User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

0. klasse

Materialer er beskyttet af lov om ophavsret og kan kopieres i henhold til gældende Copydan Tekst & Node-aftaler.

Der er flere af mine ideer rundt omkring på bloggen, som kan bruges i børnehaveklassen. Men, jeg har også lavet nogle opgaver, som primært er til bh.klasse, så derfor får bh.klasse en særskilt plads på bloggen. Nogle af filerne kan I også finde andre steder her på bloggen. (5. februar 2019: Efter en snak med nogle børnehaveklasseledere er jeg blevet gjort bekendt med, at den korrekte betegnelse er børnehaveklasse og ikke 0. klasse. Jeg bibeholder 0. klasse som navn på fanen, idet der er i flere indlæg på bloggen står henvist, at et materiale kan findes på fanen 0. klasse, så det vil ende med at give en masse bøvl - men teksten her er nu rettet til børnehaveklasse.)


Jeg lærer bogstaver
Vi lærer små ord

Slanger og stiger (4 spil i alt)

Ord-memory

Ordfamilier

CL - jeg har, hvem har - ordfamilier

Også lidt til matematik...

Alt om tallet

Lige eller ulige

4 på stribe, plus

Hvem er jeg?

Slå, slå, slå

5 på stribe, det dobbelte

Ift. JUL, så kig under fanen jul :-)

3/11-15: Opdateret med et sorteringsark til konsonanter og vokaler - der er et ark med de små og et med de store bogstaver
Konsonanter og vokaler - sorter

1/1-16:
Et puslespil med tallene fra 1-10.
Puslespil 1-10
1/1-16: Blev lige endnu engang inspireret til at lave en opgave set på pinterest. Billederne jeg har brugt er fundet på pixabay.com (fantastisk hjemmeside!) og Picto-Selector.
Lav terninger i karton med bogstaver - og gå så i gang med at slå efter ord. Denne opgave kan nok bruges i 0-1. klasse - men måske også lidt svagere elever på andre klassetrin.
Slå ord med terninger

2/1-16: Alt om tal - fokus på tallene fra 1-20.
Alt om tal - fra 1-20
3/1-16: Jeg kan læse - tænkt til 0.-1. klasse. Bruger nogle af de hyppige ord. Har lavet filen både med og uden billeder. (Se desuden på fanen læsning hvor jeg den 23. januar har lagt en fil ud med 14 nye tekster.)
Jeg kan læse - hyppige ord
Jeg kan læse - hyppige ord, med billeder

21/1-16: Der kom et ønske om at lave spillet slanger og stiger med de store bogstaver - det kommer her. 
Slanger og stiger med store bogstaver
24/1-16: Jeg har lavet et puslespil, hvor de store og små bogstaver skal matches. Æ brikken er også lavet i en udgave, hvor man selv kan skrive et almindeligt æ, hvis det er.
Puslespil - match store og små bogstaver
Har også lavet et, hvor der laves ord på 2 bogtaver - måske det også kan bruges i bh.klasse??
Puslespil - ord på 2 bogstaver

27/2-16: Bogstavpletter (se evt. mere under fanen omkring bevægelse). Kig også på fanen alligevel, for der ligger også en mappe med nogle små præsentationer med bogstaverne og små ord, som kan bruges i undervisningen til en brain-break ;-)
Bogstav plet - læs og
27/2-16: Forlyd, udlyd, midterlyd - kort info på første side i filen.
Forlyd, udlyd, midterlyd
Lidt flere ord. 
Forlyd, udlyd, midterlyd 2


28/2-16: Spil - forlyde. Instruktion er på spillepladen. Kan måske med fordel kopieres op i A3. Der er 5 forskellige plader.
Spil - forlyde
Spil - slå en forlyd. Instruktion på spillepladen Jeg havde egentlig intention om at lave en plade eller 2 mere, men jeg gik død i at finde ord der kunne bruges... Så i stedet har jeg lavet en tom skabelon sidst i filen, så kan man måske selv kreere en..
Spil - slå en forlyd

25/3-16: Spilleplader til at arbejde med bogstavernes lyde.
Link 1: Spillepladen findes nederst på siden (under billedet i sort/hvid). Man kan printe spillet i sort/hvid eller i farver. Man skal selv skrive bogstaverne på, dvs. man kan skrive lige nøjagtig de bogstaver på man pt. har fokus på. Blogskriveren anbefaler, at man ikke har fokus på for mange bogstaver af gangen, men holder sig til en 5-6 forskellige.

Link 2: Her er spillepladerne lavet på forhånd - men de er så fine, at jeg blev nødt til at dele dem her :-) Da det er de engelske bogstaver, skal man selvfølgelig være opmærksom på også at få lavet en spilleplade til æ, ø og å. Tryk på det store blå link (download here) nederst på siden og indskriv din mailadresse, så får du adgang til at hente spillepladerne. 


13/7-16: Jeg fik en forespørgsel på vokalark, så har lavet nedenstående. Der er 3 forskellige ark til æ, så man også har muligheden for selv at lave det lille æ, inden man kopierer.
Vokalark

25/7-2017: En opgavetype jeg er faldet over flere gange, men jeg har indtil videre udskudt at gå igang med den, da den virkede en smule uoverskuelig :-) Nu er der lavet til ord på 2 bogstaver (med både forlyd og udlyd), så må vi se, om jeg får lavet flere på et tidspunkt. Vejledning/info første side i filen. (Opgaven findes også på fanen ordarbejde - her kan der også findes en fil, hvor der laves ord på 3 bogstaver.)
Forlyd og udlyd - lav nye ord (2 bogstaver)

5/8-17: Alfabet- og talplakater (Nyere version af talplakaterne kan findes længere nede under 12/8-19.)
Alfabetet
Talplakater

6/8-2017: Arbejdskort opgaver til brug i 0.-1. klasse - især noget ift. alfabet/bogstaver.
Arbejdskort opgaver

19/10-17: Et spil der efterligner spillet "Dobble". Med lydrette ord på 2 bogstaver. På fanen "Spil" findes også et tilsvarende spil med ord på 3 bogstaver, der fortrinsvis er lydrette. På første side i filen introduktion til spillet.

Dobble med ord på 2 bogstaver

9/3-18: Jeg fik lyst til at forsøge mig med at lave nogle lydrette læseforståelsesopgaver til brug i slut bh.klasse og frem. De er ikke 100% lydrette, for de skal også give bare en smule mening. Forsøger at holde mig til lydrette ord og nogle af de hyppige ord, som eleverne ofte lærer forholdsvis hurtigt. Siden er bygget op som mine andre læseforståelsesopgaver. Mette Møller Mathiasen har foreslået, at elever der ikke er så vilde med at tegne evt. kan skrive i rammen nederst på siden, og det er en fin ide. Jeg har ikke skrevet det på arket, men tænkte jeg lige ville skrive forslaget her - så kan man jo sige til de elever som ikke er så begejstrede for tegneopgaven, at de kan skrive den lille tekst af i stedet for. Jeg vil forsøge at se, om jeg kan få digtet en ordentlig stak mere og få dem udgivet som en lille bog i min "Jeg kan læse og forstå"-serie.
Læseforståelsesopgaver lydret

18/4-18: Opgaverne her er bygget op på samme måde som "Vi lærer små ord" der findes øverst på denne side. I denne fil er der ord på tre bogstaver - 20 sider i alt.
Vi lærer små ord (3 bogstaver)

19/6-18: Bogstavark - et ark til hvert bogstav i alfabetet undtagen Q, W og X. Information på første side i filen.
Bogstavark

21/6-18: Inspireret af "Jeg kan læse" arkene, som I finder længere oppe på siden (under 3/1-16), har jeg lavet nogle nye ark, som jeg kalder "Lær, læs, skriv". 
Lær, læs, skriv

23/6-18: Jeg har samlet alle ordene fra ovenstående ark og lavet "Lær, læs, skriv - ord". Der er 44 forskellige ord samlet på 6 sider. En ide som måske kan være medvirkende til, at arket ikke er så uoverskueligt og bombastisk med ord - laminer arket og klip en række ord ud hver for sig. Eleven lærer nu ordet, læser det, skriver oveni og skrive selv med en whiteboardtusch. Rækken kan viskes ren igen efter brug, så det kan bruges til en ny elev.
Lær, læs, skriv - ord

31/7-18: Sæt konsonant foran billede - lav nye ord. Billeder og bogstaver i filen. Kan bruges som en bevægelsesaktivitet, hvor eleverne løber ud og med et bogstav og finder billeder udenfor og laver nye ord. Men kan sikkert også bruges på mange andre måder. 

Sæt konsonant foran billede

1/8-18: Ark med 'dobbelt-bogstav', hvor der er billeder inde i bogstavet. Eleven skal farve forlyden. Billederne på bogstaverne er identisk med billederne brugt i filen "Bogstavark", som du finder ovenfor under 19/6-18. 
Bogstaver - farv forlyd

1/8-18: Tænkte andre måske kunne have glæde af disse "dobbelt-bogstaver". I filen er både de store og små bogstaver. Kan evt. bruges som en farveopgave eller kan bruges til at stave diverse ord med.
Bogstaver - farv

18/8-18: Et par farveopgaver til matematik. Der er 4 forskellige billeder i filen, dvs. 8 ark i alt.
Farv tallene

30/10-18: Min ABC bog - til førskole, bh.klasse eller specialundervisning. Vejledning på første side i filen. Inspirationen er fundet her på pinterest. Obs: Der er til hvert bogstav, så der er mange sider i filen.
Min ABC bog

12/11-18: "Farv bogstaver og find ord" - a til å (dog undtaget q, w og x) samt 'Find og farv bogstavet', hvor der fremkommer et bogstav, når eleven har farvet det bogstav, der skal findes. (Farv bogstaver og find ord har været at finde på fanen "Lidt af hvert". Her kan den stadig findes, men har valgt også at placere dem her på bh.klasse.)


Farv bogstaver og find ord a til å
Find og farv bogstaver

18/11-18: Endnu en opgave til førskole/bh.klasse - farv bogstaverne.
Farv bogstavet - store bogstaver
20/11-18: Bogstaver i skrivehuse. Der er to forskellige filer. Den øverste fil er både de store og små bogstaver i skrivehus samt 2 tomme sider med skrivehuse. Der er lavet to sider med det store Å, blot til orientering.
Filen nedenunder er blot med de små bogstaver. Her er der vist, hvordan bogstavet skrives. Tegningen af hvordan bogstavet skrives er fra deleskærm.dk - en stor tak til Rune Elmstrøm. I kan finde bl.a. finde en fin plakat til ophæng i klassen HER.
Fonten i begge filer er "Gittes trykbogstaver".
De store og små bogstaver i skrivehuse
De små bogstaver med skriveretning og skrivehus

30/12-18: 2 små matematikspil til at lære tallene fra 1-6/2-12 (inspireret af spillet "Monsterkampen". Vejledningen til spillet kan findes HER
Matematikkampen

3/2-19: Bogstavbog - en side til hvert bogstav. Flere af elementerne findes i forskellige andre materialer her på siden, men nu har jeg samlet lidt forskelligt til en decideret bogstavbog. Der er forside i kompendiet, så det kan samles til et hæfte.
Min bogstavbog
Tilføjelse til ovenstående: Y og æ i to andre udgaver, som man evt. kan indsætte i bogen. (Der er to forskellige udgaver af y.)


Min bogstavbog y og æ
4/2-19: Jeg har lavet et lidt anderledes "Jeg har læst" ark, og tænkte, at den måske godt kan bruges i bh.klasse - har lavet en udgave, hvor der tælles, at der bliver læst højt. Brug den hvis I kan - læs vejledningen på første side i filen.
Jeg har læst
Jeg har lavet en udgave, hvor der ikke er blade/stokke på, dvs. hvor der udelukkende farves ift. at have læst/fået læst højt i x antal minutter. 
Jeg har læst 1A
26/2-19: Jeg har - hvem har med alfabetet. Findes med både de store og små bogstaver.
Jeg har - hvem har alfabetet
27/2-19: Jeg har - hvem har med tal. Der er tre spil i filen; tal fra 1-10, tal fra 11-20, tal fra 1-20.
Jeg har - hvem har tal
5/3-19: Lad eleverne lave pusleord/puslesætninger med fokus på bogstavernes lyde og evt. bevægelse. Bogstavbrikker og ordbrikker i filen, hvor der også er lavet en vejledning. Til 0.-1. klasse.

Bogstaver til pusleord
28/3-19: Ark til arbejdet med vokaler. På første side i filen er der ideer til arbejdet. Vær opmærksom på, at der er mange sider i hver fil, da der er 2 forskellige udgave af arkene (hver sin skrifttype).
Find vokalen - små bogstaver
Find vokalen - store bogstaver
12/7-19: Talpuslespil - tallene fra 0-9. Kan bruges som ophæng eller klip brikkerne ud og lad eleverne lave puslespil. Oplagt i børnehaveklasse og specialundervisningen.
Talpuslespil
12/8-19: Tænkte det vist var på tide, at forsøge at sætte mine talplakater lidt pænere op med en anden ramme. De er identiske med dem der kan findes ovenfor, har blot fået en anden ramme (og fylder nu hele siden).
Talplakater 0-20
Ovenstående talplakater med tallene fra 0-31.

22/9-19: Jeg fik ønsket, om jeg ikke kunne lave mine bogstaver, som findes under 1/8-18 kun med billeder, der begynder med bogstavet.
Bogstaver - med billeder
2/2-20: Et ønske omkring nip-nappere til brug i børnehaveklassen. Dette er første udgave/udkast. Tænker der nok kommer flere.
Nip-nappere med små plusstykker

18/5-20: Efter ønske - Alt om tallet fra 0-20. 
Alt om tallet - 0-20

1/8-21: Match de store og små bogstaver. Instruktion på første side i filen.

Match bogstaverne

4/9-21: Find bogstaverne på tastaturet - og lav pixel art samtidig. Der laves automatisk en kopi, når du klikker på billedet (Google regneark). Se en kort video der viser, hvordan man gør HER.

Pixel art alfabet

Har også lavet en, hvor man skal skrive tal fra 0-20. 

Pixel art tal

Lav 10'er venner. Skriv regnestykker og se, hvilke farver der dukker op.

10'venner pixel art

Udregn små plusstykker 1-10 og et billede dukker op.

Plus 1-10 pixel art

Spejl tegningen - pixel art med tal.

Spejl tegningen - pixel art tal


Mappe med filerne i excel kan findes HER - klik på pilen i højre hjørne og download dem til din computer.

40 kommentarer:

  1. Supergode materialer! Lige til at bruge! Jeg har dog lige opdaget, at der mangler et e i "slanger og stiger"-spillet med de små bogstaver. Desuden er det svært at læse ordet "gul" i samme spil med farverne. Bare en kommentar ;-)
    Det kunne være rigtig dejligt, hvis du også tilføjede et spil med de store bogstaver.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Tak :-)
      Det lille e er skam med - det står lige før slut ;-)
      Mht. gul så har den farve desværre den ulempe, at den er svær at se - både når man selv farver med gul, men især når man printer. Er desværre ikke sikker på, at jeg kan gøre det mere tydeligt, idet den så vil nærme sig orange i stedet...
      Ideen med at lave et spil med de store bogstaver er hermed noteret - tak!
      Mvh. Susanne

      Slet
    2. Så er der kommet et spil slanger og stiger med de store bogstaver - se under den 21/1-16.

      Slet
  2. Hej Susanne. Jeg har lige et enkelt spørgsmål vedr. dine "Slanger og stiger". Hvilken vej skal spillerne går, når de forlader "start"? Jeg synes nemlig, at pilene er lidt misvisende, så jeg har brug for lidt hjælp :-). På forhånd tak. Venlig hilsen Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Helle
      Ved start går man til siden, så dvs til højre. Så burde pilene give sig selv...
      Mvh. Susanne

      Slet
  3. Det er helt utroligt så mange gode ideer du har tak for det.

    SvarSlet
  4. Hej Susanne. Hvordan bruger man bogstavplet? TAK for så mange fantastiske ting! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Astrid
      Jeg tænker, de kan bruges på mange forskellige måder. Læg dem f.eks. rundt i klassen/gymnastiksalen og sæt eleverne igang på forskellige bogstaver, og lad dem så gå rundt til de forskellige bogstaver og sige/gøre det der sker. Brug dem i forbindelse med et løb, hvor der er poster, men hvor man skal sige/gøre det der står, før man løser postens opgaver. Brug dem i klassen, og lad en gruppe gå dem igennem og sige/gøre, det der står - tænker du selv sætter grænserne for, hvordan de skal bruges.
      Mvh. Susanne

      Slet
  5. Hvor er det en fin samling af gode ting du har lavet.

    Mvh Louise

    SvarSlet
  6. Hvor er du dog fantastisk (!), at du vil dele alle dine guldkorn. Jeg skal helt sikkert hygge mig med nogle af dine opgaver og spil med mine 3 indskolings-børn!

    Tusind tak!

    KH Camilla

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre, at det kan bruges :-)

      Slet
  7. Hej Susanne fantatisk flot blog du har.
    Jeg har fået den udfordring, hvilket er følgende.
    En familie, som jeg er blevet gode venner med er kommet til Danmark fra Grønland i februar måned.
    Alle tre drenge er blevet sendt i modtagelsesklasse, men får intet rigtig dansk undervisning.
    Faderen er bange, for at drengene ikke rigtig lærer det.
    De går i klasse med børn fra syrien osv, og ser mest tegne film.
    Faderen spørger om jeg kan hjælpe med lidt opgaver og sådan.
    Faderen taler udemærket dansk.
    Det gør den yngste søn også som de har sendt i modtagelse klasse efter børnehave klassen, håber du kan hjælpe mig på rette spor.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa!
      Puha, det er en smule udenfor mit område, og jeg blander mig helst ikke i, hvad andre skoler gør, da det er svært at kunne sige 100% hvad en evt. klasse gør eller ikke gør, når man ikke selv er tilstede og en del af undervisningen. Jeg tror på, at modtageklasser er til for at hjælpe eleverne til at blive bedre til dansk, men det er også nødvendigt at huske, at undervisningen i en modtagerklasse er/kan være markant anderledes end i en dansktime i en 'almindelig' klasse.
      Når det så er sagt er I selvfølgelig velkommen til at kigge rundt på bloggen her og se, om der er noget der kan bruges. Måske kan opgavebøger fra diverse forlag også være en mulig, f.eks. forlaget vektor, forlaget delta eller forlaget jela, som alle har gode indskolings-/begyndermaterialer.
      Mange hilsner
      Susanne

      Slet
  8. Hej Susanne
    Mon du har noget til store børnehavebørn/0.klasse/1.klasse ift. følelser.
    Farvelægge ansigter med sure, glad, ked af det?
    Tomme ansigter hvor man selv kan tegne ansigtet?
    Andre sjove opgaver med fokus på at mærke og italesætte følelser?
    Fantastisk og inspirerende blog.
    Håber du kan bidrage med spændende materiale om det
    IG @kreamom_dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa!
      Det er desværre ikke noget, som jeg umiddelbart har gjort i. Jeg har heller ikke umiddelbart kendskab til noget. Det eneste jeg lige kan komme i tanke om er face-it fra http://mererobust.dk/face-it/. Måske det kan bruges?
      Mange hilsner
      Susanne

      Slet
  9. super god hjemside!!

    SvarSlet
  10. Hej Susanne
    wow hvor er jeg imponeret over dine materialer.
    mvh Louise

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Louise
      Tak :-)
      Mvh. Susanne

      Slet
  11. Hej,

    Sikke gode opgaver du har fået lavet!
    Kommende skoleår skal jeg undervise i bh klasse/1.klasse efter mange år voksenundervisning.
    Jeg kan få mange gode ideer her!
    Tak!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Glad for at høre, at du kan bruge ideerne!
      Mvh. Susanne

      Slet
  12. Hej Susanne
    de der sidder du har der hedder alt om tal som går op til 10 dem har du vel ikke helt op til 20??

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa!
      Nej, den fil er kun med tallene fra 0-10; de bliver svære at få ens, når tallene kommer over 10 pga. pladsen på siden. MEN, måske kan du bruge den fil, du finder under 2/1-16 - Alt om tal fra 1-20? Den minder en smule om de andre, men eleverne skal selv udfylde alle felterne. Der er et eksempel i filen, man kan hænge op i klassen.
      Mvh. Susanne

      Slet
  13. Super fine opgaver, dem glæder jeg mig til at låne fra :O) tak.
    Hilsen Maria

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre, at du kan bruge dem! :-)
      Vh Susanne

      Slet
  14. Jeg bruger ofte dine ting til værksteder, 1000 tak! Det er dejligt at du gider dele dine ting med alle os andte.

    Venlig hilsen
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er det dejligt at høre Dorte! Er blot rigtig glad for, at mine ting kan bruges. :-)
      Vh Susanne

      Slet
  15. Hej Susanne
    Tak fordi du deler dine fantastiske materialer. Har du eventuelt lavet alfabetet, som det du har lavet med talpuslespillet?
    Mange hilsner
    Heidi

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Heidi
      Nej, desværre. Puslespillet med tal har jeg fundet skabelonen til, og jeg kunne måske godt finde til bogstaverne også, men så vil æ, ø og å ikke være med.
      Måske kan du bruge nogle af de andre opgaver på siden. Jeg har en 'farveopgave' der minder lidt om noget puslespil under 12/11-18, der måske kan bruges? Og så er der dobbeltbogstaverne, hvor man skal farve de billeder, der starter med forlyden (1/8-18).
      Mvh. Susanne

      Slet
  16. Hej Susanne
    Uforbeholden ros herfra, for at lave materialer, vi andre lever højt på.
    Tusind tak

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Niels
      Tusind, tusind tak for de pæne ord!
      Mvh. Susanne

      Slet
  17. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Susanne
      Jeg er lidt i tvivl om, hvad det egentlig er du spørger efter...
      Hvis du spørger om du må kopiere mine materialer til brug i din klasse, så ja - håber blot du vil huske at indberette hvis I skulle være indberetningsskole.
      Hvis du spørger, om du må lade dig inspirere af min opgave (den med hatten) og lave lignende opgaver til dine egne elever (så du dermed har flere opgaver end dem jeg har lavet), dvs. til egen brug, så ja.
      Mvh. Susanne

      Slet
  18. Hej Susanne

    Det er et meget imponerende stykke arbejde. Dejlig pædagogisk og nemt at overskue.
    Tak for at lægge det tilgængeligt. Du er en helt.

    Mvh
    Ira

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ira
      Tusind tak for de pæne ord, glad for at høre at du kan bruge det. :-)
      Mvh. Susanne

      Slet
  19. Kære Susanne.
    TAK med tak på ! Du har med dit materiale, givet mig et skub til at turde ....de sider du henviser til, har givet mig inspiration til selv at " turde". Og det skal du have en stor tak for .... ;-)
    Mange hilsner Lone

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Lone
      SÅ skøn en besked at læse! TAK!
      Mange hilsner
      Susanne

      Slet