Nu sidder du måske og tænker, hvorfor hulan skriver hun nu om sådan noget?? For ja, det er ikke sådan nogle tanker der er mest af på min blog. Men der kører en tråd på facebook pt., som jeg har gået og funderet lidt over... En lærere og TR lavede et højt opråb forleden om, hvorfor pokker folk de dog ikke holdte ferie (i stedet for at være på "For os der underviser i indskolingen"). Jeg synes nu egentlig ikke, at der har været voldsomt mange indlæg den sidste måneds tid - det er meget tydeligt at se, at folk holder fri. Men ja, der kommer indimellem et par indlæg og spørgsmål, og der er da også nogle enkelte der svarer - men det er altså ikke fordi det vælter ind med svar. Altså måske bortset fra det indlæg jeg henviser til...for her er der kommet mange svar!! Jeg har set indlægget, men jeg har ikke læst kommentarerne, for egentlig så magter jeg det ikke rigtigt. Enten bliver man slået oven i hovedet fordi man 'arbejder', eller også bruges der krudt på at fortælle, at vi alle har forskellige arbejdsvilkår. Og herunder er det vigtigt at understrege, at der jo rent faktisk ER nogle, som er på arbejde i disse dage - gruppen er jo ikke kun for lærere! Og i og med langt de fleste skolefritidsordninger er åbent sommeren over, ja så er mange pædagoger jo på arbejde, og derfor selvfølgelig også aktiv bruger af diverse grupper på facebook.
Da jeg i sin tid startede på facebook, var det udelukkende til privatbrug. Men i de senere år er facebook vokset, hvilket også betyder, at meget af den viden og inspiration vi tidligere sugede til os, når vi var på kursus eller tog på besøg på CFU, nu findes på facebook i diverse fora. Derudover kan nævnes pinterest, twitter, blogs, youtube, osv. Det betyder, at facebook nu ikke blot er til personligt brug, men også professionelt. Jeg har tidligere i forbindelse med #Lærerlink holdt et oplæg, hvor min overskrift var noget i stil med "Må jeg bruge facebook i min arbejdstid?" (og ja, det mener jeg godt man må, men det er en anden snak ;-) ), for det er på facebook vi deler ting og sager. Tidligere var det skolekom. Og selvom der også var færre på skolekom i sommerferierne, ja så var der altså fortsat aktivitet på skolekom i ferierne. Så hvad er forskellen? Jeg tror egentlig ikke det handler så meget om debatten om arbejdstid, for på intet tidspunkt har det jo været 'legalt', at man arbejdede i sine ferier. Men alle er på facebook, og facebook 'sladrer' - følger man grupper og får notifikationer, kan man se i sin nyhedsfeed, når der er nye opslag, eller man får et ping om, at der er noget nyt. Sådan er det ikke på skolekom - her ser man kun de røde flag, hvis man aktivt logger på/går ind i en konference. Ergo fik man tidligere ikke smidt i hovedet, når en kollega spurgte om noget midt i en ferie - for man så det jo ikke selv, før man selv åbnede for skolekom. Men facebook er alle på - nærmeste 24 timer i døgnet, og så er det jo pludselig blevet meget mere synligt!
Men skal man så arbejde i sin ferie? Nej, selvfølgelig skal man ikke det! Som Josefine fra edu21.dk meget fint skrev i et indlæg hun lavede på facebook i starten af ferien, så kunne hun ikke drømme om at lave årsplaner, elevudtalelser, osv. - for det er arbejde! Men man kan jo godt blive inspireret i sin ferie - bare fordi kommunen melder ferie, er det jo ikke ensbetydende med, at ens kreativitet går på sommerferie (for mit eget vedkommende får jeg pludselig ideer, når jeg ikke har travlt med en hverdag). Det kan være man går i en butik og falder over noget, som man kan se anvendelsen af i sin klasse, eller man finder måske en masse flade sten på stranden, som kan bruges til at skrive bogstaver på - og den aktivitet sætter man måske familien i gang med. Eller måske var der lige en tanke/et spørgsmål som presser sig på, så man skynder sig at skrive ud og spørge - og så kan man vente med at forholde sig til det, til man kommer i gang igen. Vi er alle meget forskellige! Nogle har det bedst med at lukke helt ned for arbejdet, andre har det bedst med at lade sig inspirere og måske være kreativ, når ideerne pludselig opstår. Sådan tror jeg altid det har været, og jeg tror egentlig heller ikke nødvendigvis, at vi er den eneste arbejdsgruppe, som har det sådan. Når vi ser folk der skriver og spørger på diverse fora, så ved vi jo i bund og grund ikke, hvad der ligger bag spørgsmålet - måske har vedkommende lige holdt 14 dages daseferie under sydens sol, og fik her nogle ideer, som de havde brugt for at spørge ind til? (Jeg kan hilse og sige, at jeg har lige haft 14 dage, hvor jeg har holdt ferie og intet har lavet, så lige pt. myldrer ideerne i mit hoved!)
Pyha, det endte med at blive et langt indlæg. Og hvad vil jeg så med det? Jeg vil blot gerne, at vi tænker os lidt om, inden vi farer i flæsket på folk og kommenterer til højre og venstre. Det er så let at sidde bag en skærm og have meninger om andres valg. Det er helt ok, at man undrer sig, og det er også ok, at man undrer sig højlydt. Det er også ok, at man har en kommentar. Men kunne vi ikke aftale at holde den gode tone? Og huske på, at vi er meget forskellige, og at der er meget forskellige brugere af de forskellige grupper. Vi er jo også nogle (som mig), der laver materialer som hobby, og det gøres altså på de mest mærkværdige tidspunkter! :-)
Tak fordi du læste med så langt! :D
TAK!
SvarSletTak...Du har som altid forstået at se tingene fra "forskellige vinkler", og sådan er tingene jo ofte. Mvh. Forsat go sommer
SvarSletVel talt!
SvarSlet