3/11-15: Har lavet et ark til at sortere tillægsord - der er to ark i alt.
Tillægsord - sorter
15/11-15: Har laver nogle "Find og stav" ark, hvor eleverne skal klippe nogle bogstaver ud og lave så mange korrekte ord som muligt. Vejledning på side 1 i filen. Tænker umiddelbart 2.-3. klasse, men kan bruges på flere klassetrin, hvis man justerer opgaven til det.
Find og stav

28/12-15: 
Har lavet et par ark med fokus på ordgenkendelse, hvor man skal farve ordet i en bestemt farve. De tre ark omhandler: er-en-et, den-der-det, jeg-mig-dig.
Farv ordet - ordgenkendelse

Har lavet nogle opgaver, hvor man skal finde ordet der gemmer sig i rækken og farve det. Har lavet på 60 af de 120 ord (tilfældig rækkefølge ud fra et materiale vi pt. har). Det tog lidt tid, så jeg ser lige, om jeg også får lavet til de sidste 60 ord ;-)
Find og farv (60 ord)
20/1-20: Har nu fået lavet til de sidste 60 ord, find dem HER.

1/1-16: Blev lige endnu engang inspireret til at lave en opgave set på pinterest. Billederne jeg har brugt er fundet på pixabay.com (fantastisk hjemmeside!) og Picto-Selector.
Lav terninger i karton med bogstaver - og gå så i gang med at slå efter ord. Denne opgave kan nok bruges i 0-1. klasse - men måske også lidt svagere elever på andre klassetrin.
Slå ord med terninger

2/1-16: Jeg har lavet ordkort - manglede lidt en ordentlig liste, hvor kortene er ens, så man ikke ender med forskellige slags. Fandt en liste på nettet, som jeg tog udgangspunkt i. Der er ca. 350 hyppige ord (har ikke talt dem...). Ordlisten er delt op således at første kommer der ord på 2 bogstaver, dernæst på 3 bogstaver, osv. Min plan er at printe og laminere ordene og derefter klippe dem ud og hægte dem på en ring, sådan at ord med 2 bogstaver er på én ring, ord på tre bogstaver på en anden ring, osv. Så kan eleverne dels hente en ring, hvis de vil kigge efter er ord, eller ordene kan tages ud og bruges med f.eks. ordkortene som I finder længere oppe her på siden. Eller måske til at lave 'legen' som I kan finde her (scroll ned til The main dish - bright idea) - den skal jeg i hvert fald have afprøvet! Jeg kunne godt finde på at kopiere dem på forskellige farver alt efter hvor mange bogstaver. 
Ordliste - hyppige ord
Flere ordkort - fik lige lyst til at lave lidt flere ordkort... Der kunne uden tvivl skrives mange flere ord - og det er svært nok at begrænse sig i forvejen!! Et sted mellem 80 og 120 ord tror jeg i de forskellige filer... Størrelsen er den samme som de hyppige ord ovenfor.
Ordkort - navneord
Ordkort - tillægsord
Ordkort - udsagsnord
3/1-16: Vidste ikke lige, hvor jeg skulle placere denne opgave, så nu ryger den ind her...  Har også lagt den under "Lidt af hvert", for ved ikke helt, hvor den hører til :-) Hvis jeg kan stave til ..., så kan jeg også stave til ... Jeg tænker, at jeg vil laminere dem, og bruge dem som en del af et værksted, når jeg engang skal have 1. klasse igen.
Hvis jeg kan
Hvis jeg kan 2
Hvis jeg kan 3

24/1-16: Puslespil - lav ord på to bogstaver. Når ordene er lavet kan de skrives i hæftet eller man kan lave et ark, eleverne skal skrive dem på. 
Puslespil - ord på to bogstaver

23/2-16: Hvis I arbejder med sammensatte ord, kan det være du kan bruge disse filer. Der er info/vejledning på første side i filen (undtaget filen med find ordet - tænker det giver sig selv ;-) ). 
Sammensatte ord - billeder
Sammensatte ord - ordkort
Sammensatte ord - find ordet

24/2-16: Jeg er blevet spurgt, om der kunne laves 'linier' på ordbillederne som eleverne kan skrive på. Det bliver vist for omstændigt at tilrette, så har forsøgt mig med en ide - nemlig at lave bagside til kortene. Har skrevet lidt om det på første side i filen. Filen kan sikkert også bruges til meget andet ;-).
Sammensatte ord - bagside

25/2-16: Ord pletter - inspireret af word spots (kig på pinterest). På fanen bevægelse ligger en fyldt udgave med de 120 ord. I denne version kan I selv skrive ord på efter udprint.
Ord plet - læs ordet (tom skabelon)


25/2-16: Har lige lavet 12 sammensatte ord mere (jf. ovenfor under datoen 23/2-16).
Sammensatte ord - billeder 2
Sammensatte ord - ordkort 2
27/2-16: Forlyd, udlyd, midterlyd - kort info på første side i filen. 
Forlyd, udlyd, midterlyd
Forlyd, udlyd, midterlyd 2
Forlyd og udlyd i ord på 4 bogstaver.
Forlyd, udlyd - ord på 4 bogstaver

11/3-16: Vi lærer flere ord (der er 196 sider i filen). Har fået en henvendelse i forhold til at lave skriveark til de 360 ord, som dem jeg har lavet til de 120 ord. Der er enkelte ord jeg er sprunget over undervejs... Ordene er taget fra denne fil. Jeg har ændret en smule i arket ift. de 120 ord, da jeg tænker disse primært vil blive anvendt i 2.-3. klasse. 
Vi lærer flere ord
26/3-16: 120 ord - ordkort med sætninger. Har lavet ordkort med de 120 ord, hvor der er koblet en sætning til hvert ord, således eleven også får ordet med i en kontekst. 10 ord har det samme billede i hjørnet, så kan man eventuelt samle kortene i små bunker af 10 kort - og så kan eleverne selv vælge om de vil øve æble-kort eler måne-kort, eller... Jeg blev inspireret fra denne blog, måske I kan bruge nogle af hendes ideer. 
De 120 ord er fra listen der findes på gratisskole.dk.
120 ord - ordkort med sætninger

3/5-16: Har lavet 3 forskellige ark der handler om sammensatte ord.
Sammensatte ord - ark

7/5-16: Arbejd med ord på 2 stavelser. På første side i filen er forslag til anvendelsesmuligheder.
Arbejde med ord på to stavelser

16/5-16; Har forsøgt at lave puslespil med ord på 3 stavelser. Der er både sammensatte og 'almindelige' ord i filen. Enkelte ord findes der delte meninger om, hvordan man deler, men her har jeg fulgt min egen indskydelse ift. hvad der giver mening i indskolingen.
Her er link til tom skabelon, så man kan lave sine egne.
 
Sammensatte ord - puslespil


29/6-16: Wuhuu, fik endelig en ide til nogle ark til 3. klasse ift. at arbejde med ord - jeg har masser af ting liggende til 0.-2. klasse, men synes det er svært at finde på til 3. klasse... Men nu er jeg startet - så skal jeg blot have lavet mange flere... Der er en tom skabelon i filen.
Vi arbejder med ord - ordarbejde til 3. klasse
6/8-16: En fil til arbejdet med ugens ord eller dagens ord (der er 2 filer i linket). Tænker anvendelse i 2.-3. klasse, måske fra slut 1. klasse.
Ugens ord

5/9-16: Slå et ord - fokus på ordforråd. Tænker den er fra 2. klasse og op - måske først fra 3. klasse. Også oplagt at bruge i andre fag.
Man kan selv udfylde den med ord fra det emne der arbejdes med, eller eleverne kan udvælge ord fra f.eks. en tekst eller en ordvæg.

Slå et ord - fokus på ordforråd

27/10-16: Så fik jeg lavet lidt opgaver omkring synonymer og antonymer. Tænker der sagtens kan laves flere slags opgaver og ark, men nu har jeg da lavet lidt til en start :-) Der er 2 spil fisk i filen - ordene her til kan sikkert bruges til rigtig mange andre ting også! Derudover er der en opgave, hvor der skal farves æbler med enten synonymer eller antonymer.
Synonymer og antonymer
25/7-2017: En opgavetype jeg er faldet over flere gange, men jeg har indtil videre udskudt at gå igang med den, da den virkede en smule uoverskuelig :-) Nu er der lavet til ord på 2 bogstaver (med både forlyd og udlyd), så må vi se, om jeg får lavet flere på et tidspunkt. Vejledning/info første side i filen.
Forlyd og udlyd - lav nye ord (2 bogstaver)

27/7-2017: Samme opgave som ovenfor, men hvor der laves ord på tre bogstaver.
Forlyd og udlyd - lav nye ord (3 bogstaver)
6/8-2017: Arbejdskort opgaver til brug i 0.-1. klasse - især noget ift. alfabet/bogstaver.
Arbejdskort opgaver


18/4-18: Opgaverne her er bygget op på samme måde som "Vi lærer små ord" der findes øverst på denne side. I denne fil er der ord på tre bogstaver - 20 sider i alt.

Vi lærer små ord (3 bogstaver)

5/3-19: Lad eleverne lave pusleord/puslesætninger med fokus på bogstavernes lyde og evt. bevægelse. Bogstavbrikker og ordbrikker i filen, hvor der også er lavet en vejledning. Til 0.-1. klasse.
Bogstaver til pusleord
28/3-19: Ark til arbejdet med vokaler. På første side i filen er der ideer til arbejdet. Vær opmærksom på, at der er mange sider i hver fil, da der er 2 forskellige udgave af arkene (hver sin skrifttype). Kan bruges i specialundervisning, børnehaveklasse, start 1. klasse.

Find vokalen - små bogstaver

Find vokalen - store bogstaver
29/3-19: Match ord og billede - pusle opgaver hvor eleverne skal finde de rigtige ord til billederne eller modsat. Til specialundervisning, børnehaveklasse og 1. klasse. Der er ord fra 2 bogstaver og op til 6 bogstaver.
Match ord og billede
16/1-20: I 2015 lavede jeg nogle opgaver kaldet "Find ordet - farv det". Her er en lignede opgave med ord med stumt d - der er 4 sider i filen. Enten med ordet stående i en stjerne eller et billede af ordet, som de skal finde.
Find ordet - ord med stumt d
20/1-20: Og så blev der lavet til de sidste 60 ord af de 120 ord (se opgave længere oppe under 28/12-15 for de første 60 ord). 
Find og farv (60 ord) 2

45 kommentarer:

 1. Hej Susanne
  Jeg leder efter de ark der var med talemåder, hvor gemmer de sig ?
  Mvh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette
   De ligger under "Lidt af hvert" :-)
   Mvh. Susanne

   Slet
 2. Hej Susanne. Tak for rigtig meget materiale. Det er virkelig et godt arbejde. Du må være en rigtig dygtig lærer på jeres skole. Kan det passe filen "Flere kort til ordarbejde" ikke virker? Mvh Sabrine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sabine.
   Tak for de pæne ord - om jeg er en dygtig lærer tør jeg ikke sige, men som alle andre gør jeg mit bedste ;-)
   Jeg har lige tjekket filen, og den skulle virke så prøv igen.
   Mvh. Susanne

   Slet
 3. Hej Susanne. Jeg bruger mange af dine ideer, de er simpelthen geniale. Jeg vil bruge " vi lære små ord" sammen med vi lære bogstaver. Jeg vil derfor spørge om, det var muligt lige som du har gjort i dine andre ideer, at du kunne ligge en tom skabelon ind i dokumentet vi lære små ord. For så kan jeg lave de bogstaver der mangler selv. Med Venlig Hilsen Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anja
   Tak :-)
   Se det var et ønske jeg godt kunne opfylde - der er lagt en tom skabelon under den udfyldte, håber at du kan finde den! Jeg har slet ikke tænkt tanken, at man kunne arbejde med dem sammen, men det var da en god ide.
   Mvh. susanne

   Slet
 4. Hej Susanne.
  Tak for hurtig svar. :).
  Jeg kunne godt finde den.
  Mvh Anja

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Undskyld at jeg må ulejlige dig igen. Men jeg kan ikke skrive i et pdf fil. Kan den ligges ind på anden vis?. Mvh Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anja
   Jeg ligger normalt kun PDF filer ud, også skabeloner, da der jo ligger en del arbejde idet...
   Jeg gør dog en undtagelse her, men det giver kun mening, hvis du arbejder i google drev.
   https://drive.google.com/open?id=1SQ-Vv2ZCZyXIpKULDs4QSIA17e-fiwaNk-k9gK05n1U
   Mvh. Susanne

   Slet
 6. Hej Susanne. Tusinde tak, det er jeg taknemlig for. Ja jeg ved godt hvilket arbejde du ligger i det her, og det er et flot stykke arbejde for danmarks børn, som får en sjov og anderledes undervisning, når vi bruger dine ideer. Hvis jeg på noget tidspunkt kan gøre gengæld, må du endelig sige til. Mvh Anja

  SvarSlet
 7. Jeg knus-elsker din vidunderlige side. TAK TAK TAK.

  Mvh Mette Haiberg

  SvarSlet
 8. Hej Susanne
  Det ville være dejligt hvis du skrev sidetal på arbejdsmarkene. vi lærer de 120 ord. Det ville være en stor hjælp når man skal printe og vælgr ark
  . M.v Kirsten Jeppesen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten
   Det overvejede jeg faktisk også, da jeg i sin tid lavede materialet. Men, det er med vilje jeg har udeladt sidetallet, for et tal indikerer for mange (både børn og voksne), at de skal laves i rækkefølge, og det er jo ikke lige sikkert, at det er den rækkefølge, som giver mening når man bruger materialet.
   En god ide kan være at printe en master, som I har stående på skolen (eller du selv har stående) og så på denne notere sidetal inden du kopiere til dine elever - så har du selv mulighed for at holde øje med, hvilke ark eleverne mangler.
   Mange hilsner
   Susanne

   Slet
 9. Hej Susanne
  Jeg er lige "faldet" over din side. Det er jo helt vildt hvor meget du har produceret. Det er SÅ prisværdigt for os andre, som ikke magter det eller har tiden. Helt igennem fantastisk og tak 👍🏻Mvh Cecilie

  SvarSlet
 10. Hej Susanne

  Tak for alle dine gode idéer. Din side er guld værd i en tid, hvor vi ofte er presset på tid.
  I vores modtageklasse har vi brugt dine ark med små lydrette ord rigtig meget. Så jeg vil høre efter om, du mon skulle have nogle hvor det også er lydrette ord på 3 bogstaver? De er endnu ikke helt klar til de 120 ord.
  Tak for dit store arbejde. :)

  Mvh. Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anja
   Glad for at høre, at du kan bruge mine ting. Jeg har faktisk overvejet på et tidspunkt at lave nogle opgaver med ord på 3 bogstaver, men har ikke fået det gjort endnu...og tør ikke love, hvornår jeg får lavet nogle.
   Hvis I har lidt økonomi, har jeg lavet en bog der hedder Små lydrette ord - her er der også ord på 3 bogstaver i. Du kan se mere på fanen Forlaget Vektor, her er der også link til bogen, så I kan se alle siderne.
   Mvh. Susanne

   Slet
  2. Hej Susanne

   Tak for dit svar.
   Jeg vil tjekke dit materiale ud.:)

   Mvh.
   Anja

   Slet
 11. Hej Susanne,

  Tusind tak for nogle rigtig lækre opgaver. Jeg ville høre om der evt. var mulighed for at du kunne sende mig en tom skabelon af den der hedder ugens ord? Jeg tænkte den kunne være rigtig god at bruge i engelsk også :)

  Mvh. Nadja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nadja
   Øhm, skabelonen er jo tom? Er det fordi du gerne vil have den på engelsk? Altså med de engelske betegnelser?
   Mvh. Susanne

   Slet
  2. Tak for det hurtige svar :) Ja, jeg tænkte den ville være fin med engelske betegnelser :) Hvis det er muligt må du gerne sende den på: nabh@hotmail.dk

   Slet
  3. Hej Nadja
   Jeg har lagt en engelsk version op på fanen Engelsk. Håber den passer :-)
   Mvh. Susanne

   Slet
 12. Tusind tak for det! :-) Hav en dejlig weekend :)

  SvarSlet
 13. Hej Susanne
  Skabelonerne til ordtræning er rigtig brugbare også uden for indskolingen, tænker jeg. Jeg vil rigtig gerne lave et blogindlæg om ordtræning i dansk i gymnasiet, og jeg vil høre om det er ok med dig, at jeg poster en tilpasset skabelon, der bygger på din, på min egen blog?
  Gode hilsner
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva
   Helt enig med dig :-) Du er meget velkommen til at lave en tilpasset skabelon! Vil du smide et link til din blog her? Vil rigtig gerne kigge forbi :-)
   Mange hilsner
   Susanne

   Slet
  2. Super, og tak! Jeg poster indlægget i morgen tidlig på www.111variation.dk
   Bedste hilsner
   Eva

   Slet
 14. Hej Susanne
  Tusind tak for de mange flotte ting du lægger op :) Må jeg spørge dig om hvilke font du har brugt på ordarbejde - arbejd med stavning kort?

  Godt nytår

  Hilsen Mie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mie
   Det var så lidt, glad for tingene kan bruges!
   Hvis det er "kort til ordarbejde" som ligger øverst på siden, er det fonten "Architects daughters".
   Mvh. Susanne

   Slet
 15. Hej Susanne !
  Hvor ER jeg glad for din inspiration - nu hvor jeg endelig sidder og skal forberede mig her i den virkelige verden !
  Bh. Birgitte din gamle praktikant :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Beklager mit sene svar - blogger har spist mine notifikationer om nye kommentarer ;-)
   Så glad for at jeg kan hjælpe - held og lykke i den virkelige verden!
   Mange hilsner
   Susanne

   Slet
 16. Hej Susanne
  Super gode opgaver du har lavet. Tak!!
  Jeg mangler opgaver, hvor man arbejder med 2 konsonanter i forlyd...
  Bedste hilsner
  Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorte
   Tak :-)
   Ja, opgaver med 2 konsonanter i forlyd er vist ikke noget jeg rigtig har lavet noget af. Det må jeg lige prøve at kigge på :-)
   Mange hilsner
   Susanne

   Slet
  2. Kom lige i tanke om, at jeg vist har lavet en fil med det - har du tjekket den fil der hedder "Forlyd, udlyd - ord på 4 bogstaver" under 27/2-16?

   Slet
 17. Kære Susanne.
  Jeg elsker elsker din skønne side her.
  Men nu må jeg spørge om hjælp. Jeg har hentet nogle ark med terninger her, hvor de skal printes i forskellige farver papir. ( Mener de tilhøre de 120 ord) Men nu kan jeg ikke finde dem herinde. Vil du hjælpe mig :-)
  Mange hilsner Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Vibeke
   TAK for de pæne ord! :-)
   Mon det er filen 'slå ord med terninger' som du finder her på siden under 1/1-16? De er ikke med de 120 ord, men terningerne skal printes på forskellig farve karton.
   Mange hilsner
   Susanne

   Slet
 18. Kære Susanne
  Jeg vil blot sige dig tak fordi du lægger så meget ud, elsker også selv at lave spil.
  Glæder mig til at bruge lidt om sammensatte ord som du har lagt ud.
  VH Birgitta

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Birgitta
   Tusind tak for de pæne ord!
   Vh Susanne

   Slet
 19. Kære Susanne
  Tusind tak kigger lige hurtigt, for at få overblik - ser ud til at du har mange fine opgaver.
  De bedste hilsner
  Mette

  SvarSlet
 20. Hej Susanne
  Jeg er vild med din side, og har i mange år brugt forskellige opgaver herfra - tak for det!
  Nu skal jeg i gang med et forløb med de 120 ord og vil printe "Arbejdsark 120 ord a til å" - jeg har scrollet op og ned, og kan ikke lige gennemskue hvorfor der er 138 sider og ikke kun 120? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Det er fordi der er forskellige lister med ordene, og da jeg først var i gang kom et par henvendelser omkring ord som ikke var på de lister, som jeg sad med. Så lavede jeg en helgardering og lavede til de ord jeg kunne finde på listerne :-) Så kan man selv finde de 120 der passer med de lister man selv går frem efter/eventuelt andet materiale der anvendes.
   Vh Susanne

   Slet
  2. Nå, på den måde. Tak for svar! :-)

   Slet
 21. Hej. Jeg er mega fan af dit overskud til at lave nye sider og dele. TAK. Jeg leder efter dine ordkort, hvor f.eks "kineserlydene" er farvede...
  Vh Hanne Bach

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Hanne :-)
   Jeg kan ikke mindes, at jeg har lavet ordkort med kineserlydene (kan tage fejl, da jeg har virkelig mange ting). Tror det eneste jeg har med kineserlyde er nogle læsebøger jeg lavede for en 5-6 år siden. Du finder dem på Læsning (https://indskoling.blogspot.com/p/lsning.html)
   Vh Susanne

   Slet