onsdag den 11. september 2019

Gratis spil på nettet

Jeg støder indimellem på folk, der efterlyser spil, som eleverne gratis kan spille på nettet på computere. Lad mig starte med at slå fast. Hvis der er tale om, at noget er gratis, er der næsten også altid reklamer på siden. Det skal man blot være opmærksom på, ift. at elever selvfølgelig ved et uheld kan komme til at klikke sig ind på disse reklamer (det sker der som regel ikke noget ved, men det er forstyrrende og tager eleven fra opgaven). Jeg ved også, at der er skoler som har deciderede regler om, at eleverne ikke må anvende sider, hvor der er reklamer. Men ligesom på ipad, hvis noget er gratis, skal der jo så som regel hentes en indtægt et andet sted. Nogle sider er værre end andre, så det er en god ide lige at tjekke en side ud, før man giver den videre til eleverne.
Når det så er sagt, har jeg forsøgt at finde nogle links, som I måske kan bruge. Der findes sikkert flere, men det var lige dem jeg selv kunne komme i tanke om lige nu - nogle af dem har jeg også selv tidligere brugt. Jeg har fundet links til dansk, matematik og engelsk. Til slut kommer desuden et par links ift. tastaturtræning.

Gratis spil på nettet
https://www.digipuzzle.net/dk/skolespil/ (spil til forskellige fag - se f.eks. bikuben spillene under engelsk - de er oplagt til engelsk i indskolingen)
http://elevdelta.dk/ (obs, i alfabetspillet kan man ikke skrive æ,ø og å, når man er i chrome - dansk og matematik)
https://mattip.dk/elev/alle-spil/
https://dansktip.dk/elev/alle-spil/

https://www.gangetabeller.dk/ (matematik)
http://indskolingspil.blogspot.com/ (en side med spil jeg selv har lavet - primært til dansk men også lidt matematik og engelsk, overvejer at gå i gang med at lave flere opgaver til siden - ingen reklamer)
http://abcdansk.dk/ 
http://www.xn--lrklokken-g3a.dk/online/
https://lytogstav.dk/los2/gratis_opg/default_gratis.aspx
https://www.arcademics.com/ (matematik)
https://matematikspil.dk/

http://iundervisning.dk/ (samling af links, tør ikke sige, om der er døde links imellem)
https://www.gamestolearnenglish.com/ (Ikke til begynder, men måske er der et spil eller to som kan bruges)
http://learningchocolate.com/ (engelsk)

https://elt.oup.com/student/letsgo/?cc=dk&selLanguage=en (engelsk)
https://elt.oup.com/student/incredibleenglish/?cc=nl&selLanguage=nl (engelsk)
https://learnenglishkids.britishcouncil.org/ (engelsk)

Forslag til tastaturtræning:
https://sense-lang.org/typing/games/DA.php (umiddelbart måske den side der vil være det største hit blandt eleverne - spillet tast for dit liv er ord, meteor og ballonspil er enkelt bogstaver, har ikke afprøvet resten)
http://oleviolin.com/boerneprogrammer/Skrivemaskinen/Skrivemaskinen.php (det er muligt at skifte level , så god ide at eleverne noterer, hvor langt de er nået - fin, god og enkel)
https://www.skrivhurtigt.dk/ (man kan selv vælge lektion - hvis man vælger lektion 48 skriver man selv en tekst, som man skal prøve at skrive af efterfølgende - hænderne kan skjules hvis de generer)
https://sense-lang.org/typing/tutor/keyboardingDA.php (samme sted som første link, her er der blot tale om 'selvstudie' og ikke spil - fordelen ved denne ift. linket lige ovenfor er, at man kun kan komme videre, hvis man skriver de rigtige bogstaver
Desuden er der http://www.burningcargo.com/, men jeg vil tro at her skal vi på mellemtrinnet. Det er gamificeret, og ikke et spil jeg har sat mig ind i.
http://typetastic.com/ (uden ææå)

fredag den 6. september 2019

Tiden flyver og international læsedag

Så har vi rundet fjerde uge tilbage i skole efter sommerferien. Det er lidt pudsigt, det der med at komme tilbage i skole efter en sommerferie. De første par dage er der knald på og man farer rundt for at få styr på alle trådene. Og lige pludselig, så er man tilbage i hverdagen, hvor det pludselig føles som om, at man har været tilbage længe. Måske er det bare mig, der har det sådan? Jeg kan i hvert fald kun sige, at det på den ene side føles som om, at det er længe siden, at der var sommerferie, og samtidig flyver en uge for mig. Jeg står op mandag morgen og inden jeg får set mig om, er det blevet fredag og der er weekend. Men det er jo kun fedt, at tiden går så hurtig - det må jo betyde, at jeg har gang i noget jeg kan lide!

På min skole har vi i dag markeret den internationale læsedag (som er på søndag). Jeg lavede sidste år et indlæg om, hvordan vi plejer at markere dagen, og hvad vi tidligere har arbejdet med. I år kunne vi ikke nå makkerlæsningen, men jeg tænker, at den vender stærkt tilbage næste år. Vi har nemlig haft fokus på lydfortællinger, så der var brug for al den tid, der kunne skrabes sammen. Hele skolen mødtes til fælles morgensang, og herefter blev eleverne sendt i klasserne. 0.-1. årgang havde et lidt andet program. De skulle arbejde med aktive eventyr, og lavede læseteater for hinanden. 2.-9. årgang skulle arbejde med lydfortællinger. I 2.-6. klasse skulle starte med at lytte til "Sindsygt langt ude københavnske fortællinger" (f.eks. 'Da svenskerne gik over isen'), mens 7.-9. klasse hørte "Drengen på knallerten" fra Third Ear. Herefter blev eleverne sat i grupper, og skulle så i gang med at lave deres egen lydfortælling. Udvalget bag dagen havde på forhånd delt nogle tekster med lærerne, som kunne bruges i arbejdet. Lydfortællingerne blev lavet i WeVideo, hvor det er nemt at indsætte speak og lydeffekter. Fra både elever og lærere har jeg kun hørt positivt om dagen. Jeg tror eleverne synes at det var en fed og lidt anderledes opgave at få. Ofte er vi sammen i venskabsklasser på sådan en dag, men da teksterne af gode grunde er meget forskellige pga. elevernes alder, skulle de i stedet afspille lydfortællingerne fora klassetrinnet lige over/under, dvs. 2.-3. klasse sammen, 4.-5. klasse, osv. - måske nogle først når til dette i næste uge, da tiden måske var lige presset nok. I lektionen efter frokost blev der frilæst i alle klasse og talt sider sammen. Vi finder nemlig hvert år den klasse, som har fået læst flest sider, og de vinder læseuglen indtil næste læsedag. Alt i alt en super skøn dag - vi kan kun anbefale at sætte fokus på lydfortællinger!

Jeg håber, at I alle er kommet rigtig godt i gang med dette skoleår! Og er man allerede nu ved at være lidt træt, så kan jeg trøste jer med, at der blot er 5 uger til, at vi har efterårsferie. ;-)

mandag den 26. august 2019

Verdensmålene - med Milton verden rundt

Der er rigtig mange skoler, som sætter fokus på Verdensmålene, og der er heldigvis lavet meget materiale, som man kan hive frem.
Rikke Falkenberg fra Leg med IT var for et par år siden med til at lave materialet "Hr. Skæg i Indonesien". Materialet blev lavet i samarbejde med Unicef. Selvom det er par år siden, kan materialet sagtens bruges endnu - du kan se mere om det HER.
Hele verden i skole (Læseraketten) har også sat fokus på de 17 verdensmål, så der vil sikkert også være noget fra deres side, der kan bruges - den kan du se HER
Står I og mangler et link til jeres kollegaer i overbygningen, så send dem til Unge forandrer verden, som er det nyeste materiale fra Unicef. Dette materiale har Rikke Falkenberg også været med til at udarbejde, og jeg kan kun anbefale at se nærmere på det.

Der er også kommet et hel nyt materiale til indskolingen omkring Verdensmålene, nemlig "Milton around the world". I går blev første del af materialet frigivet, nemlig bogen "Mit navn er Milton" med tilhørende lærervejledning. HER kan I læse opslaget, som blev delt på Miltons facebook side søndag aften. I opslaget finder I bl.a. link til en kanal på skoletube, hvor I dels kan læse både bogen og lærervejledning, dels får adgang til Epub filen, så I selv kan hente bogen ind i Book Creator (klik blot på Epub i vinduet, så downloades den til din computer). Når I klikker på linket til kanalen, skal I blot vælge tilmeld i menuen øverst på siden og logge ind med unilogin, så kan I se bøgerne/filerne (eller blot vælg log ind, hvis I ikke vil tilmeldes kanalen).
Hele bogen om Milton er indlæst, og jeg kan kun anbefale, at lade jeres elever lytte til oplæsningen. Det betyder også, at jeres elever (måske afhængig af alder) kan lytte til bogen individuelt, men du kan selvfølgelig også afspille den på projektor i klassen. Synes du den bliver for lang, så del bogen op og lyt til et kapitel hver dag. Det samme kan gøres, når den første bog om Verdensmålet "Afskaf fattigdom" kommer (i Book Creator). Bogen kan måske virke lang, så del den op og tag det i små bider - på den måde bliver snakken omkring Verdensmålene en kontinuerlig snak og ikke blot noget der foregår i en temauge.
Jeg var så heldig at møde Miltons 'forældre' på WebIT med Skoletube i torsdags, så derfor får I lige dette billede med på vejen af Kaninen Milton og de to første bøger. 

onsdag den 21. august 2019

Min weekend og min logbog

Jeg har gennem mange år ladet eleverne skrive weekenddagbog, og dette råd har jeg selvfølgelig også givet videre til min kollega, som har startet 1. klasse for første gang. Jeg har altid modelleret for eleverne, hvordan man gør. Dvs. selv skrevet på tavlen om min weekend og forsøgt at klæde børnene på til opgaven. Ofte oplever jeg alligevel elever som har svært ved at overskue opgaven eller lige komme i tanke om, hvad de har lavet. 

Så jeg har derfor forsøgt mig med at lave et ark, hvor eleverne skal tage stilling til HVEM, HVAD, HVOR (+ ANDET eller HVORNÅR afhængig af udgaven du vælger), FØR de skriver en tekst om weekenden. På den måde håber jeg, at eleverne bliver taget mere i hånden ift. at huske, hvad de har lavet i weekenden, når det kan deles op i små elementer, før der skrives. Eleverne kan tegne en tegning der passer til på bagsiden, hvis de bliver færdige med at skrive, inden du er klar til at gå videre til næste del af timen.
Det er selvfølgelig også muligt at bruge arket i 0. klasse, og så blot lade eleverne tegne i felterne i stedet for at skrive (eller blot lade dem skrive enkelte ord). Jeg tænker at arket kan bruges på flere måder. Der er lavet et eksempelark i filen, som man er velkommen til at hænge i klassen, hvis man kan bruge det.
Jeg forestiller mig, at man enten får et nyt ark fra gang til gang eller at man laver en mappe med x antal sider i, så eleverne dermed har en weekenddagbog de kan finde frem mandag morgen. Find materialet på Skrivning.
Inspireret at dette ark har jeg lavet et lignende ark der kan bruges til logbog. Her skal eleverne tage stilling til, hvad de har arbejdet med, hvad de har lært, hvem de arbejdede godt sammen med og evt. andet vigtigt, inden de skal skrive en tekst om deres dag. Jeg håber, at det kan hjælpe eleverne til at tænke over dagens arbejde (uanset fag). Dette ark findes samme sted som ovenstående (filerne er lige under hinanden). Der er lavet et eksempelark i filen, som man er velkommen til at hænge i klassen, hvis man kan bruge det.
PS: I mit sidste indlæg delte jeg materiale til Every day english. Jeg har lavet en lidt forsimplet udgave af arket, som jeg vil bruge i min 1. klasse, jeg har til engelsk. Kig forbi sidste indlæg eller Engelsk for at se nærmere.

tirsdag den 13. august 2019

English every day og lidt nye filer

Jeg håber, at alle har haft en rigtig god skolestart! Jeg ved, at der fortsat er nogle steder, hvor man ikke er begyndt endnu, og de starter først i morgen - måske også nogen på torsdag? 

På min skole begyndte vi i dag, og i morgen har jeg dette skoleårs første engelsktime i 2A. Vi prøver i år materialet Yes we can, og det glæder jeg mig til. Vi har ikke købt elevbog til hver elev - det var der ikke penge til. Men på sitet findes lidt kopiark, og så tænker jeg, at jeg selv må lave lidt. ;-) Det første emne til 2. klasse handler om "English every day", og inspireret af det opslag, har jeg lavet et ark, som jeg vil forsøge at starte hver lektion med. Jeg vil rigtig gerne få både jeg selv og eleverne til at tale mere engelsk, og dette er i hvert fald et skridt på vejen. 
Jeg har lavet kort med dage, datoer, måneder og vejrsymboler, som passer til. Jeg har lamineret det hele, så i princippet kunne jeg sikkert også skrive på arket med en whiteboardtush. Det kan være jeg ender med hen af vejen. Men i første omgang vil jeg bruge kortene, jeg har lavet. Derudover kan man selvfølgelig udvide snakken til også at inddrage 'seasons, what time is it, what is the temperature', osv. Arket er lavet i A3, så når du printer, så print ud i A3 og så en tur i lamineringsmaskinen bagefter. Find filen på Engelsk.
NB: 21. august 2019 har jeg opdateret bloggen og lagt en fil på, som er en lidt mere forsimplet udgave af ovenstående, og som jeg vil bruge her i starten i min 1. klasse.

Jeg har også de sidste par dage fået et par henvendelser omkring piktogrammer, så jeg har lavet et par filer mere (nr 9 og 10). De kan ses på Lidt af hvert, eller i mappen med piktogrammer, som kan findes i dette indlæg. På lidt af hvert har jeg også lagt en fil med nogle kort, der kan bruges til at vise eleverne, hvilken påklædning der er nødvendig udenfor. De kan bruges, når man om morgenen gennemgår dagens program og (evt.) taler om vejret. Det var også et forslag fra en bruger af bloggen, som spurgte om det var noget der kunne laves. Jeg tager altid gerne imod gode forslag, hvis du sidder og har fået en ide enten til et nyt materiale eller som tilføjelse til nogle af de eksisterende ting.
Nå ja, glemte helt - jeg synes mine talplakater trængte til et nyt udseende, så det har jeg også kigget på i går. De er magen til dem jeg tidligere har lavet, de har blot fået en ny ramme. Find dem på Matematik.

søndag den 11. august 2019

Spændende opdatering til AppWriter

Indenfor de næste par uger skal 2. klasserne på min skole have udleveret deres nye Chromebook. Det er altid spændende for eleverne, omend min kollega og jeg som IT-vejleder har det lidt travlt i de uger. 😉 På skolen har vi adgang til AppWriter, og vi forsøger at få det igang så tidligt som muligt i klasserne, idet alle elever kan have gavn af det, men især vores ordblinde/læse- og skrivesvage elever. Wizkids er lige kommet med en opdatering til programmet, som gør det meget interessant set med indskolingsøjne. Det er nu muligt at få læst enten bogstavslyden eller bogstavsnavnet højt, når eleven skriver et bogstav. Det betyder, at programmet pludselig får en hel anden egenskab når eleverne skriver, idet det ikke nødvendigvis er ordforslagsprogrammet eleverne anvender, men i stedet bogstavslyden. Lydene som programmet bruger er standardlydene. Det giver mening, for når eleven skriver ved programmet jo ikke om eleven har skrevet et ord færdigt eller ej. Det betyder selvfølgelig, at lyden der siges ikke nødvendigvis stemmer 100% overens med den bogstavslyd eleven siger (f.eks. pige, hvor sidste lyd udtales 'øh', men programmet vil give lyden 'ee'). Men, hvis man sætter programmet til at sige ordet, så kan eleven med det samme der trykkes mellemrum høre, om ordet giver mening eller ej. Det er også muligt at vinge af, at hele sætningen skal læses, når der laves et punktum.
Derudover har Wizkids lavet deres egen tale-til-tekst funktion. Ift. Google docs har dette program selv en indtalingsfunktion. Men AppWriters tale-til-tekst, kan anvendes alle steder, hvor der kan skrives/indsættes tekst. Dvs. f.eks. i PDF-fremviseren, hvilket har været længe savnet for de ordblinde elever. Jeg har afprøvet det, og der er fortsat lidt opstartsvanskeligheder (det kan lade sig gøre), men mon ikke Wizkids får ændret på disse i løbet af de kommende opdateringer. Det er i hvert fald nogle meget spændende ændringer de har lavet til programmet i denne omgang!

Jeg har lavet en kort video, hvor jeg viser brugen af de nye opdateringer (undtaget tale-til-tekst i pdf-fremviseren). Her kan I se hvor enkelt det er at slå til og fra. Det skal vores 2. klasse i hvert fald præsenteres for - jeg tænker også der er en håndfuld elever på 3. årgang, som vil få gavn af disse ændringer.

lørdag den 3. august 2019

Snart nyt skoleår + foldebog om sommerferien

Der har været lidt stille den sidste uges tid. Jeg var på en dejlig varm ferie i uge 30 - dagen før jeg skulle rejse hjem, var jeg desværre så uheldig at vride voldsomt om, så hjemturen var med en fod der var pakket godt ind og på krykker; ikke nogen nem opgave kan jeg hilse og sige! Det betød også, at jeg lige tog et par feriedage hos min mor, så jeg kunne blive vartet lidt op. 😉 Men nu er jeg retur hos mig selv, og i næste uge går det hele løs igen! 
Det er meget forskelligt, hvornår folk starter på arbejde. Nogen begynder allerede på mandag, nogen først senere i løbet af ugen, og måske er nogen så heldig, at de fortsat har en uges tid, før de begynder. Uanset hvad, så håber jeg at alle har haft en dejlig sommerferie, fået slappet godt af og ladet batterierne op, og nu er klar til et nyt skoleår.

Før ferien lavede jeg indlægget "Gør klar til et nyt skoleår". I dette deler jeg et link, så man hurtigt og let kan finde frem til mine piktogrammer, kalender, alfabetplancher, osv. Tag endelig et kig på det og se, om der lige er noget du står og mangler til din klasse. Der er også et par bud på navneskilte og skriveunderlag.De første dage i et nyt skoleår er der mange som arbejder med elevernes ferie. Jeg har et par forskellige filer, som måske kan bruges. På "Lidt af hvert" kan man under 25/6-18 finde "Min sommerferie" - der er både sort/hvid og farvede udgaver i filen, så man kan bruge den der passer til en. Der er desuden også et par andre filer fra 2016 (under 30/6 og 15/7), som måske kan bruges - kig dig lidt omkring.


     

Jeg har ladet mig inspirere af ovenstående fil og lavet en foldebog, hvis man hellere vil prøve det. Før ferien lavede jeg en foldebog omkring skoleårets afslutning (se indlæg HER), og jeg taget udgangspunkt i denne skabelon, og lavet en omkring "Min sommerferie". Du vælger selv om du vil have den i sort/hvid eller farver. Filen findes på "Lidt af hvert" under 10/6-19.
Husk, at ikke alle elever nødvendigvis har været nogen steder i ferien - det er vigtigt at være opmærksom på, at man ikke blot uhæmmet spørger "hvor har du været i ferien?", for det er ikke sikkert eleven har været nogen steder. (Og dermed også vigtigt, at man ikke får sagt "har du slet ikke været nogen steder?" retur til eleven!) På de ovennævnte filer spørger jeg til "steder jeg har besøgt", og det er vigtigt at dette italesættes bredt - måske har man besøgt en mormor, en ven, en skov, eller andet. I foldebogen har jeg desuden lavet en version, hvor dette spørgsmål er udeladt (byttet med et andet).