onsdag den 16. januar 2019

Vinterord + school

Jeg fik en henvendelse i går fra en lærer, som har brugt "Min bog med juleord - til 0.-1. klasse" og godt kunne bruge en med vinterord. Så det måtte jeg lige forsøge at lave. Derfor kan du nu på fanen Emner, finde en fil bygget op på samme måde med 17 forskellige ord. Jeg har desuden også lavet et par skriveskabeloner med inspiration fra de skriveskabeloner som findes på fanen Skriveark. Denne fil finder I samme sted som bogen med ordene. 


I næste uge skal jeg være fraværende nogle dage fra min skole, da jeg er så heldig, at jeg drager til London til BETT. I 1. klasse er vi lige nu i gang med emnet School i bogen Come on 1. Jeg ved at nogle måske når at blive færdig i bogen, så jeg havde brug for at gøre nogle opgaver klar til eleverne. Derfor finder I på fanen Engelsk et lille kompendium om School. Jeg tager udgangspunkt i de samme 10 ord, som eleverne har haft i Come on. Side 2 i filen kan bruges til quiz og byt - kopier på karton og klip ud, og så i gang. Vi lavede quiz og byt med disse kort i dag, og det var et hit. 


tirsdag den 1. januar 2019

My Winter break og Min juleferie

Før juleferien lavede jeg et indlæg om nogle CL opgaver, der kan bruges ved skolestart. De findes på både dansk og engelsk. I den forbindelse skrev jeg, at jeg måske ville lave en bog til Book Creator også. Jeg var egentlig gået fra ideen igen, men i dag slog det mig så - jeg skal have 2 lektioner i engelsk i morgen tiden kl. 8 med 2C. 😟 2 lektioner!! Så jeg endte med alligevel at finde på en ide, som vi skal arbejde med. (Scroll ned i bunden hvis du vil have en ide til dansk.)

Jeg har lavet bogen og har så delt den i et bibliotek i Book Creator. I morgen tidlig logger eleverne så på Book Creator gennem skoletube.dk, og så skal de ellers i gang med at fortælle om deres juleferie. Da bogen jo er i Book Creator, har eleverne også mulighed for selv at tilføje sider til bogen, hvis de har mere på hjertet. Og så har jeg nogle andre ting i baghånden, hvis der skulle være nogen som bliver færdig før de 2 lektioner er gået. Jeg har lavet biblioteket sådan, at eleverne ikke kan se hinandens bøger, men kun deres egen.

Engelsk finder i filen som epub, som I blot importerer til Book Creator, når I er logget ind og herefter dele den i et bibliotek med eleverne. Eller I kan downloade filen og dele med jeres elever gennem f.eks. google drev. 
Da der måske er nogen, som ikke har mod på at hoppe i Book Creator, har jeg også uploadet filen som PDF, så I kan printe den ud og bruge den. Lad evt. eleverne klippe ud langs kanten, så de kan samle den til en bog. Er du dansklærer og læser dette, så fortvivl ikke - sidste år lavede jeg en bog om Min juleferie, måske kan du bruge den? Du kan se herunder, hvordan den ser ud, og epub-filen henter du HER.

søndag den 30. december 2018

Et matematikspil og ordkryds

Jeg håber, at alle har haft en dejlig jul og nu er klar til at holde nytår i morgen!
Jeg har holdt fri - har desværre ikke været helt på toppen, så det kom helt af sig selv at sætte sig i sofaen med en bog. :-) Og sjovt nok, når man holder fri, så kommer det helt af sig selv med de gode ideer - og på de mærkeligste tidspunkter! Jeg vågnede natten til juleaften, og fik en helt vild god ide til et matematikspil, og måtte så håbe på, at jeg fortsat kunne huske den, da jeg vågnede. Og forleden da jeg brugte lidt tidsfordriv på en app, fik jeg en ide til et materiale til dansk. Så i dag skulle det være - jeg måtte se om jeg kunne få tankerne ned på papir!

Mine små nevøer har et spil hjemme hos farmor (som er min mor), der hedder monsterkampen. Det er et super fint spil til de små fra ca. 4 år, som de elsker, og det slog mig, at måske kunne man lave det til et spil i matematik, hvor de mindste kunne træne tallene fra 1-6 eller 2-12. Dvs. det er et materiale beregnet til førskole, 0. klasse og specialundervisning. Nu har jeg i hvert fald forsøgt mig med at lave det, så jeg håber at nogen har mod på at prøve det af. I finder det på Matematik eller 0. klasse - husk endelig også at klikke på vejledningen, så I kan se, hvordan man spiller det. Jeg har lavet pladen i A3, så den kan printes ud i dette format.


Og så til mit tidsfordriv. Jeg har appen "Ord Kryds" på min telefon, som jeg lige faldt over igen ved en tilfældighed. Jeg tænkte, at det kunne måske være en ide til et materiale i dansk. Så jeg har forsøgt mig med at lave en række ordkryds. Der er 18 forskellige i stigende sværhedsgrad (de første er med 3 bogstaver, de sidste med 5). Jeg tænker at materialet kan bruges som grubleopgave eller lignende - det kræver i hvert fald lige lidt at få vendt bogstaverne rundt og få det hele til at passe sammen. Måske kan eleverne efterfølgende lave lignende ordkrydser til hinanden? Jeg har i filen også lavet et bud på en facitliste, men der kan være nogle af dem, som kan have flere løsninger. Materialet har jeg smidt ind på Lidt af hvert.


Rigtig godt nytår - pas på jer selv!

lørdag den 22. december 2018

En kollegaske - og glædelig jul!

Jeg har en skøn kollega på min skole, som elsker julen! Hun er sådan en der i den grad forsøger at sprede juleglæde omkring sig. Et år havde hun i det forberedelseslokale hvor hun sidder sat en lille pakkejulekalender op rundt omkring folks borde. Hun har igennem mange år sat gang i nissevenner blandt personalet. Ja i det hele taget altid spredt god stemning omkring hende! For nogle år siden tog hun ordet til en julefrokost og introducerede en kollegaske. Ja, du læste rigtigt, en kollegaske. Og hvorfor så det? Jo, hun vil gerne anerkende og vise, at der var en kollega som gjorde et godt stykke arbejde og som hun satte pris på. Og den kollega som fik skeen, skulle så den følgende jul give den videre. Der gik desværre ikke mere end et par år, så døde skeen af en eller anden grund - vi er lidt i tvivl om hvad der skete... Men et år eller to efter satte min kollega gang i den igen, og nu har den kørt siden julen 2011. Og i går var det så min tur til at få den - tænk at man kan blive så glad for at få sådan en ske! Jeg havde 2 kollegaer som fik den sammen sidste år til julefrokost. Og de skulle så give den videre i går, hvor der gives en begrundelse for ens valg. Man bliver simpelthen så glad og varm om hjertet, når man lytter på sådan noget. De ord og den ske gør det hele værd, når man vælger at være hjælpsom og give lidt ekstra af sig selv. Og kommentarerne efterfølgende fra flere kollegaer om, at det var fortjent, bliver man lige så glad for! Så føler man sig glad og klar til jul. 

Og det bringer mig så videre til det næste punkt på dagsordenen - juleferie! Lærere og pædagoger rundt om, som yder en fantastisk indsats for deres elever er nu gået på en velfortjent juleferie. Jeg håber, at man kan lade skole være skole, og bruge den næste uges tid på at nyde julen, julestemningen, hyggen med familien - og måske få læst en bog eller to. Jeg har fået "Profeterne i evighedsfjorden" af Kim Leine, som jeg helt sikkert skal have læst i ferien. Få ladet batterierne op, så I er klar til at starte et nyt skoleår. Hos os begynder vi allerede 2. januar - der må være nogle forvaltningsfolk som har glemt, hvad det vil sige at være 8 år og starte i skole dagen efter 1. nytårsdag. Jeg har en formodning om, at vi starter ud med at møde en masse trætte unger - men det klarer vi også nok. ;-)

Rigtig glædelig jul og ønsket om et godt og lykkebringende nytår! Pas på jer selv!

onsdag den 19. december 2018

CL opgaver efter juleferien

Hos os starter vi i skole den 2. januar, og jeg starter dagen ud med 2 lektioner engelsk i den samme klasse - det skal nok blive interessant! Jeg har derfor lavet en quiz og byt til engelsk, som jeg tænker jeg måske bruger. Jeg overvejer også lige nu at lave noget i Book Creator, men det må tiden vise - det kommer lidt an på, hvor meget jeg kommer til at kede mig i juleferien. ;-) Der er to forskellige udgaver af quiz og byt. Den ene lægger op til kommunikation, hvor eleverne får talt en del engelsk, og vil derfor måske give mening fra ca. 2.-3. klasse og frem. Den anden kan besvares med ja/nej spørgsmål, dvs. det er spørgeren der får talt mest engelsk, men den kan være meget oplagt med de yngste i 1.-2. klasse. Find filen på Engelsk.

Jeg tænkte så her til aften, at det jeg har lavet til engelsk da også kan laves på dansk, så derfor har jeg oversat filen til dansk også (sådan mere eller mindre). Dvs. også her er der 2 forskellige udgaver, så man kan bruge den version der passer til ens elevgruppe.


Jeg har også lavet en "Find en der.." om juleferien. Her er der to identiske versioner, den ene har blot fået koblet lidt billeder på, som kan hjælpe til at læse/huske teksten. Det kan være en god ide at gennemgå alle sætningerne, inden man sætter eleverne i gang med at jagte underskrifter.

Begge ovennævnte filer findes på Nytår, hvor I jo også finder en foldebog og et par forskellige skrivesider omkring nytåret (se evt. sidste indlæg på bloggen).

onsdag den 12. december 2018

Nytår - og en app

Om en god uges tid går skolerne på juleferie, og den er helt sikkert velfortjent rundt omkring! Jeg har det lige nu sådan, at jeg synes det er lidt vildt, at det snart er jul - det er ikke helt så nemt at komme i julestemning, når det blot er lidt gråt og trist og kun koldt indimellem. Håber der snart kommer lidt frost og evt. noget sne, så man rigtig kan komme i stemning.

Pga. juleferie gør mange jo klar til de første dage i det nye år her inden ferien. Jeg har været omkring min side med nytår, og har opdateret de par filer der kan opdateres. Der er bl.a. indhold til den foldebog, som Carina og Malene fra gruppen "Foldebøger i undervisningen" lavede for et par år siden. I filen er der link til videoen de lavede, så man kan se, hvordan man laver foldebogen. Den er ret fin og overskuelig. 

Der er sikkert også et par filer på Jul, som kan bruges i januar. F.eks. skriveskabelonen om "Det bedste ved vinter...." eller "Det bedste ved varm kakao..." (som findes under datoen 13/11-16).

Og så en app anbefaling, måske til jeres eget barn. Jeg faldt over app'en Wonderscope til ipad, som er ArgumentedReality. Den er super sød. Den er (desværre) på engelsk, så ikke egnet til indskolingen, men tænker umiddelbart et sted på mellemtrinnet. Den kan helt sikkert være sjov at bruge i skolen, men anbefalingen her er til jer privat. Hvis I har et barn i den alder, så prøv den! Der er pt. 3 verdener i bogen, jeg har prøvet den første, som er gratis - de to andre skal man købe, og dem har jeg ikke afprøvet endnu. Jeg var altså underholdt, og synes den er rigtig godt lavet ift. interaktionen med brugeren.

mandag den 10. december 2018

Christmas - quiz og byt

Jeg kom til at tænke på, at jeg godt kunne bruge et spil eller lignende til mine 2. klasser - sådan lige for at gøre noget andet end at sidde og lave opgaver. Så her til morgen har jeg lavet en fil med billeder/ordkort, som kan bruges til f.eks. quiz og byt. 2B bliver de første som skal afprøve det i næste lektion, og jeg tænker de nok skal synes det er hyggeligt.

I filen nævner jeg et par forskellige bud på, hvordan kortene kan bruges - de kan nemlig også bruges til 'Mix'n'match' og 'vendespil'. 

Jeg bruger bl.a. billederne fra det opgavehæfte, som jeg har lavet til 2. klasse. Men jeg har også sat nogle andre billeder ind, bl.a. af ord, som vi lærte sidste år. Man kan selv bestemme, om man vil bruge alle billederne eller blot nogle af dem. Og har du ikke brugt opgavehæftet, ja så tænker jeg sagtens du kan bruge kortene alligevel. Det skulle ikke være noget problem.
Du finder filen på "Engelsk" under dagens dato :-)