Sider

26 marts 2020

Lidt video og google meet

Hold nu op! Sikke en uge - og så er ugen endda ikke færdig, der er en dag endnu. Gisp!
I denne uge er jeg sådan for første gang ret taknemmelig for, at jeg ikke har et danskhold, for jeg har været pædagogisk it-vejleder så det batter. Jeg tænker lidt mine øjne nok er ved at være lidt firkantet... Havde jeg skulle passe et danskhold ved siden af, havde mine kolleger og skoleleder enten ikke fået den hjælp de skulle have, eller også var jeg kollapset. 

Mandag formiddag fik min leder nemlig den gode ide at lave et virtuelt klasseværelse (i Google Meet) til vores elever i indskolingen, og efter lidt snak frem og tilbage kom vi frem til, at for at hjælpe lærerne (og herunder lærere for hvem det med videoer og videomøder er nyt) var det en god ide, at jeg oprettede dem. Og det gjorde jeg gerne. Og når jeg så går i gang med sådan et projekt, så skulle det jo også gøres ordentligt, så jeg lavede lige skrivelser til hver klasse, som blev delt. (Nynner: Så gik der tid med det...) Men faktum er, at jeg ved det er en hjælp for mine kolleger, så gør det gerne. Vil du læse mere om Meet, så kig med længere nede, hvor jeg vil fortælle lidt om, hvad man gør.

Video
I sidste uge lavede jeg et indlæg om at optage film og dele med elever og forældre. Du kan se det HER, hvis du ikke har læst det. Rigtig, rigtig mange laver små videoer til deres elever, og det er genialt og rigtig vigtigt! Vores elever vil rigtig gerne se os, og både de og forældre vil uden tvivl blive glade for små videoer fra os. 
I indlægget i sidste uge skrev jeg bl.a., at man kan vedhæfte film optaget på mobil direkte til forældre via app. Det må jeg desværre fraråde (har også lavet en notits om det i indlægget.) Det er lidt som vinden blæser, hvem der kan se film optaget og vedhæftet på telefon. Nogle kan, nogle kan ikke. Nogle kan ikke på app, men kan på computer. Jeg har opfordret mine kolleger til at uploade film taget på telefon til drev, og så dele via link til forældrene. For det virker uanset telefonmodel, app eller web. :-) Jeg skrev lige en punkt for punkt vejledning til en kollega, måske I også kan bruge den. OBS: Mit udgangspunkt er, at vi på min skole har google drev og aula. Har man ikke google drev, kan jeg kun anbefale at uploade til f.eks. Skoletube og dele linket herfra, som det sidste indlæg også beskriver. Har man O365 kan jeg helt ærligt lige nu ikke huske, om der er samme mulighed for del via link, som google drev har.
Sådan gør du:

Når du har optaget en film på din telefon, så gør følgende:
1. Åben drev på din telefon
2. Gå evt. til mappe, hvor du gerne vil smide filmen ind.
3. Klik på plus og vælg upload
4. Vælg billeder og videoer - find filmen og sig upload
5. Åben din chromebook/computer og gå til drev
6. Find filmen - enten i mappen du har lagt den op i eller klik på seneste
7. Højreklik på filen og vælg del
8. Klik på avanceret - vælg rediger - vælg alle med linket kan se
9. Klik på gem
Du har nu 2 muligheder:
Mulighed A: Kopier linket, opret en besked/opslag på aula - indsæt linket direkte i beskeden/opslaget.
Mulighed B: Gå til aula, opret besked/opslag, klik på vedhæft fil, vælg 'vedhæft fil fra Google drev' - find filen (i bestemt mappe eller ved at søge den frem).
Mulighed A placerer link i teksten, man skriver til forældrene. Mulighed B placerer videoen som en vedhæftet fil.


Meet
Opdateret januar 2020: Når du laver møder til klasseværelse og grupperum, så opret en begivenhed i din kalender og tilføj video-møde. Derefter kopiere du linket til dette videomøde ind til dine elever. I teksten nedenfor nævner jeg, at man blot skal gå til meets side og oprette et møde her. Lad være med det og opret i stedet gennem din kalender. Ellers gøres det hele på samme måde, som nævnt i nedenstående tekst. Hen over foråret og sommeren er der kommet ændringer, og det er derfor bedst at bruge kalenderen til at oprette links til møder.

Og så til Meet, som er helt genialt! Skulle man være i tvivl, så har vi på min skole Google Suite for Education, i forkortet tale er vi google skole. Aalborg kommune hvor jeg er har databehandleraftale med Google. Det betyder, at vi opfordrer vores lærere til at bruge meet.google.com og eventuelt chat.google.com. Flere af mine kolleger kom i gang med at bruge det allerede i sidste uge, især mellemtrin og overbygning. Men for de yngste er det ikke noget vi har prøvet, og for en del af mine kolleger er det også en helt ny verden. Så da min leder ringede i mandags for at høre, om det eventuelt var vejen frem var jeg enig, men der var heller ingen tvivl om, at jeg måtte smøge ærmerne op og gå i gang. Jeg valgte at oprette i min kalender, hvor jeg oprettet et nyt møde, satte klassegruppen på som deltager, og så derudfra finde de links, som jeg skulle bruge. Det kan I se i videoen HER, som Anja Emilie Madsen og forvaltningen i Aalborg har lavet.
Men, man kan også blot gå til meet.google.com og klikke på 'Deltag i et møde eller start et nyt'. Når man gør det, kommer en boks frem, hvor man kan angive et kaldenavn. Det er ikke nødvendigt, tryk blot på fortsæt. Nu klargøres mødet, og dette billede ses.
Det der er vigtigt nu, er at marker linket (meet.googlel.com/en række bogstaver) og kopiere det. Det skal du nemlig bruge. Du behøves ikke at klikke deltag nu. Når du har kopieret linket, kan du blot lukke vinduet igen. 
Linket deler du nu med din klasse eller dem du gerne vil holde mødet med. Linket kan genbruges, så hvis du laver et dokument og deler med din klasse, så har I altid linket lige ved hånden, når I har aftalt at mødes på Meet til online undervisning. Hvis du deler linket med nogle indenfor din egen skole, og de er logget på med deres skolekonto, så ryger de direkte ind i mødet. Hvis du deler linket med nogen, som har en anden googlekonto, så vil de skulle anmode dig om lov til at deltage i samtalen. 
Vi har som sagt oprettet et virtuelt klasseværelse i form af et Meet til vores elever i 0.-4. klasse. Eleverne kan også bruge dette rum til at mødes med deres klassekammerater. På min skole har vores elever chromebooks fra 2. klasse, som de har fået med hjem. 0.-1. klasse har ingen device, så skal eleverne på her, skal de låne mors eller fars computer eller ipad (man kan også bruge en telefon). Tilbagemeldingerne er positive, og ungerne er så glade for at kunne mødes og snakke med hinanden. Hvis nogen kan bruge det, kan I HER se det skriv, som vi har delt med hver klasse. Jeg havde desuden indtalt en lydfil, som var linket til i sidehovedet, så også de mindste kunne læse dokumentet. Vi har desuden lavet et dokument som alle medarbejderne har adgang til med koderne til hvert klasseværelse, så alle har mulighed for at deltage. Min skoleleder var f.eks. på rundtur i går for at hilse på online den anden dag. 
Har du mod på at lave et klasseværelse og grupperum, så tag et kig hos min CFU-kollega Ian Stenz, som har lavet et indlæg om netop det. 
Der kan være op til 250 deltagere i et møde, så man skal ikke være bekymret for, at der ikke er plads nok. I dag er jeg netop stødt på denne udvidelse (tak Ian), som kan placere deltagerne i et grid. Er der mange deltagere i en samtale, kan man ikke få dem alle op, men 12 ansigter tænker jeg er bedre en 4. Jeg har ikke selv haft mulighed for at afprøve udvidelsen endnu, men jeg kan se rundt omkring på de sociale medier, at den virker efter hensigten.

Er du ansat på en skole med O365, så har I adgang til Teams. Jeg bruger Teams i mit arbejde på CFU, men jeg ved ikke helt nær så meget om det, så det vil jeg helst ikke kloge i. Jeg er klart bedst til Google... Der er helt sikkert nogen som har skrevet om det på en hjemmeside, men lige nu er jeg blank. Når jeg lige falder over et godt link, skal jeg nok smide det ind her. (Opdateret 27. marts: Hurra for sociale medier, som hurtigt fik givet mig et par gode links. Kolding kommune har en fin side med vejledninger, som kan findes HER. Og der er selvfølgelig også Microsoft egen side, som kan ses HER og deres eventside HER.)

Og så er der nogen som kaster sig over Zoom, Discord, Snapchat, facebook, osv. Jeg kan kun sige at jeg gør ikke! Skolen/kommunen har ikke databehandleraftale med dem og så er den ikke længere. 

Det blev et langt indlæg, men håber at nogen kan bruge det!

4 kommentarer:

  1. Tak for linket til udvidelse, det virkede uden problemer
    Sara

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sara
      Dejligt at høre! :-)
      Vh Susanne

      Slet
    2. Jeg kan ikke få det til at virke. Hvad gjorde du? :)

      Slet
    3. Hvilket link? Det til udvidelsen? Er du logget ind i chrome? Står der tilføj til chrome?

      Slet