Sider

JUL

Materialer er beskyttet af lov om ophavsret og kan kopieres i henhold til gældende Copydan Tekst & Node-aftaler.

Man kommer vel ikke uden om det - julen nærmere sig... Jeg vil forsøge om jeg kan kommer med nogle ideer til opgaver i december, det må vise sig hen af vejen. 

I første omgang har jeg lavet en 'musik-julekalender', så man kan starte hver dag med en lille sang. Følg linket nedenfor og afspil kalenderen. Klik på julekuglen i højre hjørne, og du kommer tilbage til forsiden.
Julekalenderen er tjekket igennem 13/11-21 og alle sange kan afspilles.

Julekalender med musik
12/11-16: Linette Hegaard Møller har revideret i julekalenderen lige ovenfor, og det har hun gjort så godt, at jeg spurgte, om jeg ikke måtte dele den her på bloggen. Det har jeg fået lov til, så en revideret udgave til julen 2016 kan ses her.

Så fik jeg lavet lidt materiale til jul - der kommer nok mere til hen af vejen, men her er lidt at starte med :-)

Vi lærer juleord

Skriveskabeloner - først, så, til sidst

Skriveark 

Skriv selv

Rensdyr opgave

Billede på 100-tavle

Min bog med juleord - til 0.-1. klasse

Julelæseforståelse 1

Julelæseforståelse 2

24/10: Fik lige lavet et par spil også. 4 på stribe har jeg kun lavet en plade, men jeg har vedlagt en tom skabelon, så det er let at lave en plade med egne ord.
Slå et ord, jul

4 på stribe, jul
5/11-15: Har lavet en opgave til at lave en skør historie - henvender sig nok til 2.-3. klasse. Samt en opgave med alfabetisk rækkefølge og prik og del til 1.-2. klasse.
Lav en skør julehistorie

ABC + prik og del

17/11-15: Har lavet et julespil til en hyggelig stund i klassen, f.eks. sidste skoledag eller juleklippedag. Jeg tænker der kan være 3-6 spillere om pladen. Hver spiller har en brik. Og så skal der selvfølgelig bruges en terning ;-) 
Spilledepladen er fundet her - og så tilrettet til dansk (så hermed en tak til PhillipR og MyCuteGraphics - så har vi vist dækket copyright ind ;-) ).
Julespil
23/11-15: Så bliver det vist til de sidste opgaver denne sæson inden julemåneden for alvor sætter i gang. Fik lige lavet lidt forskellige opgaver, som mange forhåbentlig kan bruge! :-)
Juletid - de 5 sanser

Skrivebog - med datoer

Skrivebog - uden datoer


8/11-2016: En anderledes jule-pakke-kalender. Jeg har i mange år haft pakkekalender i min klasse. Sidste år havde vi pakkekalender, hvor gaven skulle være noget til klassen - det var et stort hit, og noget jeg helt sikkert godt kunne finde på igen! Jeg er sikker på, at min klasse gerne vil have pakkekalender igen i år, men jeg er kommet til at gå og tænke lidt... i bund får ungerne jo rigeligt i december måned, så måske skulle man flytte fokus tilbage på det at skabe julestemning og juleglæde? Her er mit bud, som jeg tror min klasse skal prøve af i år! Filen er en pdf, så der kan ikke ændres i den - men på sidste side i filen er et tomt hjerte som I selv kan skrive en opgave på, hvis I gerne vil lave jeres egen opgave (dvs. printe hjertet ud og lime ovenpå en eksisterende opgave, eller lime på et ark, hvor I har lavet jeres egen hilsen - skrifttype Shadows into light 2 i google doc).
Opgaver fra nisserne
10/11-17: Flere har efterspurgt opgaven ovenfor, så den passer til i år (2017). Jeg kan se, at det ikke er nogen let opgave at ændre det til en 'standard' udgave der kan bruges hvert år... Normalt deler jeg ikke mine originaler, men denne gang gør jeg en undtagelse - måske nogle af jer kan bruge rammen og blot ændre lidt i det, så det passer til jeres klasse. Når I åbner filen så gå til filer og lav en kopi, så får I en kopi på jeres eget drev, som I kan arbejde i. Find filen HER.

12/11-16: Linette Hegaard Møller har revideret i julekalenderen der ligger øverst her på siden, og det har hun gjort så godt, at jeg spurgte, om jeg ikke måtte dele den her på bloggen. Det har jeg fået lov til, så en revideret udgave til julen 2016 kan ses her.

13/11-16: Et par enkelte skriveark til brug i december måned.
Skriveskabeloner - det bedste ved

21/11-16: Slå en julehistorie
Slå en julehistorie
Juleord + ordkort. En fil med 40 forskellige billeder+ord samt tilhørende ordkort der evt. kan bruges. Ellers tænker jeg, at billedkortene sikkert kan bruges på mange andre måder også.
Juleord + ordkort

23/11-16: Opgaver om navneord og udsagnsord til brug i 2.-3. klasse.
Navneord og udsagnsord - jul
Juleord til popcorn eller fluesmækker-leg eller...
Juleord til popcorn mm
Spil 4 på stribe med navneord, udsagnsord og tillægsord - ordene skal bøjes inden man må lægge sin brik på.
4 på stribe med ordklasserne

19/11-17: Sidste år lavede jeg en fil med "jule-kalender-hilsner" til min 3. klasse i stedet for en pakkekalender. Jeg har endnu ikke helt besluttet mig for, om vi skal have en pakkekalender i min 1. klasse, men hilsnerne fra sidste år er i hvert fald for svære til den aldersgruppe. Så jeg har lige bikset nogle "Julehilsner fra nissen" sammen - brug hvis I kan! De er lavet neutrale ift. ugedage, steder og andre klasser. Der er 12 hilsner i alt, de kan sagtens bruges, så der ikke nødvendigvis er en hilsen hver dag.
Julehilsner fra nissen

10/10-18: Jeg har lavet en lille læsebog med juleord inspireret af mine "Jeg kan læse"-ark (i sort/hvid og i farver). Til brug i 0.-1. klasse og specialundervisning. Har desuden lavet en "Vi lærer ord - juleord" med ordene der bruges i bogen, som man kan bruge sammen med arkene. Man kan evt. lave arkene først, så eleverne har mødt ordene.
Læs om juleord


Vi lærer ord - juleord
16/10-18: Juleopgaver til 3. klasse. I kompendiet er blandt andet også 4 skriveopgaver "Det bedste ved...". Der er opgaver i kompendiet, som også kan bruges i 1.-2. klasse.
Næsten jul - opgaver
21/10-18: Lad eleverne selv skrive en julehistorie og lav det som en elektronisk julekalender. Jeg har lavet en skabelon i Book Creator, hvor kalenderlågerne åbner en ny side i bogen. Importer filen i Book Creator og del den i et bibliotek med din klasse. Åben for den funktion som hedder "Collaborate", som du finder lige under bogen i biblioteket (det midterste af de 3 symboler under bogen). Inden da har hver elev i klassen fået at vide, hvilken dato de skal skrive til. Da der jo er 24 datoer, kan det være nogle elever kan få 2 datoer eller at der skal arbejdes sammen om en julehistorier, alt efter hvor mange elever du har. Når historierne er færdigskrevet, kan du lukke for 'collaborate'. Du kan publish bogen til skoletube/online, eller blot læse bogen hvor den er ved at klikke på play-knappen under bogen (under settings kan det være en god ide at slå side-by-side pages fra). (Se evt. indlægget her, hvor jeg også har lavet "Sådan gør du".)
Du kan her se, hvordan bogen ser ud uden indhold - julekuglen/datoen i hvert hjørne fører tilbage til forsiden.

Julekalender til Book Creator
NB: Fungerer pt. kun i chrome-versionen af Book Creator, da bibliotek ikke fungerer på ipad.

8/12-18: En kollega efterspurgte nogle juleord i skrivehuse. Da jeg lige har lavet lavet de 120 ord i skrivehuse, var det forholdsvis nemt at lave et par ark med juleord. Brug hvis I kan :-)
Skriv juleord
Og så lige de samme ord i lidt mindre skrivehuse.
Skriv juleord (i mindre skrivehuse)

3/11-19: Lad eleverne indtale (oplæse) julehistorie og lyt til disse i løbet af december måned. Jeg har lavet en skabelon til en præsenation, hvor du som lærer blot skal indsætte elevernes oplæsning på hver dato og voila, så har I en julekalender til hele måneden.
Læs først VEJLEDNINGEN.
Julekalender med julehistorier
Klik på filer - lav en kopi eller download som powerpoint
25/11-19: Bevægelsesløb der kan bruges i en ledig stund i løbet af december. Løs først filen "Find bogstaver og lav ord".
Find bogstaver og lav ord
Bogstaver til bevægelsesløb 1
Bogstaver til bevægelsesløb 2

25/11-20: Digitalt kalenderlys. Klik på fuldskærm i bunden, så det fylder hele skærmen. Se eventuelt dette indlæg.
Digitalt kalenderlys

28/12-20: Skriv eller tegn dine jule/vinter favoritter. Kan bruges fra 0. klasse og op.

Jule favoritter

November 2021

13/11-21: Jeg har lavet et par digitale udgaver af nogle af mine filer længere oppe. Det drejer sig om 'Juleopgaver - næsten jul' samt 'Skriveskabeloner - det bedste ved'. Når du klikker på filerne herunder (billederne), bliver du automatisk bedt om at lave en kopi (virker kun med google konto). Har du brug for at kunne downloade som powerpoint, følg da links under billederne, hvor der står powerpoint.
Juleopgaver - næsten jul digital udgave

Powerpoint - juleopgaver, næsten jul (klik på pilen i højre hjørne for download). Åbner filen i Slides, tryk da på Filer - download - download som powerpoint.

Skriveskabeloner - det bedste ved digital udgave

Powerpoint - skriveskabeloner, det bedste ved (klik på pilen i højre hjørne for download). Åbner filen i Slides, tryk da på Filer - download - download som powerpoint.


19/12-21: Juleafslutning - klik på billedet for at få som PDF, klik på linket nedenfor for at tilgå online link, som du kan dele direkte i online.


Link til brug online eller skriv kortlink.dk/2ebm5 i din browser

52 kommentarer:

 1. Svar
  1. Fantastisk - jeg glæder mig til at jule med min 0./1. klasse

   Slet
  2. Hejsa.
   Hvordan kan jeg komme til at bruge dine materialer?
   Mvh Winnie

   Slet
  3. Hej Winnie
   Alle mine materiale er placeret som PDF filer rundt omkring på bloggen. Klik på billedet/den blå tekst under et billede, og du får en PDF. Er du ansat på en skole/institution som betaler til Copydan, så bare brug løs.
   Mvh. Susanne

   Slet
 2. Tusind tak. Det er en kæmpe hjælp.

  SvarSlet
 3. Super fantastisk tak. Der er bare skønt, at jer kreative sjæle vil dele med os, mindre kreative. Sender dig en viatuelt julehjert som tak :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karina :-) Ser nu ikke mig selv som særlig kreativ (det kan mine kollegaer skrive under på), men at nørde med opgaver kan jeg finde ud af ;-)

   Slet
 4. Jamen, Susanne. Tusind tak. Jeg ånder lige lettet op og sender dig den største tommel-op og mange tak. Du har gjort min december en hel del mindre presset:-):-)
  Bedste hilsner Jonna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jonna, det var lige det jeg håbede på :-) Måske energien så kan bruges på noget andet, f.eks. forberedelse til efter jul... ;-)

   Slet
 5. Tusinde tak! Du har lavet mange fine juleopgaver '<((:-)
  Julehilsen fra Karen

  SvarSlet
 6. Super godt materiale. Opgaverne er dejlig varierede og "spot on" mht indhold og niveau :-)

  TUSIND TAK for det kæmpe arbejde du laver...og ikke mindst, at du så generøst deler med os andre!

  Mange julehilsener
  Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Anette, det gør mig glad at høre!
   Glædelig jul!
   Mange hilsner
   Susanne

   Slet
 7. Tak for opgaverne.
  Sikke da en fantastisk flot hjemmeside, du har!
  Skulle lige bruge lidt inspiration til juleopgaver til den sidste uge og så faldt jeg over din hjemmeside. Glæder mig til at kigge mere på den i juleferien for at finde inspiration til det nye år:-)
  TAK igen - og glædelig jul!
  Hilsen Mathilde.

  SvarSlet
 8. Hej Susanne
  Tak for din meget inspirerende blog.
  Jeg ved fra Facebook at du har lagt 2 juleeventyr ud, hvor man kunne sætte elevernes navne ind i eventyret. Jeg kan bare ikke huske, hvor mange elever der er med i de to eventyr. Vil du skrive antal elever der er med i de to eventyr. TAK. Mvh Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Hvis jeg husker rigtigt er der 16 i det ene og 25 i det andet. I et af de første kapitler (måske side 7 eller lignende) nævnes alle elev navnene så er det nemt at tælle dem :-)
   Mvh. Susanne

   Slet
  2. Hej.
   HVor finder jeg de eventyr? VH ULla Taylor

   Slet
  3. Hej Ulla
   Du skal ind i facebookgruppen "For os der underviser i indskolingen" - og så finde filer. Det letteste er hvis du logger på fb via en computer, og søger ude i venstre side. Søg på nisseventyr (tror jeg, eller nissehistorie), så kommer indlæg frem. Jeg har lagt 2 filer ud i november 2016. Der er også lagt et ind af en anden lærer her i oktober.
   De kommer ikke ind her på bloggen, da det ikke er mit eget materiale. De kan også findes på skolekom lagt ind af forskellige lærere.
   Mvh. Susanne

   Slet
  4. Tak, jeg anmoder fluks om venskab....din blog er lækker, glæder mig til at udforske!

   Slet
 9. Hej susanne.
  Tak for en fantastisk blog og fordi du har valgt at dele alle dine fantastiske ideer med os.
  Jeg har lige været inde og tjekke den super søde julekalender ud med musik. Der er desværre nogle stykker som ikke kan vises. Er det noget man selv kan rette til og finde en anden sang?
  Vh Lenette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lenette
   Tak skal du have!
   Ja, hvis du bruger Google drev kan du trykke på filer - lav en kopi. Så får du en kopi du selv kan rette i.
   På Facebook er der en anden som har lavet en udgave af min julekalender, som du måske kan bruge, hvis du ikke har mod på selv at rette til: https://docs.google.com/presentation/d/1q-xOgWXd7WhbILFTRh0AFWQe9w7-v1Kj1AbM9OoxZJM/mobilepresent?slide=id.p
   Mvh. Susanne

   Slet
 10. Tager i mod med kyshånd. 1000 tak fordi du deler dit arbejde

  SvarSlet
 11. Tænker at din 100-tavle med rensdyr kan bruges i min julekalender i 3. klasse. Vil dog bruge den som diktat, så kun taltavlen bliver udleveret. Nogle har stadig lidt svært ved de store tal.

  SvarSlet
 12. Fantastisk som sædvanlig. Din nye ide med breve der skal være med til at genfinde Juleglæde.... LOVE IT!!!
  🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

  SvarSlet
 13. Tak Susanne - vi i børnehaveklassen elsker dine opgaver. Vi bruger mange af dem når vi laver Ugeskema! Lige et spørgsmål; hvilken font bruger du, den er så nem at læse for børnene?
  Dbh Børnehaveklasse Y og Annie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de pæne ord Annie :-)
   Jeg bruger lidt forskellige fonte, men den jeg har brugt mest de sidste lange stykke tid er ABeeZee - en font i google drev. Ellers kan jeg anbefale Gittes trykbogstaver, som findes under filer i facebookgruppen "For os der underviser i indskolingen" - den kan bruges i word, og er ret god til de små. Den virker blot desværre ikke i google drev, som er det jeg arbejder i.
   Mange hilsner
   Susanne

   Slet
 14. Fantastisk som sædvanlig. Din nye ide med breve der skal være med til at genfinde Juleglæde.... LOVE IT!!!
  🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK - jeg synes også selv det var en ganske god ide :-)

   Slet
 15. Hej - synes, at julekalenderen er genial ;). Kiggede den igennem og flere af linkene virker ikke, da de er lukket af forskellige årsager ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Den øverste der lægger på fanen er min egen fra sidste år. Alle kan trykke på filer - lav en kopi og lave deres egen version (dvs redigere i min). Men lige nede under billedet, ligger der link til en redigeret udgave lavet af Linette Møller - her skulle alle videoerne virke.
   Mvh. Susanne

   Slet
 16. Kære Susanne. Tusinde tak for at du deler det kæmpe arbejde, du har lagt i at lave alle disse opgaver, så vi andre bare kan printe.
  Håber at du får en rigtig dejlig jul :-)
  kh
  Mette - ny lærer i første klasse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette
   Tusind tak for de pæne ord - de varmer!
   Også en rigtig god jul til dig :-)
   Kh Susanne

   Slet
 17. Hej Susanne,

  Tak for en super god side, med mange fantastiske opgaver. Vi har i min 0. klasse i julen brugt din opgave "Vi lærer juleord", hvor vi brugte det som "dagens juleord". De var meget begejstrede for opgaven, så nu vil vi kører videre med ideen, blot som ugens ord, og i den forbindelse vil jeg bare høre om du har en tom skabelon jeg kan få? :-) Hvor vi selv kan skrive ord ind osv.

  Tak på forhånd :-)

  Mvh. Jelena

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jelena
   Godt at høre, at mine opgaver kan bruges :-) Har du set "Vi lærer små ord" på fanen 0. klasse? Det var egentlig den opgave, som blev inspiration for min opgave med juleord...
   Mvh. Susanne

   Slet
 18. Hej Susanne.
  Tak for alle dine ideer og materialer. Det er super fedt
  Mvh Lene

  SvarSlet
 19. Jeg kan KUN til slutte mig ovenstående roser!!
  TUSINDE TAK for at du deler dit store arbejde.
  mvh Joan

  SvarSlet
 20. Også en tak fra mig - Det er så dejligt, at du deler!
  Bedste hilsner til dig
  Eva

  SvarSlet
 21. Hej Susanne
  Plejer du at give hvert barn en kopi af brevet fra julenissen hver eneste dag? eller? Tak for mange gode opgaver!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa!
   Nej, brevene fra julenissen er klassen der får. I min 3. klasse havde vi året før fået sådan en lille nissedør med stige (som man kan købe privat og sætte frem, så nissen kan komme ind og ud derhjemme). Den satte jeg op på væggen langs fodlisten i 3. klasse, og hver morgen lå så en sammenrullet hilsen fra nissen. :-)

   Slet
 22. Hej Susanne
  Min 2. klasse var vild med En skør julehistorie - findes der flere af dem? Altså hvor det ikke handler om jul. Har kigget lidt rundt herinde, men måske jeg ikke kigger det rigtige sted.
  Vh Maiken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maiken
   Nøj, det er længe siden jeg lavede den opgave! :-) Det var vist den første og eneste jeg fik lavet dengang. Men, jeg tænker da jeg vil forsøge at se, om jeg kan være kreativ og digte nogle små tekster, hvor man skal det samme (det er ikke så meget det at lave opgaverne der er svært, det er mere det at forfatte en tekst).
   Mvh. Susanne

   Slet