User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: https://indskoling.blogspot.com/sitemap.xml

11 august 2019

Spændende opdatering til AppWriter

Indenfor de næste par uger skal 2. klasserne på min skole have udleveret deres nye Chromebook. Det er altid spændende for eleverne, omend min kollega og jeg som IT-vejleder har det lidt travlt i de uger. 😉 På skolen har vi adgang til AppWriter, og vi forsøger at få det igang så tidligt som muligt i klasserne, idet alle elever kan have gavn af det, men især vores ordblinde/læse- og skrivesvage elever. Wizkids er lige kommet med en opdatering til programmet, som gør det meget interessant set med indskolingsøjne. Det er nu muligt at få læst enten bogstavslyden eller bogstavsnavnet højt, når eleven skriver et bogstav. Det betyder, at programmet pludselig får en hel anden egenskab når eleverne skriver, idet det ikke nødvendigvis er ordforslagsprogrammet eleverne anvender, men i stedet bogstavslyden. Lydene som programmet bruger er standardlydene. Det giver mening, for når eleven skriver ved programmet jo ikke om eleven har skrevet et ord færdigt eller ej. Det betyder selvfølgelig, at lyden der siges ikke nødvendigvis stemmer 100% overens med den bogstavslyd eleven siger (f.eks. pige, hvor sidste lyd udtales 'øh', men programmet vil give lyden 'ee'). Men, hvis man sætter programmet til at sige ordet, så kan eleven med det samme der trykkes mellemrum høre, om ordet giver mening eller ej. Det er også muligt at vinge af, at hele sætningen skal læses, når der laves et punktum.
Derudover har Wizkids lavet deres egen tale-til-tekst funktion. Ift. Google docs har dette program selv en indtalingsfunktion. Men AppWriters tale-til-tekst, kan anvendes alle steder, hvor der kan skrives/indsættes tekst. Dvs. f.eks. i PDF-fremviseren, hvilket har været længe savnet for de ordblinde elever. Jeg har afprøvet det, og der er fortsat lidt opstartsvanskeligheder (det kan lade sig gøre), men mon ikke Wizkids får ændret på disse i løbet af de kommende opdateringer. Det er i hvert fald nogle meget spændende ændringer de har lavet til programmet i denne omgang!

Jeg har lavet en kort video, hvor jeg viser brugen af de nye opdateringer (undtaget tale-til-tekst i pdf-fremviseren). Her kan I se hvor enkelt det er at slå til og fra. Det skal vores 2. klasse i hvert fald præsenteres for - jeg tænker også der er en håndfuld elever på 3. årgang, som vil få gavn af disse ændringer.

2 kommentarer: