User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

19 marts 2020

Video til elever og forældre - hvordan?

I løbet af de seneste dage har jeg set flere i indskolingsgrupper på facebook efterlyse, hvordan der kan laves små videoer og sendes til elever/forældre. Der er mange muligheder, og også forholdsvis simple og overskuelige muligheder, så det vil jeg forsøge at skrive lidt om og håbe, at det kan hjælpe.

Man behøves ikke at have teknisk flair for at lave en video, og det er ej heller nødvendigt at redigere videoer. Det skal jo blot være en lille hilsen, eleverne er jo også vant til, at man kan kludre lidt i det i klassen. ;-) Har man lidt mere mod på det tekniske, kan man sagtens gøre et større nummer ud af det, men som sagt, det er ikke en nødvendighed.

Film - hvordan?
Brug hvad du har og du er tryg ved om det så er telefon, ipad eller computer. Telefon kan du blot lave video som en 'selfie', eller måske er der en i hjemmet som kan optage dig. Det samme med ipad. På computer kræver det, at din computer har et web-kamera, og så er det blot at finde muligheden for kamera på computeren og lave en video af dig selv. 
Brug første optag medmindre det går helt galt. Ofte bliver filmene dårligere, hvis vi vælger at lave flere. ;-)
Har du mod på lidt mere, så brug f.eks. WeVideo gennem skoletube. Her kan du optage skærm (så kan du f.eks. forklare en opgave eller hjemmeside), web-kamera eller begge dele. De film du får lavet i WeVideo kan du uploade direkte til skoletube, så det er let at dele videre. I videoen du kan se nederst i indlægget, viser jeg kort hvordan du simpelt kan lave en video i WeVideo. 
Tip: Brug meget gerne en mikrofon, når du optager video. Fx. headset til telefonen. Det gør at lyden dels bliver bedre, og risikoen for at lyd og billede ikke følges mindskes.

Hvad så?
Når du har lavet en film skal du finde ud af, hvordan den skal deles. Er den kort, dvs. 1-2. minutter og du har optaget på din telefon, kan du blot vedhæfte direkte fra din kamerarulle. Er det en lidt længere video vil jeg anbefale dig at uploade den til enten drev (google eller O365) eller til skoletube, så du kan dele den videre derfra. Har du optaget på din computer, så upload den til drev/skoletube.
HER kan du se, hvordan du uploader en fil til skoletube på en computer. Du kan også uploade til skoletube fra din telefon/ipad, se hvordan HER. I videoen nederst viser jeg også, hvordan du deler videoen med link på Aula.

Hvordan deler jeg - og hvorhenne?
Mange vælger at dele film på aula. Om du bruger beskedsystemet eller opslag vil jeg lade være op til dig. Personligt vil jeg bruge opslag, beskedsystemet er ikke egnet til at skrive beskeder til mange på én gang. Fremgangsmåden er den samme om det er besked eller opslag. 
Har du lavet video på telefon/ipad og vil vedhæfte derfra, så brug Aula app på telefon og gør således: Opret et opslag/besked, vælg din modtager, udfyld emne og skriv en hilsen. Gå nu til vedhæft fil, vælg Fotos og find din film. (OBS, opdateret 20. marts: Jeg ser fra både kolleger og på facebook, at nogle film vises kun med lyd. Det sikreste vil derfor nok være at uploade film til drev eller skoletube og dele med link, så er du sikker på, at alle kan se den.)
Var din film længere, og du har gemt den på drev eller skoletube, så vil jeg anbefale, at dele videoen med link. På skoletube finder du linket under mediet, som du kan indsætte i et opslag/besked. På google drev skal du klikke del - avanceret - rediger og vælge at alle med linket kan se. Herefter kopierer du linket og deler i et opslag/besked. Det har du måske prøvet før, når du deler dokumenter.
    

Du kan også vælge at dele din film i læringsportalen, hvis du har kontakt med eleverne af den vej. I videoen nederst kan du se, hvordan man sætter en film fra skoletube ind i MinUddannelse. Det kan gøres i et forløb eller direkte i ugeplanen. Du kan selvfølgelig også blot dele linket i ugenoten, hvis det er.

Hvad skal jeg dele?
Der er mange muligheder for, hvad du skal dele med dine elever og eventuelt forældre. Det kan være en helt simpel hilsen med Hej, har I det godt? Det kan være en sang, en gåde, dagens opgave, en tur ude i haven - hvad som helst for blot at skabe en forbindelse og få hilst på eleverne, og så de har set dig. Hen af vejen kan det være du får mod til at stille opgaver eller gennemgå en opgave. Der er mange muligheder, så blot sæt fantasien i sving. 


Jeg lavede tidligere på ugen nedenstående video til mine kollegaer. Her viser jeg, hvordan man laver en video i WeVideo, hvordan den bliver gemt på skoletube, og hvordan den kan deles i Aula og på MinUddannelse. Du kan også se videoen HER.

2 kommentarer:

  1. Tak for meget intuitiv og god video. I disse coronatider tænker jeg at udgive en skoletube video til nye elever - dvs. elever, som endnu ikke er en del af aula. Er det muligt at gøre sådan en video offentlig og udgive den på skolens hjemmeside?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej
      Det er ikke noget problem. Når du uploader en video til Skoletube, og klikker dig ind på den finder du nedenunder menuen DEL. Når du klikker på den får du to muligheder - link til videoen eller embedkoden (og faktisk også en tredje mulighed i form af en QR-kode, der kan indsættes hvor du vil). Hvis du på din skoles hjemmeside, kan bruge en embedkode, så sætter du blot den ind. Hvis det ikke er en mulighed, kan du linke til videoen ved hjælp af linket. Når du bruger en af mulighederne, kan alle se videoen hvor den er del, så den er 'offentlig' så snart du deler den med link/embed. Men den er ikke offentlig i den forstand, at jeg f.eks. vil kunne søge efter den på skoletube.
      Vh Susanne

      Slet